CMS: Een dataset toevoegen en instellen

Leestijd 11 minuten
Een dataset dient als de brug die elementen op je pagina aan inhoud in je CMS-verzameling koppelt. Gebruik datasets om een tweerichtingsverbinding te creëren voor het weergeven van verzamelingsinhoud, het opslaan van gebruikersinvoer, of beide. Je kunt bepalen welke items worden geladen, de volgorde waarin ze worden geladen en hoeveel er tegelijk worden geladen vanuit je dataset-instellingen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je eerst een dataset toevoegt en instelt en er vervolgens pagina-elementen aan koppelt. Als alternatief kun je de dataset maken tijdens het proces van het koppelen van in aanmerking komende elementen aan je CMS-verzameling
Voordat je begint:
Zorg ervoor dat je het CMS (Content Management System) aan je website toevoegt als je dat nog niet hebt gedaan.

Stap 1: Voeg een dataset toe

Ga in je Editor naar de pagina waarop je elementen aan een verzameling wilt koppelen en voeg een dataset toe. Als je de dataset wilt gebruiken om inzendingen van bezoekers te verzamelen, kies je de formulier-dataset.
Wix Editor
Editor X
Studio Editor
  1. Ga naar je Editor.
  2. Ga naar de pagina waaraan je een dataset wilt toevoegen.
  3. Klik links in de Editor op CMS.
  4. Klik op + Contentelementen.
  5. Klik op het datasettype dat je wilt toevoegen:
    • Dataset: Voeg een lege dataset toe om pagina-elementen te koppelen zodat ze inhoud uit je verzameling kunnen weergeven.
    • Formulier dataset: Voeg een dataset toe die is geconfigureerd om formulierinzendingen van websitebezoekers te accepteren.
Een screenshot van het toevoegen van een dataset in je Editor.

Stap 2 | Koppel de dataset aan een verzameling

Kies aan welke verzameling je je dataset wilt koppelen. Je zult deze verzameling gebruiken om inhoud op je pagina-elementen weer te geven, bezoekersinvoer vast te leggen, of beide.
Wix Editor
Editor X
Studio Editor
  1. Klik op de Koppel een verzameling-dropdown en selecteer de verzameling die je wilt koppelen.
    Tip: Selecteer Verzameling maken om een nieuwe verzameling te maken.
  2. (Optioneel) Klik op het Dataset naam-veld om de naam van de dataset te bewerken.
  3. Klik op Maken
Een screenshot van het maken van een dataset in de Wix Editor.

Stap 3 | Bewerk de dataset-instellingen

Nu je je dataset aan een verzameling hebt gekoppeld, kun je de instellingen ervan verfijnen. Kies een modus om te bepalen of de verzameling kan worden bewerkt of niet en bepaal hoeveel items tegelijk kunnen worden geladen. Je kunt filters toevoegen om bepaalde items uit te sluiten en sorteervoorwaarden toe te voegen om de volgorde te kiezen waarin de items verschijnen.
Wix Editor
Editor X
Studio Editor
  1. Klik in de dataset-instellingen op het Datasetmodus-dropdownmenu en selecteer een optie:
    • Lezen: Elementen op je pagina kunnen inhoud in je verzameling lezen en weergeven.Bezoekers van de website kunnen de inhoud in je verzameling niet wijzigen.
    • Schrijven: Elementen op je pagina kunnen geen inhoud uit de verzameling weergeven. Bezoekers kunnen communiceren met gebruikersinvoerelementen en verzendknoppen om inhoud aan je verzameling toe te voegen. Bezoekers kunnen de bestaande inhoud van de verzameling echter niet bewerken.
    • Lezen en schrijven: Elementen op je pagina kunnen inhoud uit je verzameling lezen en weergeven. Bezoekers kunnen communiceren met gebruikersinvoerelementen en verzendknoppen om inhoud aan je verzameling toe te voegen of te bewerken.
  2. Bewerk het Maximum aantal weergegeven items-veld om het maximum aantal items in te stellen dat tegelijk kan worden geladen. Dit is ook het maximum aantal items dat wordt geladen wanneer bezoekers op 'Meer laden'-knoppen op repeaters en galerijen of op 'Volgende/vorige pagina'-knoppen klikken.
  3. (Optioneel) Voeg een filter toe om items op te nemen of uit te sluiten van de dataset:
    1. Klik op + Filter toevoegen.
    2. Klik op de Veld-dropdown en selecteer het veld dat je wilt filteren.
    3. Klik op de Staat-dropdown en kies de voorwaarde die je in het filter wilt gebruiken.
    4. (Indien nodig) Selecteer de Waarde bron:
      • Handmatige invoer: Voer in het Waarde-veld de waarde in waarop je wilt filteren.
      • Andere dataset: Selecteer de dataset en het veld waarop je wilt filteren uit de relevante dropdowns.
    5. Klik op Filter toevoegen
  1. (Optioneel) Voeg een sorteervoorwaarde toe om de volgorde te kiezen waarin items worden weergegeven:
    1. Klik op + Nieuwe sortering toevoegen
    2. Klik op de Veld-dropdown en kies het veld dat je wilt sorteren.
    3. Klik op de Volgorde-dropdown en kies de volgorde waarin de inhoud moet verschijnen.
    4. Klik op Sortering toevoegen.

Stap 4 | Koppel pagina-elementen aan de dataset

Nu is het tijd om de pagina-elementen aan je dataset te koppelen, zodat ze inhoud kunnen lezen of schrijven. Je ziet verschillende koppelingsopties, afhankelijk van het element dat je koppelt. Als je een afbeelding of een knop koppelt, kun je klikacties kiezen om te bepalen wat er gebeurt als bezoekers erop klikken (bijvoorbeeld: meer laden, indienen, volgend item).
Wix Editor
Editor X
Studio Editor
  1. Selecteer in je Editor het element dat je aan de dataset wilt koppelen.
  2. Klik op het Aan CMS koppelen-pictogram.
  3. Klik op de Kies een dataset-dropdown en selecteer de dataset die je wilt koppelen.
  4. Klik op de relevante dropdownmenu's onder Koppelingen en kies de verzamelingsvelden of dataset-acties die je aan elk deel van het element wilt koppelen. De koppelingsopties variëren afhankelijk van het type element dat je koppelt.
Een screenshot van de dataset-koppelingsopties voor een afbeelding.
Test je koppelingen voordat je publiceert:
Klik in je Editor op Voorbeeld om de koppelingen te testen voordat je ze op je live website publiceert.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over het instellen van datasets.