Wix Studio: Het CMS gebruiken

Leestijd 10 minuten
Gebruik het CMS (Content Management System) in Wix Studio om de inhoud van de websites van je klanten efficiënt op te slaan, te organiseren en te beheren.
In het CMS bewaar je website-inhoud in databaseverzamelingen waarmee je eenvoudig dynamische pagina's en elementen kunt maken. Koppel pagina-elementen zoals tekst, galerijen en repeaters aan datasets waarbij je bepaalt welke verzamelingsvelden in de elementen worden gebruikt. Je kunt bezoekers toestaan inhoud te filteren en deze rechtstreeks in je verzamelingen in te dienen door gebruikersinvoerelementen in te stellen, zoals tekstinvoer, dropdownmenu's, uploadknoppen en meer.
Een screenshot van het CMS in de Studio Editor.

Het CMS toevoegen in Wix Studio

Voeg het CMS toe vanaf de linkerkant van de Editor en ga aan de slag met vooraf ingestelde CMS-templates of maak handmatig je eigen verzamelingen en dynamische pagina's.

Om het CMS toe te voegen aan Wix Studio:

1. Klik links in de Editor op CMS.
  2. Klik op Aan website toevoegen.
  3. Kies hoe je wilt beginnen:
    • Begin met een voorinstelling: Kies uit vooraf ingestelde CMS-templates die voorbeeldverzamelingen en gekoppelde dynamische pagina's bevatten.
    • Begin met een verzameling: Maak handmatig een verzameling, of door een CSV-bestand te importeren, om je inhoud op te slaan voordat je deze aan je pagina-elementen koppelt.
Een screenshot van de opties om aan de slag te gaan met het CMS in Wix Studio.

Datasets gebruiken om elementen op je pagina te koppelen

In het CMS gebruik je datasets om de elementen in je Editor te koppelen aan de inhoud in je verzamelingen. Selecteer een element of pagina en ga naar CMS-koppelingenin het Inspector-paneel om te kiezen welke verzamelingsvelden gekoppeld zijn aan elk deel van de pagina-elementen.

In je datasetinstellingen kun je de datasetmodus aanpassen, het maximale aantal items dat tegelijk kan worden geladen kiezen, en filters en sorteervoorwaarden toevoegen om items uit te sluiten en de volgorde te kiezen waarin ze op je website verschijnen.
Nieuwe dataset-interface:
In Wix Studio hebben we datasets verplaatst naar het Inspector-paneel aan de rechterkant om ze gebruiksvriendelijker te maken. Lees meer over de nieuwe dataset-interface in Wix Studio
Een screenshot met de datasetkoppelingen in een repeater.

Vereenvoudig inhoudsbeheer met CMS-verzamelingen

Krijg toegang tot al je verzamelingen vanaf je dashboard of het CMSlinks in de Studio Editor.

In elke verzameling kun je een indeling kiezen (tabel, lijst of galerij) en verschillende veldtypen beheren. Sorteer, filter en sla aangepaste weergaven op voor een naadloze samenwerking met je team. Importeer of exporteer verzamelingen als CSV-bestanden. Bepaal wie inhoud kan bekijken, toevoegen, bewerken of verwijderen met machtigingen en privacy. Maak geavanceerde indexen om zoekopdrachten naar verzamelingen te versnellen en duplicaten te voorkomen.

Houd je verzamelingen overzichtelijk en gemakkelijk toegankelijk door ze in mappen te ordenen. Gebruik back-ups om verzamelingsversies te herstellen voor extra veiligheid en gemoedsrust. Schakel Wix-appverzamelingen in om gegevens van andere Wix-apps te bekijken (zoals Wix Stores, Wix Bookings). Gebruik de Sandbox als testomgeving voor je verzamelingen, zodat alles perfect is voordat je live gaat.
Een screenshot van de CMS die verzamelingen en meer acties toont.

Schaal efficiënt met dynamische pagina's

Met dynamische pagina's kun je het maken en onderhouden van je webpagina's stroomlijnen en schalen. Dynamische pagina's gebruiken een consistente indeling en consistent ontwerp, terwijl hun inhoud wordt gewijzigd op basis van de gekoppelde verzamelingsitems van de pagina. Wix-websites zijn beperkt tot honderd statische pagina's, maar je kunt een onbeperkt aantal dynamische pagina's maken voor de websites van je klanten.

Er zijn twee soorten dynamische pagina's:
  • Dynamische lijstpagina's: Deze kunnen verschillende items uit een verzameling presenteren in galerijen of repeaters. Ze stellen bezoekers in staat om op een item te klikken om naar de dynamische itempagina te gaan waar ze meer details over het geselecteerde item kunnen bekijken.
  • Dynamische itempagina's: Deze worden automatisch gemaakt voor elk item in de gekoppelde verzameling van je pagina. Ze tonen details over individuele verzamelingsitems op verschillende pagina-elementen die verbinding maken met velden in je verzameling.
Een screenshot van dynamische pagina's in de Studio Editor.

Verhoog bezoekerinteractie met je website

Moedig websitebezoekers aan om te communiceren met de websites van je klanten met behulp van aangepaste invoer- en navigatie-elementen. Je kunt machtigingen instellen voor elk van je verzamelingen om te bepalen wie de inhoud van de verzameling kan bekijken en bewerken.

Koppel invoerelementen zoals tekstinvoer, handtekeninginvoer en uploadknoppen aan datasets en laat bezoekers inhoud indienen bij CMS-verzamelingen. Stel invoerelementen in, zoals dropdownmenu's, selectietags en keuzerondjes, waarmee bezoekers de items die ze zien kunnen filteren in repeaters of galerijen.

Maak aangepaste interactieve en navigatie-elementen door knoppen of afbeeldingen aan datasets te koppelen en hun klikacties in te stellen. Maak bijvoorbeeld knoppen die meer items laden in een repeater of galerij, je naar de volgende dynamische itempagina brengen, de invoerwaarden resetten, en meer.
Een screenshot van invoerelementen en een knop met de klikactie gekoppeld aan de volgende dynamische pagina.

Maak gebruik van een volledige reeks SEO-tools voor je dynamische pagina's

Bewerk alle SEO-instellingen voor dynamische pagina's vanuit de Studio Editor. Je kunt variabelen toevoegen aan de structuur van de URL-slug om ervoor te zorgen dat elk CMS-verzamelingsitem een uniek webadres krijgt. De variabelen die je aan de URL's van de dynamische pagina toevoegt, worden vervangen door de daadwerkelijke veldwaarden van de verzamelingsitems. Het creëren van unieke URL's helpt zoekmachines en bezoekers ook te begrijpen waar de inhoud van elke pagina over gaat.

Om de SEO-instellingen voor je dynamische pagina's te bewerken:

1. Klik links in de Editor op Pagina's.
  2. Wijs de relevante dynamische pagina aan en klik op het Meer acties-pictogram.
  3. Selecteer SEO
  4. Bewerk de URL-slugstructuur:
    1. Klik op het Structuur van de URL-slug-veld.
    2. (Optioneel) Voer tekst- of getalwaarden in om de structuur van de URL-slug te wijzigen.
    3. Klik op Variabelen toevoegen en selecteer het veld uit je verzameling dat je in de URL wilt gebruiken.
  5. Klik op Naar SEO-instellingen.
  6. Klik hieronder op het relevante dynamische paginatype voor meer informatie over het bewerken van de SEO-instellingen:
Een screenshot van het SEO-tabblad in de pagina-instellingen van een dynamische pagina.

Veelgestelde vragen

Klik hieronder voor antwoorden op onze meest gestelde vragen.