Wix Stores: Facturen maken voor webshopbestellingen

Leestijd 6 minuten
Je kunt facturen maken om betalingen voor webshopbestellingen aan te vragen of als documentatie voor jouw en je klanten.
Zorg ervoor dat je bedrijfsgegevens bovenaan de factuur worden weergegeven voordat je de facturen verstuurt.
In dit artikel lees je hoe je:
Screenshot van een voorbeeld van een Wix-factuur

Facturen instellen

Voeg je bedrijfslogo en bedrijfsgegevens toe zodat ze bovenaan je facturen verschijnen. Je kunt ook andere elementen toevoegen, zoals een veld voor de vervaldatum of juridische voorwaarden.

Om je facturen in te stellen:

1. Ga naar Facturen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Aan de slag.
  3. Voer je basis bedrijfsgegevens in:
    1. Voer je bedrijfsnaam in.
    2. Voer je zakelijke e-mailadres in.
Screenshot van de pop-up waar je je bedrijfsgegevens voor facturen kunt invoeren
  1. (Optioneel) Voeg een bedrijfslogo toe:
    1. Klik op het Plus-pictogram.
    2. Upload een logo en klik op Toevoegen aan pagina.
    3. Klik op Toevoegen en doorgaan.
  2. Voeg extra aanpassingen toe:
    1. Ga naar je factuurinstellingen op het dashboard van je website.
    2. Pas je facturen aan om je bedrijfsgegevens, notities en meer te tonen.
Heb je nog geen bedrijfslogo?
Gebruik de Wix Logo Maker om een logo voor je bedrijf te maken.

Automatisch facturen creëren voor elke bestelling

Je kunt je webshop zo instellen dat elke keer dat een bestelling online wordt betaald, automatisch een factuur wordt gemaakt. Deze facturen hebben een saldo van €0,00 omdat de bestelling al is betaald.
Facturen worden alleen aangemaakt voor:
  • Bestellingen die online via je website betaald zijn (niet via de handmatige betaalmethode)
  • Bestellingen waarvoor je het e-mailadres van de koper hebt
  • Bestellingen waarvoor je nog geen factuur hebt aangemaakt

Om automatisch een factuur te genereren voor elke bestelling:

1. Ga naar Betaalinstellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Betalingen.
  3. Schakel de Facturen-schakelaar in.
Let op:
Als je een (gedeeltelijke) terugbetaling voor een bestelling uitvoert, wordt de factuur niet bijgewerkt om het terugbetaalbedrag weer te geven.

Handmatig facturen creëren voor betaalde bestellingen

Creëer facturen voor bestellingen die de status 'betaald' hebben, zodat jij of je klanten een officieel bewijs van aankoop hebben. Je kunt een factuur voor één bestelling maken of voor meerdere bestellingen door er meerdere te selecteren.

Om handmatig een factuur te genereren voor betaalde bestellingen:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betreffende onbetaalde bestelling.
  3. Klik op de Meer acties-dropdown.
  4. Selecteer Factuur opmaken.
  5. Klik op Factuur opmaken om te bevestigen.
  6. (Optioneel) Deel, print of e-mail de factuur via de links bovenaan.
Tip:
Je kunt ook facturen voor meerdere bestellingen tegelijk maken:
  1. Selecteer de relevante bestellingen of klik op het bovenste selectievakje om alles te selecteren.
  2. Klik op Factuur opmaken.
  3. Klik op Factuur opmaken om te bevestigen.

Betalingen voor een onbetaalde bestelling aanvragen via een factuur

Je kunt een klant om betaling van een onbetaalde bestelling vragen door een factuur te creëren.
Als je de factuur per e-mail of als een gedeelde link naar je klant stuurt, kunnen ze erop klikken om deze online te betalen met een van je betaalmethoden.

Om handmatig een factuur te genereren voor een onbetaalde bestelling:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de betreffende onbetaalde bestelling.
  3. Klik op de Betaling innen-dropdown en selecteer Met factuur in rekening brengen.
  4. Klik op Factuur opmaken. Tip: Hiermee wordt een opgeslagen concept van je factuur gemaakt.
  5. Selecteer hoe je de factuur naar je klant wilt versturen:
    • Deel via een link:
      1. Klik bovenaan op Link delen.
      2. Klik op Klik hier om een link te creëren.
      3. Klik op Link kopiëren.
      4. Klik op Klaar.
      5. Stuur de link naar je klant.
    • Druk een kopie van de factuur af:
      1. Klik bovenaan op Afdrukken.
      2. Druk een pdf of hardcopy van de factuur af.
      3. Stuur de factuur naar je klant.
    • Stuur per e-mail:
      1. Klik bovenaan op Versturen via e-mail.
      2. (Optioneel) Bewerk de onderwerpregel of het bericht van de e-mail.
      3. Klik op Versturen.
De betaalstatus bijwerken:

Een geheel nieuwe factuur creëren

Met Wix Facturen kun je in één keer een factuur en een nieuwe webshopbestelling creëren.
Dit kan handig zijn als je andere kosten aan de factuur wilt toevoegen (bijv. factureerbare uren) samen met Wix Stores-producten.
Tips:
  • Artikelen die niet op voorraad zijn kunnen alsnog aan een factuur worden toegevoegd.
  • Je kunt producten aan een factuur toevoegen zonder een bestelling te aan maken door de onderstaande instructies te volgen enin stap 3 Factuur te selecteren.

Om een handmatige bestelling aan te maken via Wix Facturen:

1. Ga naar Facturen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Nieuwe factuur.
  3. Selecteer Factuur en bestelling.
  4. (Optioneel) Bewerk de Uitgiftedatum voor je factuur.
  5. (Optioneel) Bewerk de Vervaldatum.
  6. Vul de gegevens van je klant in:
    Let op: De gegevens moeten een telefoonnummer, verzend- en factuuradres bevatten.
    1. Klik op Klant en selecteer een optie:
      • Selecteer een bestaand contact in het dropdownmenu.
      • Klik op + Nieuwe klant om een nieuwe contactpersoon toe te voegen.
  7. Voer een titel in.
  8. Voeg een product toe aan je factuur:
    1. Klik op de Product of dienst-dropdown en selecteer een webshopproduct.
    2. Selecteer indien relevant productvarianten en klik op Toevoegen aan factuur.
      Let op: De productprijs en beschrijving worden automatisch toegevoegd en kunnen worden bewerkt.

3. (Optioneel) Selecteer een bestaand belastingtarief in het dropdownmenu of maak een nieuwe aan.
  9. (Optioneel) Voeg een regelitem toe aan je factuur (bijv. factureerbare uren):
    Tip: Je kunt dit regelitem de volgende keer dat je een factuur verstuurt selecteren.
    1. Klik op de Product of dienst-dropdown.
    2. Een optie selecteren:
      • Een nieuw factuuritem toevoegen:
        1. Klik op + Nieuw.
        2. Voer een naam in (bijv. tailleur).
        3. Voer een beschrijving in (bijv. Wijzigingen aan blauwe jas).
        4. Voer een prijs in.
        5. Klik op Opslaan.
      • Een bestaand factuuritem selecteren: Selecteer het item in de dropdownlijst.
    3. (Optioneel) Selecteer een bestaand belastingtarief in het dropdownmenu of maak een nieuwe aan.
  10. (Optioneel) Klik op Korting toevoegen en voer een korting in.
  11. (Optioneel) Scrol omlaag en typ of bewerk de tekst in de velden voor Opmerkingen en Voorwaarden.
  12. Klik op Voorbeeld om je factuur te bekijken.
  13. Klik op Factuur versturen.
En nu?
Nadat je klant de factuur heeft betaald, verschijnt de bestelling op het Bestellingen-tabblad.

Facturen die je hebt gemaakt bekijken

Je kunt een specifieke factuur bekijken door naar de betreffende bestelling te gaan op het Bestellingen-tabblad en op 'Factuur bekijken' te klikken. Je kunt de factuur ook afdrukken, opnieuw per e-mail versturen of als link delen.
Tip:
Ga naar Facturen op het dashboard van je website.

Om je facturen te bekijken:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betreffende bestelling.
  3. Klik op de Meer acties-knop.
  4. Selecteer Factuur bekijken.
  5. (Optioneel) Deel, print of e-mail de factuur via de links bovenaan.