CMS: Verzamelingsinhoud weergeven op een gewone pagina

Leestijd 6 minuten
In deze tutorial leer je hoe je een gepersonaliseerde pagina maakt om gegevens uit een verzameling weer te geven. We laten je zien hoe je pagina-elementen indeelt, een verzameling maakt en deze met behulp van een dataset aan deze elementen koppelt. Ten slotte testen we de pagina in de voorbeeldmodus en publiceren we de website zodat bezoekers van je website de gegevens kunnen zien.
Let op:
In deze tutorial maken we een statische pagina om inhoud uit een verzameling weer te geven. Je kunt ook dynamische itempagina's instellen die automatisch pagina's maken voor elk item in je verzameling.

Stap 1 | Maak een verzameling

Een verzameling is waar je de inhoud opslaat die je nodig hebt voor je website, of waar je informatie verzamelt die door je bezoekers is ingediend. Wanneer je een verzameling maakt, moet je ook de machtigingen bepalen. Hiermee kun je bepalen wat bezoekers kunnen doen met de inhoud in je verzameling. Hier voegen we een lege verzameling toe waarin inhoud wordt opgeslagen die je aan bezoekers wilt laten zien.

Om een verzameling te maken:

1. Ga naar je CMS op het dashboard van je website.
  2. Klik op Verzameling maken.
  3. Voer een naam in voor je verzameling.
  4. Kies hoeveel items je in je verzameling wilt:
    • Een enkel item: Een verzameling kan een enkel item hebben dat vele velden bevat, zoals tekst, afbeeldingen, video en URL's. Dit type is het meest geschikt voor niet-herhaalbare inhoud, zoals een 'over'-pagina.
    • Meerdere items (standaard): Een verzameling met meerdere items slaat veel meer inhoud op, en kan verschijnen in een element zoals een repeater of een tabel. Dit type is geschikt voor onroerend goed, portfolio's, recepten, enzovoort. Je kunt meer lezen over het verschil tussen verzamelingen met één item en met meerdere items.
  5. Klik op Maken.

Stap 2 | Stel je verzameling in

Voeg een veld toe voor elk stukje informatie dat je aan je bezoekers wilt laten zien en voer vervolgens de inhoud in.

Om je verzameling in te stellen:

1. Ga naar je CMS op het dashboard van je website.
  2. Klik op de verzameling.
  3. Klik op Velden beheren en vervolgens op + Veld toevoegen om een veld aan je verzameling toe te voegen.
  4. Stel het veld zo in dat het overeenkomt met de informatie die je je bezoekers wilt laten zien. Zorg ervoor dat je het juiste veldtype selecteert dat overeenkomt met de inhoud van het veld.
  5. Definieer het veld voor elk van je geplande pagina-elementen.
  6. Voer inhoud in je verzameling in.

Stap 3 | Ontwerp je pagina

Je pagina moet elementen bevatten waarmee bezoekers de informatie kunnen zien die je wilt weergeven.

Om aan de slag te gaan:

1. Ga naar het Elementen toevoegen-menu en selecteer de groep die een elementtype bevat dat overeenkomt met een veldtype uit je verzameling.
  2. Sleep elementen naar je pagina om de pagina te ontwerpen en op te maken. Je kunt kiezen uit elementen zoals tekst en afbeelding.

Stap 4 | Stel je elementen in

Nadat je pagina-elementen hebt toegevoegd, kun je in het Instellingen-paneel instellen hoe elk element eruitziet.

Om je elementen in te stellen:

1. Selecteer een pagina-element, klik op het Instellingen-pictogram en gebruik de opties om het te configureren.
  2. Herhaal dit voor elk van de elementen op je pagina.​
Nu moet je je elementen aan je verzameling koppelen. We gebruiken hiervoor een dataset, die we in de volgende paar stappen zullen bespreken.

Stap 5 | Voeg een dataset toe en stel deze in

Een dataset koppelt je elementen aan je verzameling. Wanneer je een dataset toevoegt, moet je beslissen aan welke verzameling je deze wilt koppelen, of je wilt dat bezoekers je verzameling kunnen lezen en/of schrijven, en meer.

Om een dataset aan je pagina toe te voegen:

1. Ga naar het CMS in je Editor:
    • Wix Editor: Klik links in de Editor op CMS.
    • Editor X: Klik bovenaan Editor X op CMS.
  2. Klik op + Contentelementen.
  3. Klik op Dataset. Er wordt een dataset aan je pagina toegevoegd.
  4. Selecteer de dataset en klik op Instellingen. Het Dataset instellingen-paneel wordt geopend.
  5. Selecteer je verzameling onder Koppel een verzameling.
  6. Selecteer Alleen-lezen (Read-only) voor de modus.
  7. Optioneel kun je filteren en sorteren voor de dataset instellen.
  8. Sluit het paneel.

Stap 6 | Koppel je pagina-elementen

Zodra je je dataset hebt ingesteld, kun je je elementen eraan koppelen. Je moet naar elk van de elementen op je pagina gaan en deze aan dezelfde dataset koppelen. Elke keer dat je een element koppelt, definieer je ook aan welk veld in je verzameling de waarde ervan moet worden gekoppeld. Sommige elementen bevatten meer dan één eigenschap die aan verschillende velden kan worden gekoppeld.

Om je elementen te koppelen:

1. Selecteer een element en klik op het Met data koppelen-pictogram.
  2. Selecteer het veld in de verzameling waar de informatie is opgeslagen.
  3. Herhaal dit voor elk van de elementen op je pagina.​
In de volgende stap maken we de knoppen Vorige en Volgende om door de elementen in de dataset te bladeren.

Stap 7 | Maak de knoppen voor 'Vorige' en 'Volgende'

Nu al je elementen via dezelfde dataset aan dezelfde verzameling zijn gekoppeld, moet je je bezoekers toestaan om door de informatie te bladeren. Om dit te doen, voeg je twee knoppen toe aan je pagina, koppel je ze aan dezelfde dataset als de andere elementen en definieer je hun klikacties.

Om de knoppen voor 'Vorige' en 'Volgende' te maken:

1. Voeg twee knoppen toe aan je pagina en verander de teksten in Vorige en Volgende.
  2. Klik op hun Met data koppelen-pictogrammen.
  3. Selecteer je dataset in het Knop koppelen-paneel.
  4. Selecteer onder Klikken is gekoppeld aan, Vorig item voor de eerste knop en Volgend item voor de tweede knop.

Stap 8 | Test je pagina

Nu kun je je pagina testen in de Voorbeeld-modus. De inhoud die je bekijkt, komt uit je Sandbox-database, die alleen zichtbaar is in de voorbeeldmodus. Lees meer over de Sandbox.

Om je pagina te testen:

1. Klik op Voorbeeld.
  2. Klik op de knoppen Volgende en Vorige.
  3. Klik op Terug naar bewerken.

Stap 9 | Publiceer je website

Let op:
Deze stap is alleen van toepassing als je de Sandbox hebt ingeschakeld. Lees meer over de Sandbox.
Nu is het tijd om je website te publiceren, zodat bezoekers je inhoud kunnen bekijken.

Wanneer je je website publiceert, wordt er een lege versie van je verzameling gemaakt met alle velden uit je Sandbox-verzameling. De inhoud die je bezoekers zien in de gepubliceerde versie van je website, wordt opgeslagen in je Live-verzameling, die je kunt openen via de Content Manager.

Nadat je je website hebt gepubliceerd om een Live-verzameling te maken, kun je de gegevens handmatig aan de Live-verzameling toevoegen of de inhoud van je Sandbox-verzameling synchroniseren.

Om een Live-verzameling in te stellen:

1. Klik in de Editor op Publiceren om je website te publiceren.
  2. Ga naar het CMS in je Editor:
    • Wix Editor: Klik links in de Editor op CMS.
    • Editor X: Klik bovenaan Editor X op CMS.
  3. Klik op Verzamelingen.
  4. Selecteer de gewenste verzameling.
  5. Kies hoe je je Live-verzameling wilt vullen:
    • Om handmatig gegevens aan je Live-verzameling toe te voegen:
      • Klik op Live-verzameling en voer je inhoud in.
    • Om de inhoud van je Sandbox-verzameling te synchroniseren:
      • Klik op Sandbox-verzameling.
      • Klik op Inhoud synchroniseren
      • Selecteer de gewenste synchronisatieoptie.
      • Klik op Synchroniseren.
      • Klik nogmaals op Synchroniseren om te bevestigen.

Stap 10 | Bekijk je live inhoud

Zodra je je website publiceert, is je inhoud beschikbaar voor je bezoekers. Wanneer ze naar je pagina komen, zien ze de inhoud van je Live-verzameling.

Volgende stappen

Je kunt meer functionaliteit aan je pagina toevoegen.