Wix Bookings: Wachtlijsten toevoegen en instellen

Leestijd 6 minuten
Wachtlijsten zijn een goede manier om je lessen vol te houden en tegelijkertijd klanten de kans te geven om deel te nemen als deelnemers afzeggen of een nieuwe afspraak maken.
Als er tijdstippen beschikbaar komen, ontvangen klanten op je wachtlijst een melding. Je stelt in hoe lang een klant moet wachten voordat de volgende persoon op de wachtlijst de les kan volgen. Als niemand op je wachtlijst ervoor kiest om de les te boeken, wordt de plek open gezet voor het grote publiek.
Een screenshot van een telefoonmelding die klanten laat zien dat er een plek in een les beschikbaar is gekomen.
In dit artikel lees je meer over:

Wachtlijsten inschakelen voor lessen

Om te beginnen, moet je wachtlijsten voor je les vanuit je boekingsinstellingen inschakelen. Bepaal vervolgens hoeveel deelnemers op de wachtlijst kunnen komen en hoe lang een plek open blijft voor een klant voordat deze aan de volgende wordt aangeboden.

Om wachtlijsten voor lessen in te schakelen:

1. Ga naar Instellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Boekingen.
  3. Klik op Boekingsbeleid.
  4. Klik naast het betreffende beleid op het Meer acties-pictogram.
  5. Klik op Bewerken.
  6. Scrol omlaag naar het Wachtlijst-gedeelte.
  7. Klik op het selectievakje naast Klanten kunnen op een wachtlijst komen als de lessen volgeboekt zijn.
  8. Stel de Maximale wachtlijstcapaciteit in.
  9. Klik op de Er wordt een plek vastgehouden voor-dropdown en selecteer de duur. Dit bepaalt hoeveel tijd een klant heeft om te boeken voordat de plek wordt aangeboden aan de volgende klant op de wachtlijst.
  10. Klik op Opslaan.
Een screenshot van het dashboard dat laat zien hoe je de capaciteit van de wachtlijst en voor hoelang plekken worden vastgehouden instelt.

Wachtlijsten voor lessen inschakelen op leden-apps

Voeg een Agenda-widget toe aan je website met behulp van de Wix Owner-app, zodat klanten zich vanuit hun leden-app kunnen aansluiten bij wachtlijsten voor lessen. Wanneer een les volgeboekt is, zien klanten een Wachtlijst-knop op hun leden-app.

Met wachtlijsten kunnen klanten spontaan lessen boeken, dus het is een goede manier om je lessen zo vol mogelijk te houden.
Belangrijk:
Zonder een Agenda-widget op je mobiele website kunnen je leden zich niet aanmelden voor wachtlijsten voor lessen vanuit hun leden-app. Leden kunnen niet op de wachtlijst worden geplaatst vanuit de widgets Diensten of Aankomende sessies.

Om wachtlijsten voor lessen op leden-apps in te schakelen:

1. Ga naar je website in de Wix Owner-app.
  2. Tik onderaan op Beheren.
  3. Tik op Website en app.
  4. Tik onder Leden-app op Aanpassen
  5. Tik op + Element toevoegen
  6. Scroll bovenaan naar Boekingen.
  7. Tik onder Boekingen op Agenda.
Een screenshot van waar je een Agenda-widget kunt toevoegen aan je leden-apps vanuit de Wix Owner-app.
  1. (Optioneel) Schakel de Elementtitel-schakelaar in om je Agenda-tabblad een aangepaste naam te geven.
  2. (Optioneel) Tik op Zichtbaarheid element en kies uit de volgende opties:
    • Android: Geef de Agenda-widget alleen weer in leden-apps op Android-toestellen.
    • iOS: Geef de Agenda-widget alleen weer in leden-apps op Apple-apparaten.
    • Beide: Geef de Agenda-widget weer op zowel Android- als Apple-apparaten.
  3. Tik linksboven op Toevoegen.
  4. Tik op Klaar.

Een klant toevoegen aan een wachtlijst

Je kunt klanten handmatig toevoegen aan je wachtlijsten. Dit is een manier om een goede klantenservice te bieden en ervoor te zorgen dat je lessen zo vol mogelijk blijven.

Om een klant toe te voegen aan de wachtlijst:

1. Ga naar het Agenda-tabblad op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betreffende les in je agenda.
  3. Klik naast deelnemers op Beheren.
Een screenshot met informatie over het beheren van de deelnemerslijst voor een sessie in de Boekingsagenda.
  1. Klik bovenaan op het Wachtlijst-tabblad.
  2. Klik rechtsboven op + Toevoegen aan wachtlijst
  3. Kies wat je wilt doen:
    • Voeg een bestaande klant toe: Voer de naam van de klant in en selecteer deze uit de lijst.
    • Voeg een nieuwe klant toe:
      1. Klik op het Naam-veld.
      2. Selecteer in de dropdown + Contact toevoegen, voer de gegevens van de klant in en klik op Opslaan.
6. Klik op Opslaan

Een klant van de wachtlijst naar de deelnemerslijst verplaatsen

Verplaats een klant op elk moment van de wachtlijst naar een sessie, zelfs als de sessie vol is.

Om een klant van de wachtlijst naar de deelnemerslijst te verplaatsen:

1. Ga naar het Agenda-tabblad op het dashboard van je website.
  2. Klik op de relevante sessie in je agenda.
  3. Klik naast deelnemers op Beheren.
  4. Klik op het Wachtlijst-tabblad.
  5. Wijs de klant aan en klik op Toevoegen aan sessie.
Een screenshot die laat zien hoe je klanten van de wachtlijst naar de deelnemerslijst van een sessie kunt verplaatsen met behulp van de Boekingsagenda.
  1. Klik onder Hoe ga je kosten in rekening brengen bij je klant? op de Betaling-dropdown. Selecteer vervolgens de relevante betaaloptie:
    • Met factuur in rekening brengen: E-mail of print de factuur voor een klant.
    • Gebruik het abonnement van de klant: Gebruik het abonnement of lidmaatschapspakket van een klant om de sessie te betalen zodra deze is gepland.
    • Gebruik het abonnement van de klant later: Breng een klant in rekening met zijn of haar abonnement of lidmaatschapspakket via de Deelnemers beheren-pagina.
    • Betaling later innen: Breng een klant in rekening via de Deelnemers beheren- of Bestellingen-pagina.
    • Markeer als betaald: Selecteer deze optie als de klant persoonlijk heeft betaald voor de sessie.
  2. (Optioneel) Schakel Stuur een bevestigingsmail naar deelnemer in om de klant te laten weten dat hij of zij een plaats in de sessie heeft.
  3. Klik op Opslaan.

Een klant van de wachtlijst verwijderen

Je kunt een klant van de wachtlijst halen om ervoor te zorgen dat beschikbare tijdvakken snel en efficiënt worden ingevuld. Dit is een goede manier om wachttijden te minimaliseren en afspraakmogelijkheden voor klanten te maximaliseren.

Om een klant van de wachtlijst te verwijderen:

1. Ga naar het Agenda-tabblad op het dashboard van je website.
  2. Klik op de relevante sessie in je agenda.
  3. Klik naast deelnemers op Beheren.
  4. Klik op het Wachtlijst-tabblad.
  5. Klik op het Meer acties-pictogram.
  6. Klik op Verwijderen.
  7. Klik op Verwijderen om te bevestigen.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder voor meer informatie.