Wix Restaurants: Handmatig een bestelling creëren

Leestijd 4 minuten
Voeg bestellingen die persoonlijk of telefonisch zijn gedaan toe aan je bestellijst, zodat deze altijd up-to-date blijft. Je kunt bestaande menu-items toevoegen of aangepaste items die specifiek zijn voor de bestelling.
Een screenshot van het Nieuwe bestelling-tabblad op het Wix-dashboard

Stap 1 | Voeg items toe aan de bestelling

Je kunt elk van je bestaande menu-items toevoegen aan een handmatige bestelling. Als je een aangepast item voor je klant maakt, kun je het toevoegen en de prijs ervan instellen.

Om bestaande items aan een bestelling toe te voegen:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op + Nieuwe bestelling toevoegen.
  3. Kies wat je wilt toevoegen:
Screenshot van item toevoegen

Stap 2 | Voeg een klant toe aan de bestelling

Nu kun je de gegevens van je klant toevoegen aan de bestelling. Als dit een terugkerende klant is, kun je deze eenvoudig uit je klantenlijst selecteren. Anders kun je ze toevoegen als nieuwe klant.

Om een klant aan de bestelling toe te voegen:

1. Klik op de Voeg een klant toe aan de bestelling-dropdown.
  2. Selecteer een optie:
    • Bestaande klant:
      1. Selecteer een klant.
      2. (Optioneel) Klik op het Bewerken-pictogramom de gegevens van de klant te bekijken of te wijzigen.
    • Nieuwe klant:
      1. Klik op + Nieuwe klant toevoegen.
      2. Vul de gegevens van de klant in.
      3. (Optioneel) Klik op Nieuw veld toevoegen om meer klantgegevens toe te voegen en het nieuwe veld in te vullen. Let op: Als bezorging je verwerkingsmethode is, zorg er dan voor dat je een bezorgadres toevoegt.
      4. Klik op Opslaan.
Een screenshot van het klantinformatiepaneel in het Wix-dashboard

Stap 3 | (Optioneel) Voeg een korting toe

Nu kun je je klant optioneel korting geven. Houd er rekening mee dat het voor klanten niet mogelijk is om een coupon in te wisselen bij een handmatige verkoop, maar je kunt dit vervangen door een korting van dezelfde waarde.

Om een korting toe te voegen:

1. Klik onder Kortingen en bezorgmethode op Pas korting toe.
  2. Voer het kortingsbedrag in.
  3. (Optioneel) Voer een notitie in over de korting (niet zichtbaar voor klanten).
  4. Klik op Toepassen.

Stap 4 | Selecteer een bezorgmethode

Voordat je de bestelling aanmaakt, moet je instellen hoe die bestelling bij je klant terechtkomt. Kies afhaalmethoden die beschikbaar zijn in je restaurant of maak een aangepast bezorgtarief.

Om een bezorgmethode te selecteren:

1. Klik onder Kortingen en bezorgmethode op Voeg bezorgmethode toe.
  2. Selecteer een optie: Afhalen of Bezorgen.
  3. Voeg de datum en tijd toe.
  4. (Voor bezorging) Voeg een toeslag toe, indien van toepassing.
  5. Klik op Toepassen.
Een screenshot van de bezorgmethode-selector op het Wix-dashboard

Stap 5 | Maak de bestelling

Nadat je alle details hebt gecontroleerd, is het tijd om op Bestelling maken te klikken. De nieuwe bestelling verschijnt onmiddellijk op het Bestellingen-tabblad op het dashboard van je website en in de Geaccepteerd-kolom, met een kenmerkende 'Handmatige bestelling'-badge voor gemakkelijke identificatie.
Een screenshot van het Nieuwe bestelling-tabblad op het Wix-dashboard
Let op:
  • Bestellingen die alleen aangepaste items bevatten, worden niet weergegeven in de statusweergave.
  • Bestellingen zonder bezorgtijd verschijnen wel in de Bestellingen-weergave, maar zijn niet beschikbaar in de Status- en Agenda-weergaven.

Stap 6 | Breng de betaling bij de klant in rekening

Het afronden van betaalafspraken is cruciaal, vooral omdat het creëren van een handmatige bestelling niet automatisch een betaalverzoek genereert. In plaats daarvan kun je kiezen uit de volgende opties:

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder voor meer informatie.