Wix Bookings: Een les creëren

Leestijd 8 minuten
Lessen zijn terugkerende diensten die klanten kunnen boeken zonder zich te verplichten elke sessie bij te wonen. De dienst kan een wekelijkse Zumba-les zijn of een dagelijkse yogales voor beginners.
Begin met het maken van de les en plan deze dan zo vaak als je wilt in. Je beslist wanneer en hoe vaak je een les aanbiedt, en hoe lang de les duurt.
Tip:
Wix Bookings biedt drie verschillende soorten diensten: lessen, cursussen en afspraken. Zorg ervoor dat je het juiste type dienst kiest voor je bedrijf.

Bekijk de volledige cursus in Wix voor meer informatie over het toevoegen van lessen en cursussen aan je website om je bedrijf op te bouwen.

Stap 1 | Creëer een les

Begin met het maken van de les en het toevoegen van de nodige informatie. Zorg ervoor dat je details opneemt over wat klanten van de les kunnen verwachten. Bijvoorbeeld afbeeldingen die de leservaring laten zien.

Voordat je opslaat, kun je in het Overzicht-gedeelte bekijken wat je klanten zien voordat ze hun les boeken.
Een screenshot van de basisgegevens en het overzicht van de dienst bij het toevoegen van een nieuwe les

Om een les te creëren:

1. Ga naar Diensten op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op Voeg een nieuwe dienst toe.
  3. Kies onder Les wat je wilt doen:
    • Klik onder de betreffende lestemplate op Bewerken.
    • Klik op + Kies een blanco template om een lege template te gebruiken.
  4. Vul de Dienstgegevens in:
    • Naam: Voer een naam in voor de les.
    • Tagline (optioneel): Voer een slogan in die onder de lesnaam op je website zal verschijnen.
    • Beschrijving (optioneel): Voer een beschrijving in die op de dienstenpagina van je website zal verschijnen. Tip: Klik op AI-beschrijving genereren om AI (kunstmatige intelligentie) je te laten helpen bij het maken van een beschrijving.  (Deze functie is nog niet voor iedereen beschikbaar.)
    • Afbeelding (optioneel): Voeg een afbeelding toe die klanten kunnen zien wanneer ze je lijst met lessen bekijken.
    • Max. deelnemers: Voer het maximum aantal deelnemers voor elke les in.
      Let op: Wanneer een les vol is, verschijnt het bericht 'Volgeboekt' en verandert de Nu boeken-knop in 'Cursus bekijken'.

Stap 2 | Stel de prijs en betaalopties voor je les in

Zodra je de basisinformatie over de les hebt toegevoegd, kun je kiezen uit verschillende prijs- en betaalopties. Het aanbieden van meer opties kan je verkoop stimuleren.

Om de prijs en betaalopties voor je les in te stellen:

1. Scrol omlaag naar het Prijs en betaling-gedeelte.
  2. Selecteer de relevante optie onder Kies hoe klanten voor deze dienst kunnen betalen:
    • Per sessie: Klanten betalen voor sessies op basis van de prijs die je instelt.
    • Met een abonnement: Klanten betalen met een van je lidmaatschappen of pakketten.
    • Per sessie of met een abonnement: Klanten betalen ofwel per sessie of met een lidmaatschap of pakket.
  3. Afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gekozen, volg je de stappen om het in te stellen:

Stap 3 | Stel de locatie van je les in

Geef weer waar je de les aanbiedt, bijvoorbeeld op je bedrijfslocatie(s) of kies ergens anders een aangepaste locatie. Je kunt ook de optie toevoegen om online af te spreken met een videolink.

Om je leslocatie in te stellen:

1. Scrol omlaag naar het Locatie-gedeelte.
  2. Klik op Bewerken om te kiezen waar je dienst wordt geleverd:
    • Bedrijfslocatie: Klik op de selectievakjes naast de bedrijfslocatie(s) waarvoor deze dienst beschikbaar zal zijn.
      Tip: Lees meer over het toevoegen van extra locaties.
    • Aangepaste locatie: Kies een aangepaste locatie (bijvoorbeeld: online vergadering).
  3. Klik op Opslaan
  4. (Optioneel) Schakel Online sessies in om de les online aan te bieden.
    Let op: Als dit je eerste online dienst is, klik je op Toevoegen. Selecteer vervolgens Zoom of een aangepaste link en klik op Doorgaan.
Een screenshot met de videoconferentie-schakelaar ingeschakeld onder het Locaties-gedeelte.

Stap 4 | Stel je lestijden in

Nu kun je de lestijden instellen en specifieke details toevoegen voor verschillende dagen van de week. Voeg de docent toe, de individuele lesduur afhankelijk van de dag van de week, en de begin- en einddatum van de lesperiode.

Om je lestijden in te stellen:

1. Klik onder Rooster op Sessies toevoegen
  2. Bewerk de relevante gegevens:
    • Locatie: Selecteer in de dropdown waar de les plaatsvindt.
      Let op: Dit is handig als je de les gedurende de week op verschillende plaatsen geeft.
    • Medewerker: Selecteer de betreffende medewerker uit de dropdown.
    • Aanvang: Kies de datum en tijd waarop de eerste sessie begint.
    • Duur: Selecteer de duur van de les in de Duur-dropdown.
    • Herhalen: Selecteer hoe vaak je de les aanbiedt in de Herhalen-dropdown.
      Tip: Om een sessie te creëren die niet herhaalt, plan je een les via je boekingsagenda.
    • (Optioneel) Stel een einddatum in: Kies een datum waarop deze sessies eindigen.
  3. Klik en kies een opslagoptie:
    • Opslaan en toevoegen: Sla dezelfde les op en plan deze in op een andere tijd, dag, locatie of met een andere medewerker.
    • Opslaan: Sla het rooster op en ga terug naar het bewerken van de les.
Een screenshot die laat zien waar je de details kunt toevoegen bij het plannen van een nieuwe les.

Stap 5 | Voeg afbeeldingen toe aan je les

Voeg een omslagafbeelding en een afbeeldingengalerij toe om klanten te laten zien wat je les inhoudt. De omslagafbeelding verschijnt bovenaan de dienstenpagina en de galerij verschijnt naast de informatie over je les.

Om afbeeldingen aan je les toe te voegen:

1. Scrol omlaag en klik op Afbeeldingen.
  2. Voeg afbeeldingen toe aan je les door het volgende te doen:
    • Omslagafbeelding toevoegen: Selecteer een afbeelding voor de achtergrond van de koptekst van je dienst.
    • Dienstgalerij toevoegen: Voeg meer afbeeldingen van hoge kwaliteit toe aan een galerij voor je dienstpagina. Je kunt de indeling en het ontwerp van de galerij aanpassen in je Editor.
  3. (Optioneel) Klik op + Voeg alt-tekst toe om alt-tekst aan je afbeeldingen toe te voegen die ze beschrijft voor zoekmachines en schermlezers.
Een screenshot van een omslagafbeelding en een dienstengalerij.

Stap 6 | Personaliseer je les met boekingsvoorkeuren

Pas je nieuwe les verder aan in het Boekingsvoorkeuren-gedeelte. Voeg een aangepast boekingsbeleid toe voor de les of maak de les alleen-lezen om interesse te wekken voor aankomende diensten.

Je kunt ook een aangepast boekingsformulier voor de les maken als je meer informatie van klanten nodig hebt voordat ze deelnemen.

Om je les aan te passen met boekingsvoorkeuren:

1. Scrol omlaag en klik op Boekingsvoorkeuren.
  2. Selecteer een Boekingsbeleid in de dropdown of kies wat je wilt doen:
    • Nieuw beleid toevoegen: Klik op + Nieuw beleid toevoegen om nieuw boekingsbeleid te maken.
    • Beleid bewerken: Klik op Beleid bewerken om wijzigingen aan te brengen in een bestaand boekingsbeleid.
  3. Schakel Online boekingen in om klanten in staat te stellen online lessen te boeken:
    Let op: Schakel Online boekingen uit om de les alleen-lezen te maken.
    1. Kies in de dropdown welk boekingsformulier je wilt gebruiken:
      • Gepersonaliseerd formulier: Klik op Gepersonaliseerd boekingsformulier om een nieuw boekingsformulier te maken voor deze dienst.
      • Formulier bewerken: Klik op Formulier bewerken om wijzigingen aan te brengen in je boekingsformulier.
    2. (Optioneel) Klik op het Dit formulier overslaan wanneer leden boeken in een mobiele leden-app van Wix-selectievakje om je klanten een snellere boekingservaring in de app te bieden.
  4. Klik op Opslaan
Wil je meer weten?
Bekijk de volledige cursus in Wix voor meer informatie over het toevoegen van lessen en cursussen aan je website om je bedrijf op te bouwen.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over het maken en beheren van lessen.