Websiteprestaties: Best practices

Leestijd 9 minuten
Het verbeteren van de prestaties van je website is een belangrijk onderdeel van het creatieproces en doorlopend onderhoud. De richtlijnen in dit artikel kunnen je helpen om de ervaring van je bezoekers te verbeteren en zo aspecten zoals responsiviteit, vloeiendheid en laadtijd te verbeteren.
In dit artikel lees je meer over:

De laadtijd van je website begrijpen

De laadtijd van een website meet hoe snel je website volledig wordt geladen nadat een bezoeker toegang heeft gevraagd door op een link te klikken of de pagina-URL in te voeren. Veel factoren kunnen de laadtijd van een pagina beïnvloeden. Sommige zijn website-specifiek en andere zijn gerelateerd aan het apparaat en de internetverbinding van je bezoeker.
Websites die geoptimaliseerd en gepersonaliseerd zijn, laden sneller dan websites die veel inhoud bevatten. Het optimaliseren van je website kan zorgen voor een verbeterde laadtijd, evenals een betere score bij prestatietools zoals Google PageSpeed Insights.

Hoe Wix de laadtijd meet

Wix controleert en verzamelt gegevens voor verschillende statistieken. Dit zijn onder andere Google's Core Web Vitals en aanvullende vitals zoals FCP, TTFB en TTI. Je kunt de snelheidsstatistieken van je website bekijken vanaf je dashboard.
Wix verzamelt deze prestatiegegevens automatisch in realtime op ons platform om de snelheid van je website te monitoren en te verbeteren. We raden aan de onderstaande best practices te volgen om een betere laadtijd voor je website te garanderen.

De laadvolgorde van elementen

Wanneer je je website bouwt of bijwerkt, raden we aan de laadvolgorde van elementen in gedachten te houden, omdat ze de prestaties van je website kunnen beïnvloeden.
Elementen die bijvoorbeeld interactief zijn of veel inhoud hebben (zoals video's en apps van derden) laden doorgaans langzamer dan statische of lichtere elementen, zoals tekst en knoppen.

Elementen op je website optimaliseren

Optimaliseer de homepage en elementen zoals tekst, animatie en afbeeldingen voor betere websiteprestaties. Klik op een optie hieronder om meer te lezen:

Inhoud op je mobiele website optimaliseren

Over het algemeen zijn mobiele apparaten niet zo sterk of snel als desktopcomputers en hebben ze een tragere internetverbinding. Daarom kan het langer duren voordat je website is geladen wanneer je deze op een mobiel apparaat bekijkt.
Als je mobiele website langzaam laadt, raden we je aan de onderstaande richtlijnen te volgen om de prestaties te optimaliseren.
Klik op een optie hieronder om te lezen hoe je:
Onthoud:
Tabletapparaten, zoals iPads en Android-tablets, geven de desktopversie van je website weer. Lees meer over de compatibiliteit van Wix-websites met tablets

Code van derden

Code van derden kan belangrijke inzichten, tools en functies voor je website bieden. Het kan echter ook van invloed zijn op de laadtijd en prestaties van je website als het niet is geoptimaliseerd.
We raden aan om alleen waar nodig code van derden toe te voegen en de marketingintegraties van Wix te gebruiken voor analyse- en advertentietools.