Wix Forms: Een zelfstandig formulier toevoegen en instellen

Leestijd 6 minuten
Maak rechtstreeks vanaf het dashboard van je website een formulier en deel het online met iedereen via een unieke deel-URL. Zelfstandige formulieren zijn ideaal voor feedback van klanten over je producten of diensten, het verzamelen van noodzakelijke gezondheidsinformatie met een verklaring van afstand of het peilen van je gemeenschap. Alle zelfstandige formuliergegevens worden opgeslagen in een inzendingstabel op het dashboard.
Voordat je begint:
  • Je moet beschikken over Wix Forms op je website.
  • Zorg ervoor dat je formulier een inzendingstabel heeft. Lees meer

Stap 1 | Maak een formulier en kies een template

Wanneer je een nieuw formulier toevoegt, heb je de keuze tussen een websiteformulier of een zelfstandig formulier. Zelfstandige formulieren worden geleverd met verschillende templates of je kunt je eigen templates maken.

Om een formulier te maken:

1. Ga naar Formulieren op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op +Formulier maken.
  3. Klik op Zelfstandig formulier.
  4. Kies een template voor je zelfstandige formulier. Templates hebben al velden die je kunt aanpassen. Kies bijvoorbeeld een Contact- of Feedback-formulier. Je kunt ook op Begin vanaf nul klikken om met een leeg formulier te beginnen.
  5. Klik op Beginnen om je zelfstandige formulier aan te passen.

Stap 2 | Voeg een titel en beschrijving van het formulier toe

Geef je formulier een titel en beschrijving om mensen meer informatie te geven over wat ze invullen en wat er gebeurt nadat een formulier is verzonden.

Om een formuliertitel en beschrijving toe te voegen:

1. Voeg de titel van je formulier toe onder Formuliertitel. Dit is verplicht en verschijnt bovenaan het formulier zodat bezoekers het kunnen zien.
  2. Voeg onder Formulierbeschrijving een beschrijving toe die bezoekers vertelt waar het formulier over gaat. Ook eventuele tips voor het invullen van het formulier (bijvoorbeeld gemiddelde tijd om te voltooien). Als je geen formulierbeschrijving wilt toevoegen, klik je op Verwijderen.

Stap 3 | Voeg formuliervelden toe en beheer je formulier

Kies uit contactvelden of basisvelden. Contactvelden bevatten informatie zoals naam en e-mail. Als een bezoeker een contactveld invult, worden de gegevens automatisch opgeslagen in je contacten. Basisvelden omvatten alle gangbare typen velden, zoals tekstvelden, cijfervelden, datumvelden en selectievelden. Lees meer over de verschillende soorten velden.

Om formuliervelden toe te voegen en je formulier te beheren:

1. Wijs een veld aan onder Formuliervelden toevoegen en klik op Toevoegen.
  1. Het nieuwe veld verschijnt in de formulierbouwer. De meeste velden worden als 'Vraag'- of 'Tijdelijke aanduiding'-indeling aan het formulier toegevoegd.
    • Vraag: Voeg de exacte vraag toe die op het formulier moet verschijnen zodat bezoekers ze kunnen zien. Als je bijvoorbeeld een telefoonnummerveld hebt toegevoegd, kun je 'Wat is je telefoonnummer?' schrijven.
    • Tijdelijke aanduiding: Dit is de tijdelijke tekst in het antwoordveld in het formulier voordat deze ingevuld wordt. Zodra een bezoeker een antwoord toevoegt, verdwijnt de plaatshoudertekst.
  1. Wanneer je klaar bent met het invullen van het nieuwe veld, klik je onderaan het formulier op + Veld toevoegen om nog een veld toe te voegen.
    Let op: Verschillende velden hebben verschillende informatie. Met een alineaveld kun je bijvoorbeeld een tekenlimiet voor antwoorden instellen.
  2. (Optioneel) Klik onder Andere elementen op Koptekst of Paragraaf als je een stuk verklarende tekst boven of onder een veld wilt toevoegen. Voeg bijvoorbeeld je algemene voorwaarden toe als beschrijvende tekst naast een Handtekening- of Bestand uploaden-veld. Met het Paragraaf-element kun je de tekst ook stylen.
  3. Zodra je klaar bent met het toevoegen van formuliervelden, beheer je je formulier door vragen verplicht te stellen, vragen te dupliceren of te verwijderen en ze op het formulier opnieuw in te delen.

Stap 4 | Voeg verzendtekst toe en sla je formulier op

Aan het einde van je formulier bevindt zich een verzendknop waarop bezoekers kunnen klikken om hun voltooide formulier naar je te verzenden. Je kunt de knoptekst bewerken en het bedankbericht dat volgt personaliseren.

Om de indientekst toe te voegen en op te slaan:

1. Bewerk de tekst die wordt weergegeven op de verzendknop van het formulier onder Knoptekst indienen. Er is een limiet van 22 tekens omdat de knoppen klein zijn.
  1. Bewerk de bedanktekst die verschijnt nadat bezoekers het formulier hebben verzonden, bijvoorbeeld 'Bedankt voor het indienen!' Het bericht wordt weergegeven op een nieuwe pagina.
  2. Klik rechtsboven op Opslaan om je nieuwe formulier op te slaan.

Stap 5 | Bekijk je live formulier en deel het

Zodra je formulier klaar is, kun je het live bekijken om te zien hoe het eruit ziet voor bezoekers. Kopieer vervolgens de unieke URL om deze te delen en reacties te ontvangen.

Om je formulier te bekijken en delen:

1. Klik op het Live-formulier openen-pictogramrechtsboven in de formulierbouwer om te zien hoe je nieuwe formulier er live uitziet. Je kunt het live formulier ook op elk gewenst moment bekijken vanuit het Formulieren-dashboard.
  2. Klik rechtsboven in de formulierbouwer op Delen om de unieke deellink te kopiëren. Lees meer over het delen van de URL van een zelfstandig formulier.
Tip:
Als je een e-mailmarketingcampagne naar abonnees stuurt, kun je een zelfstandig formulier aan de call-to-action-knop koppelen om ontvangers aan te moedigen een formulier in te vullen. Alle antwoorden worden opgeslagen in de tabel met formulierinzendingen.