De nieuwe automatiseringsbouwer: Geautomatiseerde e-mails aanpassen

Leestijd 7 minuten
Dit artikel verwijst naar de nieuwe automatiseringsbouwer die momenteel wordt uitgebracht. Als je deze versie niet ziet, bekijk dan ons artikel over de vorige versie van de automatiseringsbouwer.
Bij het maken van een automatisering die een e-mail verstuurt, kun je de e-mail die wordt verstuurd aanpassen. Schrijf en ontwerp je e-mail, verzend het vanaf het adres van je voorkeur zodat ontvangers weten op wie ze moeten antwoorden, stel je e-mailtype in om te bepalen hoe en wanneer je ontvangers je e-mails kunnen dempen of zich kunnen afmelden voor je e-mails, en selecteer iedereen die je e-mail zal ontvangen.
In dit artikel lees je meer over:

De afzendergegevens van je e-mail aanpassen

Wie wil je dat de ontvangers zien als de afzender van je e-mails? Gebruik je bedrijfsnaam zodat je boodschap op het eerste gezicht wordt herkend. Neem een antwoordadres op dat rechtstreeks naar de juiste inbox wordt geleid, zodat je klanten gemakkelijk contact kunnen opnemen.

Om je afzendergegevens te bewerken:

1. Ga naar Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Maak een nieuwe automatisering of bewerk een bestaande.
  3. Zorg ervoor dat E-mail verzenden is geselecteerd als de Actie.
  4. Klik in je flow op de E-mail verzenden-actie om het paneel te openen.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, waarbij 'Stuur een e-mail' als actie is geselecteerd
  1. Klik onder Afzendergegevensfzender op Bewerken:
    • Naam afzender: Bewerk de naam die in de inbox van de ontvanger verschijnt en klik op Opslaan.
    • Antwoorden aan e-mail: Bewerk het e-mailadres dat mensen bereiken wanneer ze op antwoorden drukken en klik op Opslaan.
  2. Klik rechtsboven op Activeren of Opslaan.
Screenshot van het venster voor het bewerken van afzendergegevens.
Belangrijke informatie over het antwoordadres:
  • Geautomatiseerde e-mails die worden verzonden via een openbare e-mailservice, zoals Gmail of Yahoo, komen meestal terecht in de categorie spam of promoties. Het is beter om een geauthenticeerd adres te gebruiken (bijvoorbeeld: jij@jouwbedrijf.com).
  • Als je een openbaar domeinadres gebruikt leidt Wix je e-mail om via ons eigen geverifieerde adres. Maak je geen zorgen, alleen je naam en onderwerpregel verschijnen in de inbox en de reacties van lezers komen rechtstreeks in je inbox.
  • Mogelijk wordt je gevraagd om je antwoordadres te bevestigen. Als dat gebeurt, ontvang je een e-mail in je inbox met instructies.

E-mailtemplates bewerken

Maak je eigen geautomatiseerde e-mail. Voeg tekst, afbeeldingen, video's en meer toe om het te laten opvallen en bij je merk te laten passen. Voeg gepersonaliseerde inhoud toe voor een persoonlijk tintje (bijvoorbeeld: "Hoi David, we zagen dat je iets in je winkelwagen had achtergelaten").

Om je e-mailtemplate te bewerken:

1. Ga naar Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Maak een nieuwe automatisering of bewerk een bestaande.
  3. Zorg ervoor dat E-mail verzenden is geselecteerd als de Actie.
  4. Klik in je flow op de E-mail verzenden-actie om het paneel te openen.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, waarbij 'Stuur een e-mail' als actie is geselecteerd
  1. Kies onder E-mail maken wat je wilt doen:
    • Bewerken:
      1. Bewerk je gekozen e-mailtemplate:
      2. Wanneer je klaar bent, klik je rechtsboven op Opslaan en doorgaan/Publiceren.
    • Van template wisselen: Gebruik een andere e-mailtemplate uit een andere automatiserings- of e-mailmarketingcampagne.
    • Meer acties: Klik op Voorbeeld en test om de e-mail te bekijken en testen, of Naar standaard resetten om de bewerkingen die je in het oorspronkelijke e-mailtemplate hebt aangebracht te resetten.
Klik op Activeren of Opslaan om je automatisering te activeren of op te slaan.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, 'Stuur een e-mail' als actie en de beschikbare aanpassingsopties
Tip:
Bij het bewerken van een e-mail kun je een voorbeeld genereren en jezelf een testversie van je e-mail sturen. Houd er rekening mee dat gepersonaliseerde inhoud niet verschijnt in testmailcampagnes. Je ontvangers zullen deze inhoud nog steeds zien wanneer je de campagne verzendt.

Je e-mailtype instellen

Het selecteren van een e-mailtype helpt om te bepalen hoe en wanneer je ontvangers je e-mails kunnen dempen of zich kunnen afmelden voor je e-mails. Op basis van het doel van je e-mail kun je kiezen uit 3 verschillende typen:
  • Promotioneel: Niet-essentiële bedrijfsinformatie of marketinginhoud. Ontvangers die zich hebben afgemeld of het geselecteerde meldingsonderwerp hebben gemute, ontvangen deze e-mail niet.
  • Zakelijke transacties: Essentiële informatie voor je klanten, rechtstreeks gerelateerd aan hun activiteit op je website. Ontvangers die het geselecteerde onderwerp voor e-mailmeldingen hebben gedempt, ontvangen deze e-mail niet.
  • Bedrijfskritisch: Alleen bedoeld voor kritieke gevallen. Ontvangers kunnen deze e-mails niet dempen en ze worden verzonden ongeacht eventuele uitschrijfvoorkeuren.
Let op:
Afhankelijk van het geselecteerde e-mailtype, kan dit van invloed zijn op je maandelijkse saldo.

Om je e-mailtype in te stellen:

1. Ga naar Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Maak een nieuwe automatisering of bewerk een bestaande.
  3. Zorg ervoor dat E-mail verzenden is geselecteerd als de Actie.
  4. Klik in je flow op de E-mail verzenden-actie om het paneel te openen.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, waarbij 'Stuur een e-mail' als actie is geselecteerd
  1. Kies onder Een e-mailtype instellen een type voor je e-mail:
    • Promotioneel: Niet-essentiële bedrijfsinformatie of marketinginhoud. Selecteer uit de dropdown voor welk onderwerp een ontvanger zich kan afmelden.
    • Zakelijke transacties: Essentiële informatie voor je klanten, rechtstreeks gerelateerd aan hun activiteit op je website. Selecteer uit de dropdown voor welk onderwerp een ontvanger zich kan afmelden.
    • Bedrijfskritisch: Alleen bedoeld voor kritieke gevallen. Ontvangers kunnen deze e-mails niet dempen en ze worden verzonden ongeacht eventuele uitschrijfvoorkeuren.
      Let op: De inhoud van deze e-mails verschilt afhankelijk van het rechtsgebied, dus als je het niet zeker weet, win dan juridisch advies in bij het maken van je e-mails.
  2. Klik op Activeren of Opslaan om je automatisering te activeren of op te slaan.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, waarbij het e-mailtype 'Promotioneel' voor de geautomatiseerde e-mail wordt geselecteerd

De e-mailontvangers selecteren

Bepaal wie je je geautomatiseerde e-mail wilt laten ontvangen. Je kunt ervoor kiezen om je e-mail te laten verzenden naar de ontvanger die deze automatisering heeft geactiveerd of om meer ontvangers toe te voegen.
Bekijk de automatisering en bedenk of een extra ontvanger baat kan hebben bij het ontvangen van deze e-mail (bijvoorbeeld: je wilt je yogadocent op de hoogte stellen elke keer dat iemand zich inschrijft voor haar les).

Om je ontvangers in te stellen:

1. Ga naar Automatiseringen op het dashboard van je website.
  2. Maak een nieuwe automatisering of bewerk een bestaande.
  3. Zorg ervoor dat E-mail verzenden is geselecteerd als de Actie.
  4. Klik in je flow op de E-mail verzenden-actie om het paneel te openen.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, waarbij 'Stuur een e-mail' als actie is geselecteerd
  1. Selecteer onder Ontvangers instellen iedereen die deze geautomatiseerde e-mail zal ontvangen wanneer deze wordt getriggerd:
    • Inclusief trigger-contactpersoon: De ontvanger die deze automatisering heeft getriggerd. Let op: Afhankelijk van je trigger kun je een alternatief adres selecteren waar de e-mail na activering naartoe wordt verzonden.
    • Inclusief aanvullende ontvangers: Extra ontvangers die deze automatisering niet hebben geactiveerd
    • Klik op Activeren of Opslaan om je automatisering te activeren of op te slaan.
Een screenshot van de nieuwe automatiseringsbouwer, waarbij het selectievakje 'Triggercontact opnemen' onder 'ontvangers instellen' is aangevinkt

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veel voorkomende vragen over het aanpassen van geautomatiseerde e-mails: