De nieuwe automatiseringsbouwer: Gegevens naar Google Sheets verzenden

Leestijd 6 minuten
Dit artikel verwijst naar de nieuwe automatiseringsbouwer die momenteel wordt uitgebracht. Als je deze versie niet ziet, bekijk dan ons artikel over de vorige versie van de automatiseringsbouwer.
Maak een automatisering die gegevens naar Google Sheets stuurt, zoals formulierinzendingen of factuurgegevens. Hiermee kun je samenwerken met mensen die Google Sheets gebruiken zonder ze toegang te geven tot het dashboard van je website.

Stap 1 | Maak een nieuwe automatisering en koppel je Google-account

Maak om te beginnen een nieuwe automatisering en voeg de actie Werk Google Sheets bij toe. Koppel vervolgens je Google-account zodat de automatisering toegang krijgt tot de spreadsheet.

Om een nieuwe automatisering te maken en je Google-account te koppelen:

1. Ga naar Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op + Nieuwe automatisering.
  3. Klik op + Nieuw.
  4. Geef je automatisering een titel en kies een trigger.
  5. Klik op het Stap toevoegen-pictogram en voeg een Actie toe.
  6. Selecteer links onder Integraties Werk Google Sheets bij.
Een screenshot van de automatiseringsbouwer, waarbij Google Sheets bijwerken als actie wordt geselecteerd
  1. Klik op Google-account koppelen.
  2. Selecteer het relevante Google-account.
  3. Klik op Toestaan.
Belangrijk:
Wanneer je je Google-account koppelt, geef je Wix toestemming om toegang te krijgen tot je spreadsheetgegevens. Je kunt machtigingen verwijderen vanuit je Google-account wanneer je dat wilt.

Als je de Wix-machtigingen verwijdert, zullen alle automatiseringen die Google Sheets gebruiken worden losgekoppeld en niet meer werken. Je kunt je Google-machtigingen opnieuw instellen in een automatisering, maar houd er rekening mee dat de trigger niet met terugwerkende kracht kan werken en geen informatie kan toevoegen die is 'overgeslagen' terwijl de automatisering werd verbroken.

Stap 2 | Koppel een spreadsheet aan je automatisering

Koppel vervolgens de relevante spreadsheet aan je automatisering. Alle spreadsheets in je gekoppelde Google-account kunnen worden gebruikt in je automatiseringen. Je kunt nieuwe spreadsheets maken binnen Google Sheets en deze ook gebruiken.
Kies wat je wilt doen:

Stap 3 | Stem de triggergegevens af op de spreadsheet.

Koppel vervolgens de gegevens van de door jou gekozen trigger aan de juiste kolommen in je spreadsheet. Als je triggergegevens bijvoorbeeld klant- en factuurtotaalvelden bevatten, moet je die gegevens matchen met de 'Klant'- en 'Factuurtotaal'-spreadsheetkolommen.

Om je triggergegevens af te stemmen:

1. Klik op Gegevens afstemmen op sheet.
Een screenshot van de Gegevens afstemmen op sheet-knop in de automatiseringsbouwer
  1. Klik op de dropdowns onder Triggergegevens om ze te matchen met de kolommen van het Google-blad.
    Let op: Als je wijzigingen moet aanbrengen in kolomtitels, doe je dat in je Google-spreadsheet en klik je linksonder op Gegevens vernieuwen om deze wijzigingen te zien.
  2. Klik op Opslaan.
Screenshot van automatiseringsgedeelte waar je gegevens koppelt aan je Google Sheet.
Tip:
De gegevens die je naar een spreadsheet verzendt, verschillen afhankelijk van de app. Wix Forms verzendt bijvoorbeeld gegevens van formulierinzendingen, zoals naam- en e-mailvelden, en Wix Stores verzendt gegevens zoals recente winkelbestellingen.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veel voorkomende vragen over Google Sheets-automatiseringen:
Tip:
Om de Google-spreadsheet snel te bekijken, klik je op het Meer acties-pictogramnaast een bestaande automatisering in het Automatiseringen-dashboard en klik je op Google Sheet openen.

Screenshot van