Handmatig een bestelling creëren

Belangrijk:
Dit artikel is alleen relevant voor bestellingen van Wix Stores, Wix Bookings en Wix Restaurants Orders (Nieuw).
Houd je administratie en voorraad up-to-date door handmatig bestellingen toe te voegen die je offline verwerkt (bijvoorbeeld bestellingen op locatie of telefonisch).
Je kunt handmatige bestellingen ook gebruiken voor gepersonaliseerde producten of diensten die je aanbiedt. Maak bijvoorbeeld een gepersonaliseerde ketting voor een klant en verkoop deze door een handmatige bestelling te maken. Jij bepaalt de prijs van dit unieke product.
Belangrijk:
Het aanmaken van een handmatige bestelling genereert niet automatisch een betaalverzoek. Je kunt echter op een van de volgende manieren om betaling vragen:

Stap 1 | Voeg items toe aan de bestelling

Je kunt elk van de items die je aanbiedt toevoegen aan de handmatige bestelling. Dit kunnen zijn:
  • Webshopproducten (behalve productabonnementen)
  • Boekingsafspraken (geen lessen of cursussen)
  • Restaurantmenu-items (beschikbaar met de nieuwe Restaurant Orders-app)
Als je een aangepast item voor je koper maakt, kun je het item toevoegen en een aangepaste prijs instellen.
Screenshot van de pagina waar je een handmatige bestelling kunt maken

Om items aan een bestelling toe te voegen:

1. Ga naar Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op +Nieuwe bestelling toevoegen.
  3. Kies wat je wilt toevoegen:

Stap 2 | Voeg een klant toe aan de bestelling

Nu kun je de gegevens van je klant toevoegen aan de bestelling. Als dit een terugkerende klant is, kun je deze eenvoudig uit je klantenlijst selecteren. Anders kun je ze toevoegen als nieuwe klant.
Voor bestellingen die je wilt bezorgen:
Zorg er bij het toevoegen van klantgegevens voor dat je het verzendadres vermeldt.
Screenshot van de pop-up voor klantselectie in het scherm voor het maken van een handmatige bestelling

Om een klant aan de bestelling toe te voegen:

1. Klik op de Voeg een klant toe aan de bestelling-dropdown.
  2. Selecteer een optie:
    •  Bestaande klant:
      1. Selecteer een klant.
      2. (Optioneel) Klik op het Bewerken-pictogramom de gegevens van de klant te bekijken of te bewerken.
    • Nieuwe klant:
      1. Klik op + Nieuwe klant toevoegen.
      2. Vul de gegevens van de klant in.
      3. Als de klant vraagt om zich te abonneren op je website (bijvoorbeeld om updates en blogposts te ontvangen), klik je op de Nooit geabonneerd-dropdown naast Primair e-mailadres en selecteer je Geabonneerd.
      4. (Optioneel) Voeg een adres toe.
      5. (Optioneel) Voeg een label toe
      6. (Optioneel) Wijs de klant toe aan iemand in je team.
      7. (Optioneel) Klik op Nieuw veld toevoegen om meer klantgegevens toe te voegen en het nieuwe veld in te vullen.
      8. Klik op Opslaan.

Stap 3 | (Optioneel) Voeg een korting toe

Nu kun je je klant optioneel korting geven. Houd er rekening mee dat het voor klanten niet mogelijk is om een coupon in te wisselen bij een handmatige verkoop, maar je kunt dit vervangen door een korting van dezelfde waarde.

Om een korting toe te voegen:

1. Klik op Korting toevoegen.
  2. Voer het kortingsbedrag in.
  3. (Optioneel) Voer een notitie in over de korting (niet zichtbaar voor klanten).
  4. Klik op Toepassen.

Stap 4 | Voeg een bezorgmethode toe

Tip:
Deze stap is alleen relevant voor bestellingen in winkels en restaurants.
Voordat je de bestelling aanmaakt, moet je instellen hoe die bestelling bij je klant terechtkomt. Kies uit een van de relevante verzend-, bezorg- of afhaalopties die beschikbaar zijn in je webshop of maak een aangepast verzendtarief.

Om verzendinstellingen te selecteren:

1. Klik op Bezorgmethode toevoegen.
  2. Selecteer een optie:
    • Selecteer een bestaande verzendoptie:
      1. Klik op Selecteer uit je verzend-, bezorg-, of afhaalopties.
      2. Selecteer een optie in de dropdown en klik op Toevoegen.
    • Maak een aangepast verzendtarief:
      1. Klik op Maak een aangepast verzendtarief.
      2. Voer de verzendnaam in (bijvoorbeeld Express-verzending).
      3. Voer het tarief in.
      4. (Optioneel) Voeg planning toe:
        1. Klik op de Planning toevoegen-schakelaar om deze in te schakelen.
        2. Voer de datum en tijd in.
      5. (Optioneel) Selecteer het Is dit een afhaalbestelling?-selectievakje.
      6. Klik op Toevoegen.

Stap 5 | Maak de bestelling aan

Nadat je hebt gecontroleerd of alle gegevens correct zijn, kun je doorgaan en op Bestelling maken klikken.
Screenshot van bestelling met cursor op de Bestelling aanmaken-knop
En nu?
De nieuwe bestelling wordt weergegeven op het Bestellingen-tabblad van het dashboard van je website. Zorg ervoor dat je contact opneemt met je klant om de betaling te regelen.