Websiteprestaties: Over Core Web Vitals

Leestijd 3 minuten
Google heeft aangekondigd dat ze vanaf mei 2021 drie nieuwe statistieken hebben toegevoegd aan hun Google Search Ranking, met de naam Core Web Vitals (ofwel 'Site-vitaliteit' in het Nederlands). Deze statistieken meten aspecten zoals laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit, en zijn te vinden onder het Optimalisaties-tabblad in Google Search Console.
Lees in dit artikel meer over:

Waarom zijn Core Web Vitals belangrijk?

Core Web Vitals zijn belangrijk omdat ze de prestaties van je website meten aan de hand van gegevens over het gebruik en de ervaring van bezoekers in de echte wereld, maar ook aan de hand van labgegevens van gesimuleerde sessies. Ze laten zien hoe je website momenteel presteert, en kunnen inzicht geven in gebieden die mogelijk verbeterd kunnen worden.
De drie Core Web Vitals die momenteel door Google worden gebruikt, zijn de volgende:
  • Largest Contentful Paint (LCP): (Grootste weergave met content) Een indicatie van de laadtijd van een website. Meer specifiek is dit hoe lang het duurt voordat het grootste inhoudselement in de viewport van de website wordt geladen.
  • First Input Delay (FID): (Eerste invoervertraging) De tijd die de website nodig heeft om te reageren nadat een bezoeker op de website heeft gereageerd (op een link of knop klikt, enzovoort).
  • Cumulative Layout Shift (CLS): (Cumulatieve indelingsverschuiving) Een meting van onverwachte bewegingen van elementen die de opmaak van de pagina veranderen.
Deze vitale waarden, samen met andere metingen, zullen accumuleren om een algemene score voor de pagina's van je website te geven.

Core Web Vitals-rapporten bekijken

Belangrijke Web Vitals worden opgenomen in zowel PageSpeed Insights- als Lighthouse-rapporten. Als je ze echter wilt weergeven als een apart rapport, kun je ze openen met je Google Search Console.

Het verschil tussen mobiele en desktop-scores

Wanneer je een URL uitvoert via Google Search Console, of via PageSpeed Insights, krijg je twee afzonderlijke rapporten te zien: mobiel en desktop. Het is waarschijnlijk dat de twee totaalscores verschillend zijn.
Mobiele scores die verschillen van desktopscores zijn normaal. Er zijn een paar factoren die hiertoe bijdragen, zoals:
  • Mobiele apparaten hebben over het algemeen langzamere processoren dan desktopapparaten.
  • Mobiele apparaten moeten het formaat van afbeeldingen en website-elementen aanpassen om in de viewport te passen.
  • PageSpeed Insights berekent de laadtijd van de mobiele website met een gesimuleerde 3G-verbinding op een low-end toestel.

Hoe zal dit mijn SEO beïnvloeden?

Hoewel Core Web Vitals een belangrijke indicatie zijn van de prestaties van je website, zijn ze slechts een van de vele metingen die worden gebruikt om de SEO-ranking van je website te bepalen.
Inhoud blijft de belangrijkste factor om je SEO-score op peil te houden. Wij raden je aan de inhoud van je website te optimaliseren en de metatags van je pagina bij te werken. Lees meer
Tip:
Als je ervoor kiest om Google Lighthouse prestatie-audits uit te voeren, raden we aan een incognito/privémodus-browser te gebruiken. Gewone browsers met extensies kunnen je score negatief beïnvloeden. Extensies hebben geen invloed op de PageSpeed Insights-scores en deze kunnen op een gewone browser worden uitgevoerd.