Wix Bookings: Lessen aanmaken en beheren

Leestijd 7 minuten
Lessen zijn terugkerende diensten die klanten kunnen boeken zonder zich te verplichten elke sessie bij te wonen. De dienst kan een wekelijkse Zumba-les zijn of een dagelijkse yogales voor beginners.
Begin met het maken van de les en plan deze dan zo vaak als je wilt in. Je beslist wanneer en hoe vaak je een les aanbiedt, en hoe lang de les duurt.
Tip:
Wix Bookings biedt drie verschillende soorten diensten: lessen, cursussen en afspraken. Zorg ervoor dat je het juiste type dienst kiest voor je bedrijf.

Bekijk de volledige cursus in Wix voor meer informatie over het toevoegen van lessen en cursussen aan je website om je bedrijf op te bouwen.

Stap 1 | Creëer een les

Begin met het aanmaken van de les en het toevoegen van de nodige informatie. Zorg dat je afbeeldingen toevoegt die laten zien wat klanten kunnen verwachten als ze naar de les komen. Voeg eventuele spullen die klanten moeten meenemen toe aan de lesbeschrijving.

Om een les te creëren:

1. Ga naar het Diensten-tabblad op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op Voeg een nieuwe dienst toe.
  3. Kies wat je wilt doen:
    • Klik op Bewerken om het relevante Lestemplate te kiezen op basis van je bedrijfstype.
    • Klik op + Kies een blanco template om een lege template te gebruiken.
  4. Voer onder Dienstgegevens de basisgegevens van de dienst in:
    1. Voer de Naam van de les in.
    2. Klik op Afbeelding toevoegen om te laten zien wat klanten kunnen verwachten.
    3. Voer een Tagline in om meer details over de les te geven (deze verschijnt in je dienstenlijst en op je dienstenpagina).
    4. Voeg een beschrijving toe om meer informatie te geven over de werking van je les of de benodigde spullen (verschijnt op je dienstenpagina).
    5. Stel het maximum aantal deelnemers voor elke les in.
    6. Scrol omlaag naar Locaties en selecteer een optie uit de dropdown om in te stellen waar de les plaatsvindt:
      • Bedrijfsadres: Selecteer een of meer van de adressen die je op het Bedrijfsgegevens-tabblad hebt ingevoerd.
      • Aangepaste locatie: Voer een locatie in (bijv. in het park). De locatie verschijnt op je website. Tip: Je kunt aangepaste locaties toevoegen voor lessen die niet op je bedrijfsadres plaatsvinden.
    7. (Optioneel) Schakel Videoconferenties in om een online les aan te bieden via Zoom.
      Let op: Als dit je eerste online dienst is, voltooi dan de dienst en sla deze op. Ga vervolgens terug om er een online dienst van te maken.
Tip:
Voordat je je les opslaat, controleer je onder Overzicht het voorbeeld om er zeker van te zijn dat de details kloppen.Dit is wat je klanten zien voordat ze boeken.

Stap 2 | Stel de prijs en betaalopties voor je les in

Zodra je de basisinformatie over de les hebt toegevoegd, kun je kiezen uit verschillende prijs- en betaalopties. Het aanbieden van meer opties kan je verkoop stimuleren.

Om de prijs en betaalopties voor je les in te stellen:

1. Scrol omlaag naar het Prijs en betaling-gedeelte.
  2. Selecteer de relevante optie onder Kies hoe klanten voor deze dienst kunnen betalen:
    • Per sessie: Klanten betalen voor sessies op basis van de prijs die je instelt.
    • Met een abonnement: Klanten betalen met een van je lidmaatschappen of pakketten.
    • Per sessie of met een abonnement: Klanten betalen ofwel per sessie of met een lidmaatschap of pakket.
  3. Afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gekozen, volg je de stappen om het in te stellen:

Stap 3 | Stel je lestijden in

Nu kun je de lestijden instellen en specifieke details toevoegen voor verschillende dagen van de week. Voeg de docent toe, de individuele lesduur afhankelijk van de dag van de week, en de begin- en einddatum van de lesperiode.

Om je lestijden in te stellen:

1. Klik onder Rooster op Sessies toevoegen
  2. Selecteer in het Locatie-dropdownmenu waar de les plaatsvindt
    Let op: Dit is handig als je de les gedurende de week op verschillende locaties geeft.
  3. Selecteer de relevante medewerker in het Medewerkers-dropdownmenu.
  4. Kies wanneer de eerste sessie begint in de Aanvangstijd-velden.
  5. Selecteer de duur van de les in de Duur-dropdown.
  6. Selecteer hoe vaak je de les aanbiedt in de Herhaalt-dropdown.
    Tip: Om een sessie te creëren die niet wordt herhaald, plan je een les via je boekingsagenda.
  7. (Optioneel) Klik op Einddatum om een datum te kiezen waarop deze sessies niet langer beschikbaar zijn.
  8. Klik om een opslagoptie te kiezen:
    • Opslaan en toevoegen: Sla dezelfde les op en plan deze in op een andere tijd, dag, locatie of met een andere medewerker.
    • Opslaan: Sla de planning op en ga terug naar het bewerken van de les. Klik vervolgens op Opslaan als je klaar bent met het bewerken van de lesgegevens.
Let op:
  • De beschikbare lessen die verschijnen in je Boekingsagenda worden beïnvloed door:
  • De beschikbare lessen worden niet beïnvloed door:
    • Handmatig geblokkeerde tijd in je Boekingsagenda.
    • Andere lessen, cursussen of afspraken voor dezelfde tijd.
    • Evenementen die zijn gesynchroniseerd vanuit je Google-agenda of die van je medewerkers.

Stap 4 | Voeg afbeeldingen toe aan je les

Voeg een omslagafbeelding en een afbeeldingengalerij toe om klanten te laten zien wat je les inhoudt. De omslagafbeelding verschijnt bovenaan de dienstenpagina en de galerij verschijnt naast de informatie over je cursus.

Om afbeeldingen aan je les toe te voegen:

1. Klik naast Afbeeldingen op het Uitbreiden-pictogramundefined
  2. Voeg afbeeldingen toe aan je les:
    • Omslagfoto:
      1. Klik op Omslagfoto toevoegen.
      2. (In de Media Manager) Selecteer de relevante afbeelding.
    • Dienstgalerij:
      1. Klik onder Dienstgalerij op het Toevoegen-pictogram
      2. (In de Media Manager) Selecteer maximaal 10 afbeeldingen om je dienst te presenteren.

Stap 5 | Pas je les aan met geavanceerde instellingen

Pas je nieuwe les aan in het Aanvullende instellingen-gedeelte. Maak de les alleen-lezen om interesse te wekken voor aankomende diensten. Bied flexibele betaalopties die passen bij de behoeften van je klanten.
Voeg groepsboekingsopties toe voor je nieuwe lessen. Maak een aangepast boekingsformulier voor de les als je meer informatie van klanten nodig hebt voordat ze deelnemen.

Om je les aan te passen met extra instellingen:

1. Klik naast Geavanceerde instellingen op het Uitbreiden-pictogramundefined.
  2. Activeer de Online boekingsvoorkeuren-schakelaar om de aanvullende instellingen aan te passen.
  3. Pas een van de volgende instellingen aan:
    • Sta klanten toe om online te boeken: Schakel deze schakelaar uit om de les alleen-lezen te maken.
    • Voorkeuren voor groepsboekingen: Voer het aantal toegestane boekingen per deelnemer in.
    • Aangepast boekingsformulier: Schakel het selectievakje in om je eigen formulier te maken voor het boeken van deze les.
  4. Klik op Opslaan.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over het maken en beheren van lessen.