Wix Multilingual: De URL-structuur van je meertalige website bewerken

Leestijd 4 minuten
Bepaal de beste URL-structuur voor je meertalige website om je SEO-ranking te verbeteren. De leesbaarheid en de indexering van je website door zoekmachines hangen af van de URL-structuur die je kiest.

Lees in dit artikel meer over:

Soorten URL-structuren voor meertalige websites

Wix maakt automatisch een gratis Wix-URL voor je website wanneer je deze voor de eerste keer publiceert. De indeling van deze gratis Wix-URL is 'accountnaam.wixsite.com/websiteadres'.
Je kunt ook je eigen aangepaste URL koppelen wanneer je upgrade naar een Premiumpakket, bijv. 'https://mijnprofessionelewebsite.com'.
Je kunt meertalige versies van je website maken met zowel gratis URL's als aangepaste URL's. Nadat je jouw meertalige versies hebt gepubliceerd, heb je een aantal opties voor de URL-structuur die je voor je URL's gebruikt.

Submappen

Een submap gebruikt de hoofd-URL van je website en voegt een taalcode toe aan het einde ervan. Een voorbeeld van een submap-URL is 'https://mijnprofessionelewebsite.com/fr'.
Het belangrijkste voordeel van het gebruik van submappen is dat alle taalversies van je website bijdragen aan je zoekpositie omdat ze hetzelfde domein delen. Submappen zijn de standaardoptie wanneer je een nieuwe meertalige website maakt.

Subdomeinen

Een subdomein gebruikt de hoofd-URL van je website en voegt een taalcode toe vóór de domeinnaam. Een voorbeeld van een subdomein-URL is 'https://fr.mijnprofessionelewebsite.com'.
Zoekmachines beschouwen elk subdomein als een unieke website die verschilt van je hoofdwebsite. Dit betekent dat zoekmachineoptimalisatie op je hoofdwebsite niet altijd doorwerkt in je subdomeinen en vice versa.
Als je Nederlandstalige website bijvoorbeeld een hoge ranking heeft, is het mogelijk dat de ranking van je Franstalige website hier niet van profiteert.
Belangrijk:
  • Je hebt een Premiumpakket nodig om subdomeinen te gebruiken.
  • Het is niet mogelijk om subdomeinen te gebruiken als je je domein elders hebt gekocht en hebt gekoppeld via doorverwijzing (pointing). Dit komt omdat Wix de instellingen van je Domain Name System (DNS) moet wijzigen om subdomeinen te creëren. Om een subdomein te gebruiken, moet je je domein koppelen via naamservers of deze overzetten naar Wix.

Taalvariabele

Een URL met taalvariabelen gebruikt de hoofd-URL van je website en voegt een parameter met een taalcode toe aan het einde ervan. Een voorbeeld van een URL met taalvariabelen is 'https://mijnprofessionelewebsite.com/?lang=fr'.
Zoekmachines zoals Google raden het niet aan om taalvariabelen te gebruiken vanwege het negatieve effect dat ze kunnen hebben op je ranking. Zoekmachines kunnen je meertalige websiteversies met variabelen bijvoorbeeld beschouwen als duplicaten van je hoofdwebsite en deze volledig uitsluiten van de zoekresultaten.

Redenen om je URL-structuur te veranderen

Als je niet zeker weet of je jouw URL-structuur moet wijzigen of niet, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:
  • Als je momenteel submappen gebruikt, raden we aan je URL-structuur niet te wijzigen. Dit is de standaardinstelling wanneer je een meertalige website maakt.
  • Als je momenteel subdomeinen gebruikt en tevreden bent met je zoekmachine-ranking, raden we aan je URL-structuur niet te wijzigen. Je moet je URL-structuur alleen wijzigen als je je ranking wilt verbeteren. Dit komt omdat het wijzigen van je URL-structuur negatief van invloed kan zijn op de ranking van je website.
  • Als je momenteel taalvariabelen gebruikt, raden we aan je URL-structuur te veranderen.

Risico's bij het veranderen van je URL-structuur

Alle belangrijke wijzigingen die je aanbrengt in het ontwerp of de inhoud van je website kunnen invloed hebben op je ranking in zoekmachines. Dit geldt ook voor wijzigingen in de URL-structuur van de pagina's van je website.
Dit is vaak niets om je zorgen over te maken, tenzij je ranking niet herstelt. Het kan echter even duren voordat zoekmachines je website opnieuw crawlen en indexeren. Dit betekent ook dat het even kan duren voordat je website zijn eerdere ranking terugkrijgt.
Voordat je wijzigingen aanbrengt aan je URL-structuur, is het een goed idee om te overwegen of de mogelijke risico's voor de ranking van je website de voordelen van het aanbrengen van de wijziging waard zijn.
Als de ranking van je website niet herstelt of als je een langdurige daling opmerkt, gebruik dan de Google Search Console om te controleren of de ranking werkelijk is gedaald en neem contact op met de Wix Klantenservice voor ondersteuning.
Meer weten?
Lees ons artikel over het begrijpen van andere mogelijke redenen voor een daling in de zoekmachine-ranking van je website.

De URL-structuur veranderen

Wijzig de URL-structuur van je meertalige website met slechts één klik rechtstreeks vanuit het Websitetalen-tabblad in het Multilingual-dashboard. Wanneer je de URL-structuur van je website wijzigt, worden de vorige URL's van je website automatisch omgeleid naar de nieuwe URL's.

Om je URL-structuur te veranderen:

1. Ga naar Websitetalen in het Multilingual-dashboard.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik rechts naast URL-structuur op Bewerken.
  4. Schakel de structuur die je wilt hebben in.
  5. Klik op Opslaan.
Een screenshot van de URL-structuuropties die beschikbaar zijn op het tabblad Instellingen.