Websiteprestaties: PageSpeed Insights begrijpen

Leestijd 4 minuten
Google PageSpeed Insights is een tool die de prestaties van je websitepagina test voor zowel desktop als mobiel. Deze tool gebruikt Google Lighthouse om je pagina een algemene score te geven en constructieve suggesties te doen voor verbeterpunten.

Lees meer over:

Wil je toegang tot PageSpeed Insights?
Klik hier om de URL van je pagina in te voeren en je prestatierapport te bekijken.

Het verschil tussen PageSpeed Insights en Google Lighthouse

Lighthouse is een volledig rapport van je website, rekening houdend met meerdere factoren. Het analyseert prestaties, SEO, toegankelijkheid en best practices om je een algemene score te geven.
PageSpeed Insights neemt metingen van Lighthouse om een rapport exclusief over de websiteprestaties te leveren.
Screenshot van Page Speed Insights met een URL-score van 91.

Verschillende scores voor mobiel en desktop

Wanneer je de URL van een pagina uitvoert via PageSpeed Insights, zie je aparte tabbladen voor desktop en mobiel. Deze rapporten zijn opgesplitst, omdat de prestaties en de ervaring van de eindgebruiker kunnen variëren, afhankelijk van het apparaat waarop de website is bekeken.
Verschillende scores voor desktop en mobiel zijn normaal. Er zijn een paar factoren die ertoe bijdragen dat mobiele resultaten lager zijn dan voor desktop.
Screenshot van Insights voor paginasnelheid met een mobiele score van 49 voor een URL.

Rapporten begrijpen

Bij het analyseren van je PageSpeed Insights-score kun je veldgegevens van echte bezoekers zien, evenals laboratoriumgegevens op basis van simulaties van Google. Als je niet genoeg gegevens hebt van echte websitebezoekers, wordt je score gebaseerd op gegevens uit de labsimulaties.
Klik op een optie hieronder voor om meer te lezen over elk type rapport:

Variaties van scores tussen tests

Scores fluctueren vaak tussen tests, zelfs als ze na elkaar worden uitgevoerd. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder lokale netwerken en CPU-belasting. Deze metrische fluctuaties hebben verschillende impactniveaus (laag, middel, en hoog), en het Insights-rapport heeft misschien niet voldoende tijd om ze te beperken.
Variaties in scores zijn over het algemeen minimaal en normaal. Scores veranderen ook als een website wordt bijgewerkt.

De suggesties van Google begrijpen

Het rapport geeft niet alleen een score en statistieken weer, maar biedt ook suggesties om de prestaties van je website te verbeteren. Deze inzichten worden weergegeven in twee gedeelten:
  • Kansen: Hier worden suggesties weergegeven om de prestaties van je website te verbeteren. Elke suggestie geeft ook een schatting van hoeveel sneller de pagina zal laden als de suggestie wordt toegepast.
  • Diagnostiek: In dit gedeelte wordt aanvullende informatie weergegeven over hoe een pagina zich houdt aan best practices.
Naast het implementeren van suggesties van Google, raden we je ook aan onze richtlijnen te volgen voor het optimaliseren van de prestaties en laadtijd van je website. Lees meer