Wix Automatiseringen: Gegevens verzenden naar Google Sheets

Leestijd 7 minuten
Maak een automatisering die gegevens naar Google Sheets stuurt, zoals formulierinzendingen of factuurgegevens. Zo kun je samenwerken met mensen die Google Sheets gebruiken zonder hen toegang te geven tot je dashboard.
Let op:
De gegevens die je naar een spreadsheet stuurt, zijn afhankelijk van de app verschillend. Wix Forms verzendt bijvoorbeeld gegevens van formulierinzendingen, zoals naam- en e-mailvelden, en Wix Stores verzendt gegevens zoals recente winkelbestellingen.

Stap 1 | Maak een nieuwe automatisering en verbind je Google-account

Maak om te beginnen een nieuwe automatisering en kies Gegevens toevoegen aan Google Sheets als de actie. Koppel vervolgens je Google-account zodat de automatisering toegang krijgt tot de spreadsheet.

Om een nieuwe automatisering te maken en je Google-account te koppelen:

1. Ga naar Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op + Nieuwe automatisering.
  3. Klik op + Nieuw.
  4. Geef je automatisering een titel en kies een trigger.
  5. Scrol omlaag naar het Actie-gedeelte en klik op Gegevens toevoegen aan Google Sheets als de actie van de automatisering.
Screenshot van selectie van automatiseringsactie.
  1. Klik op Google-account koppelen.
  2. Selecteer het relevante Google-account.
  3. Klik op Toestaan.
Belangrijk:
Wanneer je je Google-account koppelt, geef je Wix toestemming om toegang te krijgen tot je spreadsheetgegevens. Je kunt machtigingen verwijderen vanuit je Google-account wanneer je dat wilt.

Als je Wix-machtigingen verwijdert, zullen alle automatiseringen die Google Sheets gebruiken worden losgekoppeld en niet meer werken. Je kunt je Google-machtigingen opnieuw instellen in een automatisering, maar houd er rekening mee dat de trigger niet met terugwerkende kracht kan werken en geen informatie kan toevoegen die is 'overgeslagen' terwijl de automatisering werd verbroken.

Stap 2: Koppel een spreadsheet aan je automatisering

Alle spreadsheets in je gekoppelde Google-account kunnen worden gebruikt in je automatiseringen. Je kunt nieuwe spreadsheets maken binnen Google Sheets en deze ook gebruiken.

Om je spreadsheet te koppelen:

Kies wat je wilt doen:

Stap 3: Stem de triggergegevens af op de spreadsheet.

Vervolgens moet je de gegevens van de gekozen trigger koppelen aan de juiste kolommen in je gekoppelde spreadsheet. Als je triggerdata bijvoorbeeld velden voor klant- en factuurtotaal bevatten, moet je die gegevens matchen met de spreadsheetkolommen 'Klant' en 'Factuurtotaal'.

Om je trigger-gegeven af te stemmen:

1. Klik op Gegevens afstemmen op sheet.
Screenshot
  1. Klik op de eerste Selecteer gegevens-dropdown en selecteer het triggerveld dat je wilt afstemmen op het Google Sheet-veld dat rechts van de dropdown staat.
    Let op: Als Wix Forms je trigger is en je meerdere formulieren hebt, verschijnt de titel van het formulier rechts van het formulierveld tussen haakjes (bijv. [Contact]).
Screenshot van automatiseringsgedeelte waar je gegevens koppelt aan je Google Sheet.
  1. Klik op elke Selecteer gegevens-dropdown en ga verder met het matchen van de gegevens.
    Let op: Als je wijzigingen moet aanbrengen in kolomtitels, doe je dat in je Google-spreadsheet en klik je linksonder op Gegevens vernieuwen om deze wijzigingen te zien.
  2. Klik op Opslaan.

Stap 4: Kies de timing en activeer de automatisering

Wanneer je de gegevens aan de kolommen van de spreadsheet hebt gekoppeld, stel je de timing en de frequentie van de actie in.

Om de timing te kiezen en je automatisering te activeren:

1. Klik op de Timing-dropdown en stel de timing en frequentie in:
    • Bepaal wanneer je de actie wilt verzenden: Klik op de dropdown en kies wanneer de actie plaatsvindt. Je kunt ervoor kiezen om de automatisering onmiddellijk te triggeren of een aangepaste tijd in te stellen
    • Beperk het aantal tot: Klik op de dropdown en kies hoe vaak dezelfde trigger de actie kan laten plaatsvinden.
Screenshot van het 'Timing'-onderdeel van de automatisering.
  1. (Optioneel) Klik op + Voeg een actie toe om nog een actie toe te voegen die plaatsvindt na de trigger.
  2. Klik op Activeren om de automatisering te publiceren.
Tip:
Klik op het Meer acties-pictogramnaast een bestaande automatisering in het Automatiseringen-dashboard en klik op Google Sheet openen om snel de Google-spreadsheet te bekijken.

Screenshot

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veel voorkomende vragen over Google Sheets-automatiseringen: