Studio Editor: Ontwerpen voor meerdere breekpunten

Leestijd 4 minuten
Met de Studio Editor kun je websites per breekpunt aanpassen, zodat ze er altijd goed uitzien. Breekpunten zijn schermgroottebereiken, die de mogelijke schermen en apparaten vertegenwoordigen die bezoekers meestal gebruiken (zoals tablet, mobiel).
Het ontwerp dat je op desktop maakt, sijpelt door naar tablet en mobiel. Je kunt echter wel overschrijvingen maken om het ontwerp op kleinere schermen te laten passen. Klik bovenaan op een breekpuntpictogram om aan de slag te gaan.
Een GIF die laat zien hoe het ontwerp van de website verandert wanneer je bovenaan op verschillende breekpunten klikt
In dit artikel lees je meer over:
Tip:
Elk breekpunt heeft een standaard bewerkingsgrootte (schermbreedte) die je naar behoefte kunt wijzigen.

Breekpunten definiëren

De Studio Editor wordt geleverd met 3 ingebouwde breekpunten, die je op elk moment kunt aanpassen en opnieuw definiëren:
  • Desktop: 1001px en hoger
  • Tablet: 751px - 1000px
  • Mobiel: 320px - 750px
Je kunt maximaal drie extra breekpunten toevoegen om je ontwerp nog preciezer te maken voor bepaalde schermformaten.
Je definieert de breekpunten afzonderlijk voor elke websitepagina en elk Master-onderdeel. Dit betekent dat een Master-onderdeel en de pagina waarop het zich bevindt compleet verschillende breekpunten kunnen hebben.
De onderstaande pagina heeft bijvoorbeeld 5 breekpunten gedefinieerd:
Het Breekpunten-paneel voor een websitepagina
... Terwijl de Master-koptekst op die pagina 3 breekpunten heeft gedefinieerd:
Het Breekpunten-paneel voor een Master-koptekst, die laat zien dat er andere breekpunten zijn dan die van de pagina

Trapsgewijs ontwerp

De Studio Editor gebruikt een trapsgewijs concept als het gaat om ontwerpen voor breekpunten. Wijzigingen die je aanbrengt op grotere breekpunten, werken door op kleinere breekpunten, maar wijzigingen op kleinere breekpunten hebben geen invloed op grotere breekpunten.
Een knop die bijvoorbeeld paars is ontworpen op desktop, is automatisch paars op tablet en mobiel. Als je de kleur op mobiel wijzigt, is de knop nog steeds paars op tablet en desktop.
Let op:
Sommige wijzigingen gelden voor alle breekpunten, bijvoorbeeld wanneer je elementen vervangt of verwijdert. Lees meer over deze wijzigingen in het onderstaande gedeelte.
Een grafiek die laat zien hoe breekpunten elkaar beïnvloeden volgens het trapsgewijze concept

Wijzigingen die van toepassing zijn op alle breekpunten

Sommige soorten acties worden automatisch toegepast op alle breekpunten en kunnen niet worden aangepast aan een bepaalde viewport.

Gegevenswijzigingen

Wanneer je de inhoud van een element bewerkt, wijzig je in feite de gegevens ervan. Het wijzigen van de link van een element of de bron van een afbeelding is bijvoorbeeld van toepassing op alle breekpunten.
Een screenshot van een bericht dat je in de Editor ziet wanneer je gegevens wijzigt, omdat deze alle breekpunten beïnvloedt
Een ander voorbeeld is wanneer je elementen van de pagina vervangt of verwijdert – het element wordt automatisch vervangen / verwijderd op alle breekpunten.
Wist je dit al?
Je kunt elementen verbergen voor specifieke breekpunten. Ga naar het relevante breekpunt, klik met de rechtermuisknop op het element en selecteer Niet weergeven.

Structurele wijzigingen

Wijzigingen in de plaats van een element in de hiërarchie van je pagina. Wanneer je bijvoorbeeld elementen op elkaar stapelt of een element naar een andere cel, verander je de paginastructuur en dit wordt weergegeven op alle breekpunten.
Een screenshot van het bericht dat je ziet in de Editor wanneer je probeert een element te reparenten, een actie die alle breekpunten beïnvloedt

Overschrijvingen maken met breekpunten

Een overschrijving vindt plaats wanneer je op een specifiek breekpunt wijzigingen aanbrengt in het ontwerp van een element. Dit betekent dat het geen ontwerpwaarden meer haalt uit het grotere breekpunt erboven. Deze overschrijvingen werken wel door naar kleinere breekpunten.
Er zijn twee soorten overschrijvingen die je kunt maken:
  • Ontwerp: Wijzigingen in de eigenschappen van een element, zoals kleur, rand en lettertype.
  • Indeling: Wijzigt de positie en grootte van een element, zolang het niet naar een ander parent-element wordt verplaatst.
Tip:
Elementen en onderdelen in de Studio Editor worden geleverd met ingebouwd responsief gedrag. Dit bepaalt de manier waarop ze worden aangepast op kleinere breekpunten, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het handmatig instellen.

Ontwerpoverschrijvingen voor een specifiek breekpunt verwijderen

Je kunt het ontwerp en de indeling van een element altijd terugzetten naar de eigenschappen op het grootste breekpunt.
De eigenschappen van het element op kleinere breekpunten worden niet beïnvloed, alleen het breekpunt dat het element bevat dat je terugdraait. Als je bijvoorbeeld overschrijvingen verwijdert op tablets, heeft dit geen invloed op mobiel.

Om ontwerpoverschrijvingen op een breekpunt te verwijderen:

1. Selecteer het relevante element.
  2. Klik op het Meer acties-pictogram.
  3. Klik op Overschrijvingen verwijderen.
Een screenshot van een knop in het tablet-breekpunt in de Editor, waarop geklikt kan worden om overschrijvingen te verwijderen