Wix Facturen: Een factuur maken

Leestijd 6 minuten
Vereenvoudig je facturering met Wix Facturen. Maak en verstuur professionele facturen, volg hun status en ontvang betalingen via je Wix-account.

Pas je facturen aan je zakelijke behoeften aan, inclusief het toepassen van kortingen, het aanvragen van aanbetalingen, het toevoegen van belastingen, en meer. Zodra je factuur klaar is, stuur je deze per e-mail naar je klant. Je klant ontvangt een e-mail die je hebt aangepast, met een link om de factuur te bekijken en te betalen.
Belangrijk:
Dit artikel verwijst naar de Wix Facturen-functie. Als je op zoek bent naar je facturen voor betalingen die je aan Wix hebt gedaan, klik dan hier.
Voordat je begint:
Om betalingen van klanten via Wix Facturen te accepteren, moet je een betaalmethode instellen. Als je al een betaalmethode hebt ingesteld voor Wix Stores, Wix Bookings of Wix Events, hoef je er geen opnieuw in te stellen.

Om een betaalmethode in te stellen, ga je naar Facturen op het dashboard van je website. Klik vervolgens rechtsboven op Meer acties en vervolgens op Betalingen ontvangen.
Een screenshot van een factuurvoorbeeld.

Een factuur maken

Maak een factuur met alle informatie die je klant nodig heeft om een betaling uit te voeren. Als dit je eerste factuur is, begin dan met het invoeren van je basisbedrijfsgegevens. Deze informatie wordt op al je facturen gebruikt.
Tip:
Je kunt niet alleen een geheel nieuwe factuur maken, maar ook offertes omzetten naar facturen.

Om een factuur te maken:

1. Ga naar Facturen op het dashboard van je website.
  2. (Alleen de eerste keer) Geef je basis bedrijfsgegevens op, zoals je wilt dat deze op je facturen verschijnen:
    1. Klik op Beginnen en voer het volgende in:
      • (Optioneel) Bedrijfsnaam: Voer de naam van je bedrijf in.
      • Zakelijk e-mail: Voer je zakelijke e-mailadres in.
      • (Optioneel) Logo: Upload je bedrijfslogo.
    2. Klik op Toevoegen en doorgaan.
  3. Klik rechtsboven op Nieuw creëren en selecteer Factuur.
    Let op: Klik op Factuur en bestelling om automatisch een Wix Stores-bestelling te genereren wanneer de factuur is betaald.
  4. Vul de algemene gegevens van deze factuur in:
    • Uitgiftedatum: Selecteer de uitgiftedatum die je wilt opnemen.
    • Vervaldatum: Selecteer de datum waarop de betaling verschuldigd is.
    • Klant: Klik op de dropdown om een contactpersoon uit je contactenlijst te selecteren.
    • Titel factuur: Voer een titel in om de reden voor betaling duidelijk samen te vatten.
  5. Vul de product-/dienstgegevens voor deze factuur in:
    1. Klik op de Item toevoegen-dropdown en selecteer het relevante product of de dienst.
      Tip: Selecteer + Nieuw als je een factuur moet maken voor een nieuw item.Voer vervolgens de gegevens in en klik op Opslaan en toevoegen
    2. (Optioneel) Voer een beschrijving in het Voeg een beschrijving toe-veld in.
    3. (Optioneel) Klik op + Item toevoegen om nog een product of dienst toe te voegen.
Een screenshot van de Item toevoegen-dropdown.
  1. Voer de prijsgegevens voor deze factuur in:
    • Aantal: Voer de hoeveelheid van het product of de dienst in.
    • Prijs: Voer de prijs per eenheid in.
    • (Optioneel) Klik op + Btw toevoegen om belasting toe te voegen.
      Let op: Je kunt een nieuw belastingtarief maken of een bestaand tarief toevoegen.
    • (Optioneel) Klik op + Korting toevoegen om een kortingspercentage toe te passen op het totale bedrag.
    • (Optioneel) Klik op + Aanbetaling aanvragen om een gedeeltelijke betaling vooraf aan te vragen. Lees meer over het aanvragen van een aanbetaling.
  2. (Optioneel) Voer opmerkingen of voorwaarden in waarvan je wilt dat je klant op de hoogte is onder Opmerkingen en Voorwaarden.
  3. Kies ervoor om je factuur te bekijken, op te slaan of te verzenden:
    • Voorbeeld: Klik op het Voorbeeld-pictogramom de factuur te zien die je klant zal ontvangen.
    • Opslaan: Klik rechtsboven op Opslaan en sluiten om de factuur op te slaan om later te verzenden.
    • Versturen: Klik rechtsboven op Factuur versturen om eerst de inhoud van de e-mail die je klant ontvangt te bekijken of te bewerken. Klik op Verzenden wanneer je klaar bent om te versturen.
Wijzig je algemene factuurgegevens:
Pas de bedrijfsgegevens aan die op al je facturen verschijnen, zoals bedrijfs-ID en valuta. Je kunt ook je bedrijfslogo toevoegen.
Tips:
  • Je kunt Wix Facturen met veel Wix-apps gebruiken. Lees meer over het gebruik van Wix Facturen met Wix Stores, Abonnementen en Wix Events.
  • Gebruik Wix Automations om delen van je factureringsproces te automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld geautomatiseerde e-mails naar klanten sturen telkens wanneer een factuur wordt verzonden, betaald of te laat is.

Een factuur maken in de Wix Owner-app

Met de Wix Owner-app kun je je klanten onderweg factureren. Maak, verstuur en volg je facturen vanaf je telefoon.
Let op:
Sommige factuurvelden (bijvoorbeeld de factuurtitel) kunnen alleen worden toegevoegd vanaf desktop. Factuurinstellingen zijn alleen toegankelijk vanaf je desktop.

Om een factuur te maken in de Wix Owner-app:

1. Ga naar je website in de Wix Owner-app.
  2. Tik onderaan op Dashboard.
  3. Scrol omlaag naar Facturen en tik op Facturen beheren.
  4. Tik op + Nieuw.
    Tip: Als dit je eerste factuur is, tik je op Factuur maken en voeg je je bedrijfslogo, naam en e-mailadres toe. Tik vervolgens op Opslaan en doorgaan
  5. Tik op + Klant toevoegen om een contactpersoon te selecteren of een nieuwe aan te maken.
  6. Tik op de Vervaldatum-dropdown om een datum te selecteren waarop de factuur moet worden voldaan.
  7. Tik op + Items toevoegen om een bestaand product of dienst te selecteren of een nieuwe aan te maken.
  8. (Optioneel) Tik naast Korting (%) op Toevoegen om een korting toe te voegen.
  9. (Optioneel) Tik naast Aanbetaling op Toevoegen om een gedeeltelijke betaling vooraf aan te vragen.
  10. (Optioneel) Tik naast Opmerkingen of Voorwaarden op Toevoegen om opmerkingen of voorwaarden in te voeren waarvan je wilt dat je klant op de hoogte is.
  11. Tik rechtsboven op Volgende
  12. Kies wat je wilt doen en tik op de door jou gekozen optie:
    • Verzenden via e-mail: Bekijk of bewerk eerst de inhoud van de e-mail die je klant ontvangt. Tik op Verzenden wanneer je klaar bent om te verzenden.
    • Link delen: Deel een directe factuurlink via een ander kanaal, bijvoorbeeld sms.
    • Betaling registreren: Leg vast dat een gedeeltelijke of volledige betaling is ontvangen.
    • Voorbeeld: Bekijk de factuur die je klant zal ontvangen.
    • Opslaan en sluiten: Bewaar de factuur om op een later tijdstip te verzenden.
Een screenshot van het Owner-app-scherm dat je ziet wanneer je klaar bent met het maken van je factuur.

Problemen met Wix Facturen oplossen

Als je problemen ondervindt bij het gebruik van Wix Facturen, bekijk dan onze onderstaande oplossingen. Klik op een probleem om te zien hoe je het kunt oplossen.

Nog steeds hulp nodig?

Als het probleem zich blijft voordoen, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Heb je geen Wix-account?
Maak snel en eenvoudig facturen met de Wix Invoice Generator. Het gebruik van deze tool is volledig gratis en vereist geen registratie.
Wil je meer weten?
Bekijk cursussen in Wix Learn om meer te lezen over het maken van offertes en facturen en hoe je deze kunt gebruiken in je webshop.