Wix Bookings: Boekingsbeleid instellen

Leestijd 9 minuten
Belangrijk:
  • We zijn momenteel bezig met het uitbrengen van een nieuwe versie van het Boekingsbeleid-gedeelte. Als je beleidsgedeelte er anders uitziet dan hieronder, klik dan hier
  • Zomertijd heeft invloed op je boekingsbeleid. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat wanneer de tijd verandert, klanten een korter of langer venster hebben om een sessie te boeken, te annuleren of opnieuw in te plannen.
Met je boekingsbeleid kun je instellen hoe ver van tevoren en hoe dicht bij een sessie je klanten kunnen boeken. Stel beperkingen in voor hoe dicht bij je diensten je klanten kunnen annuleren of verzetten. Voor bepaalde diensten kun je ook groepsboekingen toestaan en boeken na de begindatum.
Maak verschillende beleidsregels voor verschillende diensten om je klanten en je personeel meer flexibiliteit te bieden.
Screenshot met het Boekingsbeleid-gedeelte onder Boekingsinstellingen op het dashboard.
Lees in dit artikel meer over:

Nieuw beleid toevoegen

Je kunt op elk moment nieuw beleid toevoegen en het aanpassen aan je behoeften. Bied verschillende soorten boekingsbeleid toe voor elk van je diensten, of koppel meerdere diensten aan hetzelfde beleid. Dit is een goede manier om ervoor te zorgen dat je zo volgeboekt mogelijk blijft en dat je medewerkers genoeg tijd hebben om alles voor te bereiden.
Let op:
  • Bepaalde beleidsregels en opties zijn alleen van toepassing op specifieke soorten diensten, zoals lessen of cursussen.
  • Wanneer je nieuw beleid toevoegt, worden de regels van het beleid van kracht voor alle gekoppelde diensten voor zowel huidige als toekomstige boekingen.

Om een nieuw beleid toe te voegen:

1. Ga naar Boekingsinstellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Boekingsbeleid
  3. Klik op + Een nieuw beleid toevoegen.
  4. Voer de Naam van het beleid in
  5. Selecteer de selectievakjes en kies het tijdsbestek naast de relevante Boekingsregels hieronder:
    • Sta annulering toe: Schakel het selectievakje in om klanten toe te staan hun geboekte sessies te annuleren. Bepaal hoeveel tijd het duurt voor een sessie klanten hun boeking kunnen annuleren door een van de bestaande opties uit de dropdown te kiezen, of maak je eigen aangepaste tijdsbestek.
      Let op: Alleen websiteleden kunnen hun aankomende boekingen op je website annuleren.
    • Verzetten toestaan: Schakel het selectievakje in om klanten toe te staan hun geboekte sessies opnieuw in te plannen. Bepaal hoeveel tijd het duurt voor een sessie klanten hun boeking opnieuw kunnen plannen door een van de bestaande opties uit de dropdown te kiezen, of maak je eigen aangepaste tijdsbestek voor het verzetten.
    • Sta omboekingen toe: Selecteer hoe lang voor een sessie een klant kan boeken in het Beperk vroeg boeken-dropdownmenu. Je kunt ook Gepersonaliseerd/Aangepast selecteren om een specifiek tijdsbestek te kiezen (bijvoorbeeld 1 week) waarvoor klanten geen boeking kunnen maken.
    • Beperk laat boeken: Stel in hoe dicht bij een sessie klanten kunnen boeken, bijvoorbeeld '24 uur voor de begintijd'. Kies een bestaande optie in het Beperk laat boeken-dropdownmenu. Je kunt ook op aangepast klikken om een specifiek tijdsbestek te kiezen waarna klanten een sessie niet meer kunnen boeken.
Screenshot die laat zien hoe je je nieuwe beleidsregels voor boekingen instelt in het Boekingsbeleid-gedeelte van het dashboard.
  1. (Optioneel) Voer de beschrijving van je beleid in. Laat klanten weten wat je voorwaarden zijn door een notitie aan je dienstenpagina's toe te voegen. Klanten zien het beleid op de betaalpagina wanneer ze boeken. Dit maakt het voor je klanten duidelijk wat je voorwaarden zijn wanneer zij een boeking maken.
  2. Selecteer Open een wachtlijst voor volgeboekte lessen om wachtlijsten in te schakelen voor lessen die zijn gekoppeld aan het beleid dat je opstelt.
    1. Stel de Maximale wachtlijst capaciteit in.
    2. Kies in de dropdown hoe lang een open plek wordt vastgehouden. Dit is de tijd die een klant heeft om van de wachtlijst deel te nemen aan de les voordat de beschikbare plek naar iemand anders op de wachtlijst gaat.
      Let op: Wachtlijsten gelden alleen voor lessen.
  3. Stel onder Groepsboekingen het Maximaal aantal toegestane deelnemers per boeking in.
    Let op: Groepsboekingen zijn van toepassing op lessen en cursussen.
  4. Schakel het Een cursus na startdatum boeken-selectievakje in om klanten toe te staan deel te nemen aan een cursus nadat deze al is begonnen. Klanten die zich aanmelden voor een cursus nadat deze is gestart, betalen nog steeds het volledige bedrag voor de cursus.
    Tip: Als je klanten wilt toestaan te boeken nadat de cursus is begonnen, zorg er dan voor dat je late boekingen niet beperkt (zie stap 5 hierboven).
  5. Klik op Opslaan.
Screenshot die laat zien hoe je wachtlijsten, groepsboekingen en boeken na de startdatum kunt toevoegen aan je nieuwe boekingsbeleid.
Tip:
Je kunt ook nieuw beleid toevoegen terwijl je nieuwe diensten maakt. Scrol in het formulier voor het maken van diensten omlaag naar Boekingsvoorkeurenen klik vervolgens op de dropdown onder Boekingsbeleid. Klik op + Nieuw beleid toevoegen en volg vervolgens de bovenstaande stappen om het maken van het nieuwe beleid te voltooien.

Gekoppelde diensten beheren

Je kunt diensten op elk moment verplaatsen of koppelen aan ander beleid. Dit is ideaal voor wanneer je een piek in de vraag naar bepaalde diensten opmerkt en een restrictiever beleid nodig hebt om het aantal boekingen te beheren.

Om gekoppelde diensten te beheren:

1. Ga naar Boekingsinstellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Boekingsbeleid.
  3. Klik naast het betreffende beleid op het Meer acties-pictogram
  4. Klik op Gekoppelde diensten beheren
  5. Schakel het selectievakje in naast elke dienst die je aan het beleid wilt koppelen.
  6. Klik op Opslaan
Screenshot die laat zien hoe je kunt beheren welke diensten zijn gekoppeld aan een beleid.

Standaardbeleid instellen

Kies welke beleidsregels je automatisch wilt toepassen op al je diensten. Dit is handig wanneer je nieuwe diensten toevoegt naarmate je bedrijf groeit. Je kunt vervolgens wanneer je maar wilt diensten koppelen aan meer aangepast beleid.
Belangrijk:
  • Je kunt je standaardbeleid niet verwijderen. Je kunt echter wel een ander beleid als standaard instellen en vervolgens het oorspronkelijke standaardbeleid verwijderen.
  • Wanneer je wijzigt welk van je beleid het standaard is, en het oorspronkelijke beleid verwijdert, worden alle diensten automatisch gekoppeld aan het nieuwe standaardbeleid.

Om je standaardbeleid in te stellen:

1. Ga naar Boekingsinstellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Boekingsbeleid.
  3. Klik naast het betreffende beleid op het Meer acties-pictogram.
  4. Klik op Als standaard instellen.
Screenshot die laat zien hoe je een beleid het standaard boekingsbeleid op je website kunt maken.

Beleid verwijderen

Naarmate je bedrijf groeit en je behoeften veranderen, wil je misschien een deel van je oude boekingsbeleid verwijderen.
Je kunt beleid op elk moment verwijderen, maar zorg ervoor dat je je standaardbeleid kiest voordat je irrelevant beleid verwijdert. Wanneer je een beleid verwijdert, worden alle gekoppelde diensten je standaardbeleid. Je moet te allen tijde ten minste één boekingsbeleid hebben.

Om een boekingsbeleid te verwijderen:

1. Ga naar Boekingsinstellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Boekingsbeleid.
  3. Klik naast het betreffende beleid op het Meer acties-pictogram.
  4. Klik op Verwijderen.
  5. Klik op Verwijderen om te bevestigen.
Screenshot die laat zien hoe je een boekingsbeleid kunt verwijderen.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen.