Wix Bookings: Over het Bestellingen-tabblad

Leestijd 17 minuten
Telkens wanneer een klant een dienst boekt, verschijnt er een bestelling op het Bestellingen-tabblad. Je kunt het Bestellingen-tabblad gebruiken om toegang te krijgen tot en te werken met bestellingen, zonder ze te bekijken in een agendaformaat.
In dit artikel lees je hoe je:
Gebruik je ook Wix Stores?
Je ziet Stores-bestellingen ook op het Bestellingen-tabblad.

Klantgegevens bekijken en bijwerken op je Bestellingen-tabblad

Nadat je een bestelling selecteer, verschijnen de gegevens van de klant rechts van de bestelling.Van hieruit kun je het e-mailadres van een klant bijwerken als deze bij het afrekenen een fout heeft gemaakt. Bovendien kun je naar de contactkaart van de klant gaan om meer details te bekijken en verschillende acties uit te voeren.
Dashboard
Owner-app
Studio-app
  1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de betreffende bestelling.
  3. Kies wat je wilt doen:
Een screenshot met de gegevens van een klant die zichtbaar zijn op het Bestellingen-tabblad in het dashboard.

Bestellingen handmatig als 'Betaald' markeren

Bestellingen die zijn geplaatst met de handmatige (offline) betaalmethode of als de dienst is ingesteld voor betaling ter plaatse, moet je handmatig markeren als 'betaald'. Dit zorgt ervoor dat je administratie up-to-date blijft.
Let op:
  • Bestellingen die zijn gemarkeerd als 'Betaald' kunnen niet worden teruggezet naar 'Onbetaald'.
  • Als je klant de bestelling online heeft betaald, wordt deze automatisch gemarkeerd als 'Betaald'.
Dashboard
Owner-app
Studio-app
  1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de betreffende bestelling.
  3. Klik op de In rekening brengen-dropdown.
  4. Klik op Markeren als betaald.
  5. Kies wat je wilt doen:
    • [Bedrag] markeren als betaald: Breng het volledige bedrag in rekening.
    • Een aangepast bedrag als betaald markeren: Breng de klant gedeeltelijk in rekening:
      1. Klik op het selectievakje en voer een aangepast bedrag in.
      2. Klik op [Bedrag] markeren als betaald om te bevestigen.
Let op:
Je kunt zien of een klant een coupon of een cadeaubon heeft gebruikt om voor hun bestelling te betalen in het Betaalgegevens-gedeelte.

Een betaling aanvragen via een factuur

Je kunt een klant om betaling van een onbetaalde bestelling vragen door een factuur te creëren. Zodra je de factuur via e-mail verstuurt of de directe link met hen deelt, kunnen klanten op de factuur klikken en online betalen met een van je betaalmethoden.
Voordat je begint:
Stel je factuur in zodat al je bedrijfsgegevens (bijvoorbeeld bedrijfsnaam, logo) correct worden weergegeven.
Dashboard
Owner-app
Studio-app
  1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de betreffende bestelling.
  3. Klik bovenaan op de Meer acties-dropdown.
  4. Selecteer Met factuur in rekening brengen.
  5. Klik op Factuur maken.
    Tip: Hiermee wordt een opgeslagen concept van je factuur gemaakt.
  6. Kies hoe je de factuur naar je klant wilt verzenden:

Een handmatige bestelling creëren

Je kunt een handmatige bestelling creëren en kosten in rekening te brengen voor een aangepaste dienst die niet in je dienstenlijst staat. Als je bijvoorbeeld een personal trainer bent en een bepaalde klant een sessie wilt aanbieden die niet in de lijst met diensten staat, maak je een handmatige bestelling voor hen aan.
Je kunt ook meerdere items, aangepaste items, afspraken of extra kosten aan de bestelling toevoegen.

Om een handmatige bestelling te creëren:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op Nieuwe bestelling toevoegen.
  3. Kies wat je wilt doen:

Een notitie aan een bestelling toevoegen

Houd speciale verzoeken en instructies bij door opmerkingen aan bestellingen toe te voegen. Deze notities zijn persoonlijk en kunnen alleen worden bekeken door jou en je websitemedewerkers.
Dashboard
Owner-app
Studio-app
  1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de betreffende bestelling.
  3. Scrol omlaag naar Bestelactiviteit.
  4. Klik op het Notitie toevoegen-veld om een interne notitie toe te voegen die je klant niet kan zien.
  5. Klik op het vinkje om op te slaan.
Een screenshot die laat zien hoe je een notitie kunt toevoegen aan een bestelling in het Bestellingen-tabblad in het dashboard.

De weergave aanpassen en opslaan

Pas de tabel aan die je ziet in de bestellijst zodat het alleen relevante informatie bevat. Daarnaast kun je bestellingen filteren om alleen diegenen te bekijken die je interesseren. Sla je weergave vervolgens op om deze de volgende keer dat je deze nodig hebt snel te openen.
Tips:
  • De kolom 'Verwerking' is alleen relevant als je ook winkelbestellingen hebt. Je kunt het verbergen als je alleen Wix Bookings gebruikt.
  • Je kunt bestellingen filteren om alleen winkelitems of alleen boekingsdiensten te bekijken met behulp van het itemtypefilter.
Een screenshot die laat zien hoe je je bestellingen kunt filteren op het Bestellingen-tabblad in het dashboard.

Meerdere bestellingen tegelijk bijwerken

Bespaar tijd door wijzigingen aan meerdere bestellingen tegelijk uit te voeren.

Om meerdere bestellingen bij te werken:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Vink de selectievakjes aan naast de bestellingen die je wilt bijwerken.
  3. Klik in de bovenste balk op de relevante actie:
    • Verwerken: Alleen relevant voor webshopbestellingen.
    • Markeren als betaald: Markeert de geselecteerde bestellingen als 'Betaald'.
    • Factuur maken: Er wordt een factuur gemaakt en weergegeven op het Facturen-tabblad.
    • Verzendlabels beheren: Maak een verzendlabel met Wix Shipping.
    • Exporteren: Klik om een CSV-bestand te downloaden.
    • Afdrukken: Stuur bestellingen naar je printer.
    • Archiveren : Voegt de geselecteerde bestellingen toe aan het archief.
Een screenshot die laat zien hoe je meerdere bestellingen tegelijk kunt bijwerken.
Let op:
Je kunt een factuur voor maximaal honderd bestellingen tegelijk maken.

Bestellingen exporteren

Houd de activiteit van je bedrijf bij door bestellingen naar een CSV-bestand te exporteren. Je kunt data die je nodig hebt exporteren en de rest waar je op dit moment niet in bent geïnteresseerd verwijderen.

Om bestellingen te exporteren:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de bestellingen die je wilt exporteren:
    • Specifieke bestellingen: Vink de desbetreffende bestelling(en) aan.
    • Alle bestellingen: Schakel het vakje naast de Bestelling-kolom in om ze allemaal te markeren.
  3. Klik op Exporteren.
  4. Selecteer hoe je geëxporteerde bestellingen wilt weergeven:
    • Gekochte items: Elk gekochte item wordt in een aparte rij weergegeven, zelfs als ze deel uitmaken van dezelfde bestelling.
    • Bestellingen: Elke bestelling, met uitzondering van gekochte artikelen, verschijnt in een aparte rij.
  5. Deselecteer de kolommen die je niet wilt opnemen (bijvoorbeeld: deselecteer kolommen voor facturering en betaling als ze op dit moment niet relevant zijn).
  6. Klik op Exporteren.
Een screenshot die laat zien waar je de selectie kunt opheffen van items die je niet wilt opnemen in je export.
  1. Sla het bestand op je computer op:
    • Chrome: Het CSV-bestand wordt gedownload en verschijnt onder aan je scherm.
    • Firefox: Selecteer Openen met om te openen of Bestand opslaan om op te slaan.
    • Internet Explorer: Klik onderaan het scherm op Opslaan
    • Safari: Het bestand wordt geopend. Klik op cmd + s op je toetsenbord om het bestand op te slaan (met een .csv -extensie en paginabronformaat).
Let op:
Het tijdstip van aankoop dat in het CSV-bestand wordt vastgelegd, wordt altijd weergegeven in Coordinated Universal Time (UTC). Bijvoorbeeld: 1 januari 17.00 uur (PST) = 2 januari 01.00 uur (UTC).

Bestellingen archiveren en gearchiveerde bestellingen bekijken

Als je een bestelling van het Bestellingen-tabblad wilt verwijderen maar de administratie ervan wilt behouden, kun je deze toevoegen aan het archief. Je kunt het later terugvinden door je gearchiveerde bestellingen te bekijken.
Dashboard
Owner-app
Studio-app
  1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de betreffende bestelling.
  3. Kies wat je wilt doen:

Veelgestelde vragen

Klik hieronder voor antwoorden op veelgestelde vragen over het Bestellingen-tabblad.