CMS: Unieke URL's voor dynamische pagina's maken

Leestijd 11 minuten
De URL-slugstructuur van je dynamische pagina's bepaalt zowel het type dynamische pagina (lijst of item) als de daadwerkelijke URL-slugs die door elke versie van een dynamische itempagina worden gebruikt.

Een URL-slug vertegenwoordigt het exacte webadres van een specifieke pagina op je website. Het is het deel van de URL dat je hoofddomeinnaam volgt en helpt mensen en zoekmachines te weten waar de inhoud over gaat.

Mogelijk moet je variabelen toevoegen aan de URL-slugstructuur van je dynamische itempagina om ervoor te zorgen dat elk verzamelingsitem zijn eigen unieke webadres krijgt. Deze variabelen fungeren als tijdelijke aanduidingen die worden vervangen door de werkelijke veldwaarden van je verzamelingsitems.
We werken aan het vrijgeven van de mogelijkheid om specifieke URL's van dynamische itempagina's te bewerken en automatische omleidingen in te stellen voor de oude URL's.

Over URL-slugs en URL-slugstructuren

URL-slugs zijn de tekens in de URL (webadres) die na je domeinnaam verschijnen. Ze helpen mensen en zoekmachines te begrijpen waar de inhoud van de pagina over gaat. URL-slugstructuren bepalen hoe de daadwerkelijke URL-slugs worden opgebouwd en welk 'type' dynamische pagina wordt gebruikt (lijst of item).

Bijvoorbeeld in de URL: www.jouw-domein.com/katachtigen/groot/bengaal
  • De URL-slug is: /katachtigen/groot/bengaal
  • De bewerkbare URL-slugstructuur is: katachtigen/{categorie-veld}/{primair-veld}

Op het SEO-tabblad van je pagina-instellingen kun je de volgende standaard URL-slugstructuren bewerken:
  • Dynamische lijstpagina's: https://www.{jouw-domein.com}/{verzameling-naam}
  • Dynamische itempagina's: https://www.{jouw-domein.com}/{verzameling-naam}/{primair-veld} Let op: CMS voegt -1 toe na de verzamelingnaam met welk type dynamische pagina je ook maakt. Je kunt dit verwijderen zolang de slugstructuur niet conflicteert met een andere die op je website wordt gebruikt.

In je verzameling hebben de Paginalink-velden dezelfde naam als de bijbehorende dynamische pagina's. Een vlag-pictogram verschijnt naast je primaire veld en SLUG verschijnt naast de naam van elk veld dat in een URL-slug wordt gebruikt.

URL-slugstructuren definiëren dynamische pagina-URL's

Telkens wanneer je een dynamische pagina maakt, wordt het Paginalink-veld toegevoegd aan je verzameling. Het Paginalink-veld genereert de URL's voor elk item door de tekens en variabelen te combineren die worden gebruikt in de URL-slugstructuur van de dynamische pagina. Standaard voegen dynamische itempagina's het primaire veld van de verzameling toe aan de URL-slugstructuur. Velden die in de URL-slugs worden gebruikt, worden geconverteerd naar kleine letters met streepjes die spaties vervangen.
We werken aan een functie waarmee je de URL van de dynamische itempagina van een specifiek item kunt wijzigen vanuit het Paginalink-veld in je verzameling. Je kunt ook een URL-omleiding maken die bezoekers en zoekmachines naar de nieuwe dynamische pagina-URL stuurt, voor het geval ze de oude link bezoeken.
Wanneer je een variabele toevoegt aan de slugstructuur, kies je een verzamelingsveld dat de variabele vertegenwoordigt. Alle variabelen die in de slug-structuur bestaan, worden vervangen door de werkelijke veldwaarden voor elk item. Hiermee kun je veldwaarden van verzamelingsitems gebruiken in hun dynamische pagina-URL's.
In het onderstaande voorbeeld:
Een variabele die het 'Categorie'-veld vertegenwoordigt, is toegevoegd aan de URL-slugstructuur van de dynamische itempagina die wordt gebruikt om een enkel item weer te geven. Als gevolg hiervan worden de waarden in het 'Categorie'-veld toegevoegd aan het Paginalink-veld van elk item om de URL-slugs voor elke versie van de dynamische itempagina te maken.

Variabelen gebruiken om het dynamische paginatype te wijzigen

Elk Paginalink-veld in je verzameling vertegenwoordigt een specifieke dynamische pagina en elke waarde in het veld vertegenwoordigt de URL-slug van een item. Wanneer je variabelen toevoegt om de URL-slugstructuur van een dynamische pagina te wijzigen, worden de paginalink-veldwaarden dienovereenkomstig aangepast.

Als meerdere verzamelingsitems dezelfde waarde hebben in dit Paginalink-veld, bepaalt de CMS dat deze items dezelfde dynamische itempagina moeten delen. Dus als dit een dynamische lijstpagina was, wordt de pagina geconverteerd naar een dynamische itempagina.

Deze dynamische itempagina heeft een andere versie voor elke unieke paginalinkwaarde (URL-slug). Elke versie vermeldt de items die dezelfde URL-slug delen als de pagina een repeater, galerij of een tabel heeft die is gekoppeld aan de dataset van de dynamische pagina.
In het onderstaande voorbeeld:
Er is een variabele die een 'Categorie'-veld vertegenwoordigt toegevoegd aan de URL-slugstructuur van een dynamische lijstpagina. Dit heeft de dynamische lijstpagina geconverteerd naar een dynamische itempagina omdat de Paginalink-veldwaarde niet langer uniek is voor elk item.
In het onderstaande voorbeeld:
Het Paginalink-veld heeft nu twee unieke URL-slugs. De dynamische itempagina heeft nu dus twee versies:
  • 1 versie op /katachtigen/groot met een lijst van de 2 items die deze URL-slug delen
  • 1 versie op /katachtigen/medium met een lijst van de 3 items die deze URL-slug delen.

Waarom je variabelen zou moeten toevoegen aan dynamische pagina-URL's

Om ervoor te zorgen dat een dynamische itempagina een speciale versie heeft voor elk verzamelingsitem, heeft het Paginalink-veld van de pagina een unieke URL-slug nodig. Anders kan de pagina niet voor elk item bestaan. Mogelijk moet je variabelen toevoegen aan de structuur van de URL-slug om ervoor te zorgen dat elk item een unieke URL-slug heeft.

Als meerdere items in je verzameling dezelfde waarde in hun primaire veld hebben en je geen variabele toevoegt aan de URL-slugstructuur van de dynamische itempagina, wordt er slechts één URL gegenereerd voor meerdere items. Dit komt omdat het primaire veld standaard wordt gebruikt in de URL-slugstructuur van de dynamische itempagina. Aangezien er voor beide items slechts één URL wordt gemaakt, heeft slechts één item een speciale versie van de dynamische itempagina, het andere niet.
Voorbeeld:
Als de structuur van je dynamische itempagina-URL eindigt op /team/{primair-veld} en 2 items in de verzameling hebben 'Sara' in het primaire veld, wordt er slechts 1 URL gegenereerd voor /team/sara. Er wordt dus slechts 1 versie van de dynamische itempagina gemaakt voor slechts 1 van de 2 verzamelingsitems.

Om dit op te lossen, kun je een variabel veld toevoegen aan de structuur van de URL-slugs om unieke URL-slugs voor elk item te maken. Voeg bijvoorbeeld een 'telefoon'-veld toe als elk item een andere waarde heeft in een 'telefoon'-veld. De URL zou dan /team/sara/{telefoon} zijn, zodat elk item zijn eigen unieke dynamische itempagina-URL krijgt.

URL-slugstructuren mogen niet conflicteren met bestaande slugstructuren

De URL-slugstructuur kan niet al worden gebruikt door andere bestaande pagina's op je website. Om uniek te zijn, mag de structuur van de URL-slug niet hetzelfde voorvoegsel hebben (bijvoorbeeld: {Naam van verzameling}) en hetzelfde aantal variabelen hebben als een andere pagina op je website, zelfs als de variabelen verschillend zijn.

Met het CMS kun je geen wijzigingen in de URL-slugstructuur opslaan als deze conflicteert met een bestaande. Zorg er dus bij het bijwerken van de URL-slugstructuren van je dynamische pagina's voor dat ze niet hetzelfde aantal variabelen na hetzelfde voorvoegsel hebben.

Variabelen toevoegen aan de structuren van URL-slugs van dynamische pagina's

Ga naar het SEO-tabblad van de relevante dynamische pagina in je Editor om de structuur van de URL-slug te controleren. Je kunt de structuur vervolgens handmatig bewerken en variabele velden toevoegen die veranderen op basis van de werkelijke veldwaarde van elk verzamelingsitem.
Belangrijk:
Als je de URL-slugstructuur van je dynamische pagina's wijzigt, werken alle bestaande links naar deze pagina's niet meer. Dit heeft invloed op links binnen je website, links die je extern hebt gedeeld, en SEO-links in zoekmachines. We brengen een functie uit waarmee je een automatische omleiding kunt toevoegen, waardoor bezoekers en zoekmachines van de oude URL naar de nieuwe worden geleid.
Wix Editor
Studio Editor
  1. Ga naar je Editor.
  2. Klik links in de Editor op Pagina's en menu.
  3. Klik op Dynamische pagina's.
  4. Wijs de betreffende dynamische pagina aan en klik rechts op het Meer acties-pictogram.
  5. Klik op SEO.
  6. Bewerk het Structuur van de URL-slug-veld.
    • Klik op Variabele toevoegen en kies een tekst- of getalveld om de waarden ervan te gebruiken in de structuur van de URL-slug.
    • Voer tekst- of getalwaarden in om statische waarden te gebruiken in de structuur van de URL-slug.
    • Druk op je toetsenbord op Enter om de wijzigingen in de structuur van de URL-slug op te slaan.

URL-slugs bewerken voor specifieke dynamische itempagina's

Vanuit je verzameling kun je het einde van de URL die door specifieke dynamische itempagina's wordt gebruikt aanpassen. Wanneer je de URL-slug wijzigt, werken de oude links niet meer. Je kunt echter eenvoudig een automatische omleiding instellen die bezoekers en zoekmachines van de oude URL naar de nieuwe brengt.
Belangrijk:
We werken aan het vrijgeven van deze functie, maar deze is nog niet in alle Wix-accounts beschikbaar.

Om de URL-slug van een item te bewerken:

1. Ga naar CMS op het dashboard van je website. Je kunt ook in je Editor op CMSklikken en vervolgens op Verzamelingen klikken.
  2. Klik op de betreffende verzameling.
  3. Klik op het relevante Paginalink-veld voor het relevante item.
    Let op: Standaard heeft het Paginalink-veld de volgende titel: {Naam verzameling} (Item)
Een screenshot van het klikken op een Paginalink-veld voor de dynamische pagina van een item.
  1. Klik op het URL-slug-veld en bewerk de URL.
    Tip: Als je geen pop-up voor het bewerken van de URL-slug van het item ziet, heb je nog geen toegang tot deze functie.
  2. Klik op de schakelaar om te kiezen of je de oude URL wilt omleiden naar de nieuwe:
    • Ingeschakeld: (Aanbevolen) Bezoekers en zoekmachines die naar de oude URL gaan, worden automatisch doorgestuurd naar de nieuwe.
    • Uitgeschakeld: Bezoekers en zoekmachines die naar de oude URL gaan, zien een 404-foutpagina
  3. Klik op Opslaan.
Een screenshot van het bewerken van de URL-slug van een dynamische itempagina.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over het maken van unieke dynamische pagina-URL's.