Wix Automations: Een nieuwe automatisering maken

Leestijd 11 minuten
Maak een nieuwe automatisering op basis van de manier waarop je je bedrijf wilt laten groeien of beheren. Je kunt er een vanaf nul opbouwen of wijzigingen aanbrengen in een voorgestelde automatisering. Wanneer je een automatisering begint te maken, zie je voorgestelde automatiseringen die specifiek zijn voor je bedrijfstype.

Alle automatiseringen bestaan uit een trigger en een actie. De trigger van een automatisering is de gebeurtenis die de actie doet plaatsvinden. De actie is de reactie op de trigger.

Een belangrijke factor van een automatisering is de timing. Omdat de actie automatisch plaatsvindt, moet de timing vooraf worden ingesteld. De actie kan direct na de trigger plaatsvinden, of na een vooraf bepaald aantal uren of dagen.
Voorbeeld:
Joan heeft een maandelijkse nieuwsbrief. Ze maakt een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief om haar mailinglijst te laten groeien. Ze wil elke abonnee bedanken die zich inschrijft, maar het zou onmogelijk zijn deze e-mails handmatig te versturen. In plaats daarvan stelt ze een automatisering in die automatisch een bedankbericht stuurt telkens wanneer een nieuwe persoon zich abonneert.
Een screenshot van een automatiseringstrigger en -actie.

Stap 1 | Voeg een nieuwe automatisering toe

Alle automatiseringen die je maakt, worden weergegeven in Automatiseringen op het dashboard van je website. Zorg ervoor dat je een naam kiest die goed te onthouden is en die door alle websitebijdragers kan worden begrepen.

Om een nieuwe automatisering toe te voegen:

1. Ga naar je Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op + Nieuwe automatisering.
  3. Klik op + Nieuwe.
    Let op: Om een voorgestelde automatisering te gebruiken, zoek en selecteer je de opties onder Populair. Je kunt de trigger en acties van een voorgestelde automatisering bewerken.
Een screenshot van het Maak een nieuwe automatisering-scherm.
  1. Klik op de titel om je automatisering een naam te geven.

Stap 2 | Kies een trigger

De trigger is de actie of gebeurtenis die de automatische reactie initieert. Dit kan iets zijn dat een bezoeker op je website doet (bijvoorbeeld een product kopen), of iets dat jij doet (bijvoorbeeld een factuur aanmaken).

De triggers die je in de lijst ziet, verschillen afhankelijk van de app die je gebruikt (bijvoorbeeld Wix Forms, Wix Stores). Kies de app en selecteer vervolgens een van de beschikbare triggers.

Om een trigger te kiezen:

1. Klik op de app waarop je je trigger wilt baseren in het Trigger-gedeelte.
Een screenshot van triggeropties voor automatiseringen.
  1. Selecteer de gewenste trigger uit de beschikbare opties.
    Let op: Deze opties zullen verschillen afhankelijk van de app die je in stap 1 hebt geselecteerd.
Een screenshot van triggeropties.
  1. Klik op de Beperk het aantal tot-dropdown om de triggerfrequentie in te stellen:
    • Geen beperking (elke keer triggeren): Je actie zal elke keer plaatsvinden als deze door een bezoeker wordt getriggerd.
    • Eenmaal per contact: Je actie vindt slechts eenmaal per contact plaats.
    • Eenmaal per contact elke 24 uur: Je actie vindt slechts één keer per contact in een periode van 24 uur plaats.

Stap 3 | (Optioneel) Voeg een vertraging toe

Kies wanneer deze actie moet plaatsvinden. Misschien wil je de actie onmiddellijk uitvoeren nadat de trigger is opgetreden, of een vertraging instellen om deze te verzenden nadat een bepaalde tijd is verstreken. Bijvoorbeeld, als je trigger 'Klant verlaat winkelwagen' is en je actie is 'Stuur een e-mail', zou je waarschijnlijk willen dat deze verzonden wordt nadat een bepaalde tijd verstreken is.
Een screenshot van het Timing-gedeelte in een automatisering.

Om een vertraging aan je automatisering toe te voegen:

1. Klik op + Vertraging toevoegen.
  2. Klik op de pijlen omhoog en omlaag om het aantal in te stellen en klik op de dropdown om te kiezen tussen dagen, uren en minuten.
Let op:
Als je geen vertraging toevoegt, wordt de actie uitgevoerd zodra de trigger optreedt.

Stap 4 | (Optioneel) Voeg een voorwaarde toe

Na het kiezen van een trigger, heb je de mogelijkheid om een voorwaarde toe te voegen. Met voorwaarden kun je complexe automatiseringsstromen instellen en beheren.

Je gebruikt bijvoorbeeld Wix Restaurants en hebt een nieuw menu ingevoerd voor tafels van 4 gasten en meer. Je wilt een e-mailupdate sturen naar alle klanten die dergelijke boekingen hebben gemaakt. Door een e-mailautomatisering aan te maken met als voorwaarde dat een reservering voor een gezelschap groter dan 3 is, richt je je op deze groep klanten en niet op klanten die tafels voor kleinere groepen hebben gereserveerd.
Let op:
We zijn momenteel bezig met het uitbrengen van deze functie, dus ze zijn nog niet voor alle triggers beschikbaar. Als je een trigger selecteert en + Voorwaarde toevoegen ziet, kun je een voorwaarde toevoegen.
Een screenshot van de Voorwaarde toevoegen-knop.

Om een voorwaarde toe te voegen:

1. Klik op + Voorwaarde toevoegen.
  2. Klik op de Criteria-dropdown en kies de criteria die je wilt gebruiken om te beslissen of deze automatisering elke keer dat deze wordt geactiveerd doorgaat.
  3. Klik op de dropdown die naast de Criteria-dropdown verschijnt om je operator te selecteren (bijvoorbeeld: 'is', 'is niet').
  4. Klik op de dropdown of het tekstvak dat verschijnt naast de Operator-dropdown om je voorwaarde te voltooien. De logica-instructies die je hebt gemaakt, bepalen of de automatisering doorgaat.
  5. (Optioneel) Klik op + Criteria toevoegen om verdere criteria toe te voegen.
Een screenshot van een automatiseringsvoorwaarde.

Stap 5 | Kies een actie

Nadat je een trigger hebt gekozen, beslis je hoe je wilt dat je website op die trigger reageert. Als je trigger bijvoorbeeld 'Bezoeker stuurt een formulier op' was, wil je die bezoeker misschien een automatische bedankmail sturen. Wix Automations biedt verschillende acties, die elk kunnen worden gepersonaliseerd naar eigen wens.

Om een actie te kiezen:

1. Klik op de door jouw gekozen actie in het Actie-gedeelte.
    Let op: De beschikbare acties zullen verschillen afhankelijk van je keuze van trigger.
Een screenshot van automatiseringsacties.
  1. Stel de actie in met behulp van de beschikbare opties. Klik op de relevante actie hieronder om te lezen over het volgende:
Wil je een vervolgactie aanmaken?
Voeg een reeks vervolgacties na de initiële actie toe.

Stap 6 | Activeer de automatisering

Klik op Activeren om de automatisering op te slaan en te activeren. Het verschijnt nu op je Automatiseringen-pagina waar je de automatisering kunt bewerken, deactiveren of verwijderen naargelang je behoeften.

Wil je meer weten?