Wix Multilingual: De URL-structuur van je meertalige website bewerken

Leestijd 4 minuten
Bepaal de beste URL-structuur voor je meertalige website om je SEO-vindbaarheid te verbeteren. De leesbaarheid en de indexering van je website door zoekmachines hangen af van de URL-structuur die je kiest.

Soorten URL-structuren voor meertalige websites

Wix maakt automatisch een gratis Wix-URL voor je website wanneer je deze voor de eerste keer publiceert. De indeling van deze gratis Wix-URL is 'accountnaam.wixsite.com/websiteadres'.
Je kunt ook je eigen aangepaste URL koppelen wanneer je je website upgradet, bijvoorbeeld: 'https://mijnprofessionelewebsite.com'.
Je kunt meertalige versies van je website maken met zowel gratis URL's als aangepaste URL's. Nadat je je meertalige versies hebt gepubliceerd, heb je een paar opties voor de URL-structuur die je voor je URL's gebruikt.

Submappen

Een submap gebruikt de hoofd-URL van je website en voegt een taalcode toe aan het einde ervan. Een voorbeeld van een submap-URL is 'https://mijnprofessionelewebsite.com/fr'.
Het belangrijkste voordeel van het gebruik van submappen is dat alle taalversies van je website bijdragen aan je vindbaarheid in zoekopdrachten, omdat ze hetzelfde domein delen. Submappen zijn de standaardoptie wanneer je een nieuwe meertalige website maakt.

Subdomeinen

Een subdomein gebruikt de hoofd-URL van je website en voegt een taalcode toe vóór de domeinnaam. Een voorbeeld van een subdomein-URL is 'https://fr.mijnprofessionelewebsite.com'.
Zoekmachines beschouwen elk subdomein als een unieke website die verschilt van je hoofdwebsite. Dit betekent dat zoekmachineoptimalisatie op je hoofdwebsite niet altijd doorwerkt in je subdomeinen en vice versa.
Als je website in het Engels bijvoorbeeld een hoge vindbaarheid heeft, kan de vindbaarheid van je website in het Frans hier niet van profiteren.
Belangrijk:
  • Je hebt een Premium- of Studio-pakket nodig om subdomeinen te gebruiken.
  • Het is niet mogelijk om subdomeinen te gebruiken als je je domein elders hebt gekocht en hebt gekoppeld via doorverwijzing (pointing). Dit komt omdat Wix de instellingen van je Domain Name System (DNS) moet wijzigen om subdomeinen te creëren. Om een subdomein te gebruiken, moet je je domein koppelen via naamservers of deze overzetten naar Wix.

Taalvariabele

Een URL met taalvariabelen gebruikt de hoofd-URL van je website en voegt een parameter met een taalcode toe aan het einde ervan. Een voorbeeld van een URL met taalvariabelen is 'https://mijnprofessionelewebsite.com/?lang=fr'.
Zoekmachines zoals Google raden af om taalparameters te gebruiken vanwege het negatieve effect dat ze kunnen hebben op de vindbaarheid. Zoekmachines kunnen je meertalige websiteversies met parameters bijvoorbeeld beschouwen als duplicaten van je hoofdwebsite en deze volledig uitsluiten van de zoekresultaten.

Redenen om je URL-structuur te veranderen

Als je niet zeker weet of je jouw URL-structuur moet wijzigen of niet, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:
  • Als je momenteel submappen gebruikt, raden we aan je URL-structuur niet te wijzigen. Dit is de standaardinstelling wanneer je een meertalige website maakt.
  • Als je momenteel subdomeinen gebruikt, kun je doorgaan met deze URL-structuur. Als je naar submappen wilt overschakelen, bieden we automatische 301-omleidingen aan voor alle website-URL's. Houd er rekening mee dat URL-wijzigingen een negatief effect kunnen hebben op de vindbaarheid van je website.
  • Als je momenteel taalparameters gebruikt, raden we aan je URL-structuur te veranderen. Zoekmachines zoals Google raden af om taalparameters te gebruiken vanwege het negatieve effect dat ze kunnen hebben op de vindbaarheid.

Risico's bij het veranderen van je URL-structuur

Alle belangrijke wijzigingen die je aanbrengt in het ontwerp of de inhoud van je website kunnen de vindbaarheid van je website beïnvloeden. Dit geldt ook voor wijzigingen in de URL-structuur van de pagina's van je website.
Dit is vaak niets om je zorgen over te maken, tenzij je vindbaarheid afneemt. Het kan zoekmachines echter tijd kosten om je website opnieuw te crawlen en indexeren. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat je website zijn eerdere vindbaarheid terugkrijgt.
Voordat je wijzigingen aanbrengt in je URL-structuur, is het een goed idee om te overwegen of de mogelijke risico's voor de vindbaarheid van je website de voordelen van het aanbrengen van de wijziging waard zijn.
Als de vindbaarheid van je website niet herstelt of als je een langdurige achteruitgang opmerkt, gebruik dan Google Search Console om te controleren of de vindbaarheid echt is gedaald en neem contact op met de Wix Klantenservice als je hulp nodig hebt.
Meer weten?
Lees ons artikel over het begrijpen van andere mogelijke redenen voor een daling in de vindbaarheid van je website door zoekmachines.

De URL-structuur veranderen

Verander de URL-structuur van je meertalige website met slechts een klik, rechtstreeks vanuit het Multilingual-dashboard. Wanneer je de URL-structuur van je meertalige website verandert, worden de vorige URL's van je website automatisch omgeleid naar de nieuwe URL's.

Om je URL-structuur te veranderen:

1. Ga naar Multilingual op het dashboard van je website.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik naast URL-structuur op Bewerken.
  4. Selecteer Submappen, Subdomeinen of Taalparameters.
  5. Klik op Opslaan.
Een screenshot van de URL-structuuropties die beschikbaar zijn op het tabblad Instellingen.