Wix Stores: Bestellingen verwerken

Leestijd 5 minuten
Je hebt net iets verkocht.De volgende stap is ervoor zorgen dat de bestelling tijdig wordt verzonden, afgeleverd of klaargemaakt voor afhaling.
Ga naar het Bestellingen-tabblad om te beginnen. Daar kun je bestellingen als afgehandeld markeren, trackingnummers toevoegen en meer.
In dit artikel lees je hoe je:

Het Bestellingen-tabblad aanpassen en je weergave opslaan

Verwerk bestellingen efficiënter door alleen relevante informatie te bekijken. Je kunt dit doen door je bestellingen te filteren en de kolommen in je bestellijst aan te passen. Sla, om de efficiëntie te verhogen, de weergaven waar je keer op keer naartoe gaat op. Lees hoe je het Bestellingen-tabblad aanpast

Bestellingen handmatig als 'Betaald' markeren

Als een bestelling is geplaatst met behulp van de handmatige (offline) betaalmethode of via eCheck, moet je deze handmatig als 'Betaald' markeren om je voorraad bij te werken en om eventuele toegepaste coupons als gebruikt te beschouwen. Als je een gedeeltelijke betaling hebt ontvangen, kun je de betaalstatus bijwerken met die informatie

Om de betaalstatus bij te werken:

1. Klik op de betreffende bestelling.
  2. Klik op de Betaling innen-dropdown en selecteer Markeren als betaald.
  3. (Optioneel) Selecteer een aangepast bedrag:
    1. Schakel het Een aangepast bedrag als betaald markeren-selectievakje in.
    2. Voer het aangepaste bedrag in. Let op: Moet kleiner zijn dan het totaal van de bestelling.
  4. Klik op Markeren als betaald om te bevestigen.
Let op:
  • Digitale producten: Wanneer een digitaal product (bijvoorbeeld muziekbestanden) is gemarkeerd als 'Betaald', wordt er een e-mail naar je klant gestuurd met een link om het bestand te downloaden. De bestelstatus verandert automatisch in 'Verwerkt'.
  • Bestellingen gemarkeerd als 'Betaald', kunnen niet worden teruggezet naar 'Niet betaald'.
  • Je kunt ook handmatige creditcardbetalingen accepteren of betaling aanvragen door een factuur te sturen.

Trackingnummers toevoegen

Trackingnummers helpen jou en je klanten de voortgang van pakketten te volgen terwijl ze hun weg naar hun bestemming vinden.
Klanten kunnen het trackingnummer van een bestelling vinden in de e-mail met de verzendbevestiging en op hun Mijn bestellingen-pagina. Je kunt deze vinden op het Bestellingen-tabblad op het Wix-dashboard.

Lokale bezorging en geplande bestellingen uitvoeren

Als je je klanten lokale bezorging aanbiedt (vooral als je ze zelf een tijdvak laat kiezen) moet je het uiterlijk van de bestelpagina aanpassen zodat je in één oogopslag kunt zien welke bestellingen op bepaalde tijden moeten worden afgeleverd. Lees hoe je het Bestellingen-tabblad aanpast voor lokale bezorging.

Bestellingen markeren als 'Verwerkt'

Om de bestellingen bij te houden die al naar klanten zijn verzonden of zijn opgehaald, moet je ze markeren als 'Verwerkt' zodra ze zijn verwerkt.

Een bestelling markeren als 'Verwerkt':

1. Selecteer de bestelling waarvan je de status wilt wijzigen.
  2. Klik rechtsboven op Meer acties.
  3. Selecteer Markeren als verwerkt.
    Tip: Om de status terug te wijzigen, selecteer je Als niet verwerkt markeren.
    1. (Optioneel) Als de status nog niet is gewijzigd in 'Betaald', kun je deze bijwerken door het Markeren als betaald te selecteren.
    2. (Optioneel) Je kunt een e-mail sturen om de klant te laten weten dat de bestelling klaar staat:
      • Verzend- of leveringsorders: Schakel het Bevestiging versturen-selectievakje in.
      • Afhaalbestellingen: Schakel het Afhaalbevestiging versturen-selectievakje in.
    3. Klik op Markeren als verwerkt om te bevestigen.

Pakbonnen afdrukken

Op pakbonnen worden het bestelnummer, verzend- en factuuradressen, de gekochte producten en je winkelbeleid weergegeven.
Let op:
  • Pakbonnen zijn niet beschikbaar voor dropshipping-bestellingen of digitale bestellingen.
  • Je kunt een pakbon afdrukken voor afhaal- en lokale bezorgbestellingen.

Om een pakbon af te drukken:

1. Klik om een bestelling te selecteren.
  2. Klik op het Meer acties-pictogram.
  1. Selecteer Pakbon afdrukken.
  2. Klik op Afdrukken.
Hieronder vind je een voorbeeld van een pakbon:

Bestelgegevens afdrukken

Je kunt elke bestelling afdrukken om een papieren versie te maken.

Om bestellingen af te drukken:

1. Vink het selectievakje aan naast de bestelling(en) die je wilt afdrukken of selecteer het bovenste vinkje om alle bestellingen te selecteren.
  1. Klik rechtsboven op het Afdrukken-pictogram .
Wil je meer weten?
Bekijk de volledige cursus in Wix Learn over het opzetten van je webshop of ga naar de video over het beheren van je bestellingen.