Wix Bookings: Automatiseringen voor boekingen maken

Leestijd 11 minuten
Automatiseringen kunnen je helpen om in contact te blijven met je klanten en ervoor te zorgen dat ze terugkomen voor meer sessies. Creëer automatiseringen die voor verschillende dingen worden geactiveerd, zoals wanneer klanten hun eerste sessie bijwonen, inchecken voor sessies of als ze al een tijdje geen sessie hebben geboekt.
Belangrijk:
Om de 'Klant heeft X keer ingecheckt'- of 'Klant checkt in'-automatiseringen te laten werken, moet je ook aanwezigheid markeren

Stap 1 | Maak een nieuwe automatisering

Maak aangepaste automatiseringen vanaf het Automatiseringen-tabblad op het dashboard van je website. Zorg ervoor dat je een naam kiest die duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is voor je medewerkers en websitemedewerkers.

Om een nieuwe automatisering te maken:

1. Ga naar je Automatiseringen-dashboard.
  2. Klik op + Nieuwe automatisering.
  3. Klik op + Nieuw.
    Let op: Om een voorgestelde automatisering te gebruiken, zoek en selecteer je de opties onder Populair. Je kunt de trigger en acties van een voorgestelde automatisering bewerken.
Een screenshot van het Maak een nieuwe automatisering-scherm.
  1. Klik op de titel bovenaan om je automatisering een naam te geven.

Stap 2 | Kies een trigger voor de automatisering

De trigger is een specifieke actie die je klanten op je website ondernemen, zoals inchecken voor een sessie, die de automatisering activeert.
De triggers die je ziet veranderen afhankelijk van de app die je gebruikt. Kies Wix Bookings en selecteer vervolgens een van de beschikbare triggers.

Om een trigger te kiezen:

1. Selecteer Wix Bookings onder Kies een app en trigger.
  2. Klik op het selectievakje naast de relevante trigger:
Een screenshot die laat zien hoe je een trigger selecteert, kiest op welke diensten deze van toepassing is en wat de frequentielimiet is.

Stap 3 | (Optioneel) Voeg een vertraging toe

Kies wanneer je wilt dat de automatisering plaatsvindt nadat je klant de relevante actie op je website heeft uitgevoerd. Misschien wil je de actie onmiddellijk uitvoeren nadat de trigger is opgetreden, of een vertraging instellen om deze te verzenden nadat een bepaalde tijd is verstreken.
Zorg ervoor dat je de relevante vertraging toevoegt, zodat de automatisering niet te snel of te laat gebeurt.

Om een vertraging toe te voegen:

1. Klik op + Vertraging toevoegen.
  2. Klik op de pijlen omhoog en omlaag om het aantal in te stellen en klik op de dropdown om te kiezen tussen dagen, uren en minuten.
Een screenshot die laat zien hoe je een vertraging aan je automatiseringen kunt toevoegen.
Let op:
Als je geen vertraging toevoegt, wordt de actie uitgevoerd zodra de trigger optreedt.

Stap 4 | (Optioneel) Voeg een voorwaarde toe

Nadat je een trigger hebt gekozen, kun je ook een voorwaarde toevoegen. Voorwaarden zijn een goede manier om complexere automatiseringsflows in te stellen en te beheren.

Om een voorwaarde toe te voegen:

1. Klik op + Voorwaarde toevoegen.
  2. Klik op de Criteria-dropdown en kies de criteria die je wilt gebruiken om te beslissen of deze automatisering elke keer dat deze wordt geactiveerd doorgaat.
  3. Klik op de dropdown die naast de Criteria-dropdown verschijnt om je operator te selecteren (bijvoorbeeld: 'is', 'is niet').
  4. Klik op de dropdown of het tekstvak dat verschijnt naast de Operator-dropdown om je voorwaarde te voltooien. De logica-instructies die je hebt gemaakt, bepalen of de automatisering doorgaat. Bijvoorbeeld: 'Aanmaakdatum boeking is vóór 01-01-2024'. Dit is handig als je een eindejaarsactie hebt en een e-mail wilt sturen om je klanten aan kortingen te herinneren.
  5. (Optioneel) Klik op + Criteria toevoegen om verdere criteria toe te voegen.
Een screenshot die laat zien hoe je een voorwaarde aan je automatiseringen kunt toevoegen.

Stap 5 | Kies een actie

Nadat je de trigger hebt gekozen, beslis je welke actie je wilt dat je website onderneemt als reactie op die trigger. Als je trigger bijvoorbeeld 'Klant checkt in' was, wil je die bezoeker misschien een automatische bedankmail sturen.

Om een actie te kiezen:

1. Klik op de door jouw gekozen actie in het Actie-gedeelte.
    Let op: De beschikbare acties zullen verschillen afhankelijk van je keuze van trigger.
Een screenshot van automatiseringsacties.
  1. Stel de actie in met behulp van de beschikbare opties. Klik op de relevante actie hieronder om te lezen over het volgende:
3. (Optioneel) Klik op + Voeg een actie toe om meer dan één actie in de automatisering op te nemen volgens de bovenstaande stappen.

Stap 6 | Activeer de automatisering

Klik op Activeren om de automatisering op te slaan en te activeren. Het verschijnt nu op je Automatiseringen-pagina waar je de automatisering kunt bewerken, deactiveren of verwijderen naargelang je behoeften.
Wil je meer weten?
Bekijk cursussen in Wix Learn om meer te lezen over het gebruik van automatiseringen om klantrelaties te beheren.