CMS: Werken met de dataset-modus en verzamelingsmachtigingen

Leestijd 3 minuten
Bepaal of elementen die aan je dataset zijn gekoppeld de verzameling kunnen lezen, naar de verzameling kunnen schrijven, of beide met de dataset-modus. Bepaal vanuit de machtigingen en privacy-instellingen van de verzameling wie bepaalde acties met je verzameling kan uitvoeren.

Dataset-modi

De dataset-modus bepaalt welke acties kunnen worden uitgevoerd tussen de gekoppelde elementen en je verzameling.

Vanuit de dataset-instellingen kun je kiezen uit de volgende dataset-modi:
  • Lezen: Elementen op je pagina kunnen inhoud in je verzameling lezen en weergeven.Bezoekers van de website kunnen de inhoud in je verzameling niet wijzigen.
  • Schrijven: Elementen op je pagina kunnen geen inhoud uit de verzameling weergeven. Bezoekers kunnen communiceren met gebruikersinvoerelementen en een verzendknop om inhoud aan je verzameling toe te voegen. Bezoekers kunnen de inhoud in je verzameling echter niet bewerken.
  • Lezen en schrijven: Elementen op je pagina kunnen inhoud uit je verzameling lezen en weergeven. Bezoekers kunnen gebruikersinvoerelementen en een verzendknop gebruiken om inhoud aan je verzameling toe te voegen of te bewerken.

Verzamelingsmachtigingen

Stel de machtigingen en privacy van je verzameling in om te bepalen welk type inhoud je opslaat en wie deze kan bekijken en bewerken.

Kies uit de volgende vooraf ingestelde verzamelingsmachtigingen:
  • Openbaar: Iedereen kan inhoud uit deze verzameling bekijken. Gebruik deze optie voor verzamelingen die je eigen inhoud hebben die je wilt weergeven.
  • Formulierinzendingen: Iedereen kan inhoud naar deze verzameling sturen. Gebruik deze optie voor verzamelingen waarin gebruikersinvoer wordt opgeslagen.
  • Aangepast: Maak gepersonaliseerde machtigingen voor deze verzameling. Met deze optie kun je specifieke machtigingen instellen als geen van de andere typen machtigingen geschikt zijn.
  • Privé: Geen van de inhoud in een privégegevensverzameling verschijnt op je website. Alleen de beheerder heeft toegang tot de inhoud in deze verzameling. Gebruik deze selectie voor verzamelingen die inhoud bevatten die alleen de websitebeheerder kan bekijken.
  • Door leden gegenereerd: Alleen leden kunnen inhoud in deze verzameling indienen of wijzigen. Gebruik deze selectie voor verzamelingen waarin gebruikersinvoer wordt opgeslagen die de gebruiker kan bewerken.
  • Alleen voor leden: Alleen leden kunnen inhoud van deze verzameling bekijken. Gebruik deze selectie voor verzamelingen waarin inhoud wordt opgeslagen die alleen beschikbaar is voor de leden van je website.
  • Inzendingen van leden: Alleen leden kunnen inhoud indienen bij deze verzameling. Gebruik deze selectie voor verzamelingen waarin alleen gebruikersinvoer van de leden van je website wordt opgeslagen.

Voorbeeld

Laten we zeggen dat we een verzameling hebben die opmerkingen van gebruikers opslaat. We willen dat iedereen de opmerkingen kan lezen, maar alleen websiteleden kunnen opmerkingen toevoegen. Om dit te doen, gebruiken we een verzameling om de opmerkingen op te slaan, een formulier opgebouwd uit invoerelementen en een tabel voor het weergeven van de opmerkingen.

We beginnen met het instellen van onze verzamelingsmachtigingen op de door leden gegenereerde voorinstelling. Met die voorinstelling kan iedereen de inhoud van de verzameling lezen, maar alleen siteleden kunnen inhoud maken en alleen siteleden kunnen inhoud die ze zelf hebben gemaakt bijwerken en verwijderen.

Vervolgens voegen we pagina-elementen toe en definiëren we instellingen voor de dataset-connectormodus:

• Pagina-inhoud: Formulier voor het invoeren van opmerkingen.
  • Dataset-modus: Schrijven. Beperkt wat er op de pagina kan worden gedaan om nieuwe inhoud toe te voegen.
  • Verzamelingsmachtigingen: Beperkt wie de inhoud kan toevoegen tot gebruikers met Websitelid als rol

• Pagina-inhoud: Tabel voor het weergeven van opmerkingen.
  • Dataset-modus: Lezen. Beperkt wat op de pagina kan worden gedaan tot het lezen van de inhoud van de verzameling.
  • Verzamelingsmachtigingen: Leggen geen enkele beperking op aan wie die inhoud kan lezen, dus iedereen kan dat.

Houd er rekening mee dat websiteleden met de verzamelingsmachtigingen ook de inhoud kunnen bijwerken of verwijderen die ze zelf hebben gemaakt. Omdat we echter geen pagina hebben gemaakt met een dataset die is ingesteld op de Lezen en schrijven-modus, kunnen ze op geen enkele manier gebruik maken van die machtigingen.

We zouden de dataset op de pagina met het formulier kunnen wijzigen naar Lezen en schrijven. We moeten wat functionaliteiten aan de pagina toevoegen, meestal in de vorm van knoppen, zodat gebruikers kunnen doorklikken om hun eigen reactie te bereiken, een reactie te verwijderen of een opmerking te bewerken.Lees hoe je gebruikers toestaat live website-inhoud te beheren