CMS: Over je verzamelingsvelden

Leestijd 7 minuten
De velden van je CMS (Content Management System) slaan inhoud op over elk item in je verzameling. Het veldtype bepaalt het soort inhoud dat je in het veld kunt opslaan en welke elementen op je website aan het veld kunnen worden gekoppeld.

In de Tabel-indeling verschijnen de velden als verticale kolommen met de naam van het veld bovenaan en de inhoud voor elk item dat in de cellen is opgeslagen. Je kunt ook de Lijst- of Galerij-indeling kiezen om je verzamelingsvelden te beheren.

Primaire velden

Elke verzameling moet een primair veld hebben, aangegeven door een vlagpictogramnaast de veldnaam. Standaard bevat elke verzameling een primair veld met de naam 'Titel'. Indien nodig kun je de naam van dit veld wijzigen of een ander veld kiezen als primair veld. We raden aan ervoor te zorgen dat elk item een unieke waarde heeft in het primaire veld.

Primaire velden zijn super belangrijk omdat ze worden gebruikt in de URL van de dynamische itempagina. Zorg ervoor dat je unieke inhoud toevoegt aan het primaire veld voor elk item dat je een dynamische itempagina wilt hebben. Zonder inhoud in het primaire veld kan er geen dynamische itempagina-URL voor het item worden gemaakt. In je verzameling kun je zien hoe het primaire veld wordt toegevoegd aan het Paginalink-veld dat is gekoppeld aan je dynamische itempagina.
Primaire velden zijn ook belangrijk voor verwijzingsvelden. Wanneer je een verwijzingsveld maakt, selecteer je uit de waarden in het primaire veld van de verzameling waarnaar wordt verwezen. Als je het primaire veld in de verzameling waarnaar wordt verwezen, wijzigt, veranderen de waarden die in het verwijzingsveld worden weergegeven, zodat ze overeenkomen met de waarden in het nieuwe primaire veld.

Reguliere velden

Je kunt kiezen uit verschillende veldtypen wanneer je velden aan je verzamelingen toevoegt. Elk veld bestaat uit een veldtype, veldnaam, veld-ID, optionele helptekst en de mogelijkheid om de veldinhoud te versleutelen als persoonlijk identificeerbare informatie (PII).

Daarnaast kun je veldvalidaties instellen om bepaalde velden verplicht te maken, limieten voor het aantal tekens in te stellen, specifieke waarden alleen in de velden te accepteren, en meer. Om lege velden te voorkomen wanneer je nieuwe items toevoegt, kun je standaardwaarden toevoegen die automatisch in de velden worden ingevuld.

Veldtype

Het veldtype bepaalt wat voor soort inhoud je kunt opslaan in het veld en welke website-elementen aan het veld kunnen worden gekoppeld. Het veldtype met meerdere documenten kan bijvoorbeeld alleen documentbestanden opslaan en is gekoppeld aan het invoerelement van de uploadknop waarmee bezoekers bestanden naar je verzameling kunnen uploaden.

Je kunt het veldtype van een bestaand veld wijzigen om het type inhoud dat het opslaat aan te passen. Houd er rekening mee dat het wijzigen van het veldtype negatieve effecten kan hebben, zoals gebroken links, als het veld op je website is gelinkt.

Veldnaam

De veldnaam verschijnt bovenaan elke kolom in de Tabel-indeling van je verzameling. Je ziet de veldnaam ook wanneer je elementen koppelt aan datasets die binden aan je verzamelingsvelden. Het wijzigen van een veldnaam verandert deze in je hele CMS en in je Editor zonder gevolgen voor je live website.

Veld-ID (alleen Velo by Wix)

Het veld-ID wordt gebruikt wanneer wordt verwezen naar het veld in code met behulp van de Data API of Dataset API. Als je bijvoorbeeld een item wilt invoegen met behulp van de Data API, gebruik je het veld-ID.
1wixData.insert("CollectionName", {"fieldKey": "value"});
Wanneer je een nieuw veld aanmaakt, wordt de veld-ID automatisch gemaakt op basis van de veldnaam. Je kunt de veld-ID bewerken terwijl je een nieuw veld toevoegt, maar je kunt deze niet meer wijzigen nadat het veld is aangemaakt.

Helptekst (optioneel)

Voeg helptekst toe aan een veld als je een tooltip in je verzameling wilt die uitlegt waar het veld voor is. Als je helptekst opslaat in een veld, verschijnt er een pictogram naast de veldnaam in je verzameling. Je kunt het pictogram aanwijzen om de helptekst-tooltip te bekijken. Deze tekst verschijnt alleen in je verzameling voor jou en medewerkers met machtigingen.

Versleutelen als persoonlijk identificeerbare informatie (PII)

Schakel dit in voor extra backend-encryptie van gevoelige gegevens, zoals burgerservicenummers en paspoortnummers. Lees meer over het opslaan van PII-gegevens.

Systeemvelden

Het CMS maakt automatisch systeemvelden aan voor elke verzameling die in de backend-code worden gebruikt. Wanneer je dynamische pagina's toevoegt aan je verzameling, worden paginalink-velden voor je dynamische lijst en dynamische itempagina's ook automatisch gemaakt als systeemvelden. De standaard systeemvelden zijn verborgen in je verzameling, maar je kunt ze bekijken wanneer je vanuit je verzameling op Velden beheren klikt.

Bekijk de standaard systeemvelden in de onderstaande tabel:
Veldnaam
Veld-ID
Type veld
Beschrijving
ID
_id
Tekst
Een unieke identificatie voor het item. Je kunt de ID een waarde toewijzen wanneer je nieuwe inhoud uit een CSV-bestand importeert. Anders is de ID een willekeurige UUID.

Met Velo by Wix kun je de ID ook een waarde toewijzen bij het toevoegen van items met de Data API.

Eenmaal gedefinieerd kan de ID niet worden bewerkt.
Aanmaakdatum
_createdDate
Datum en tijdstip
De datum en tijd waarop het item aan de verzameling is toegevoegd.
Bijgewerkte datum
_updatedDate
Datum en tijdstip
De datum en tijd waarop het item voor het laatst is gewijzigd in de verzameling.
Eigenaar
_owner
Tekst
Een unieke identificatiecode voor de maker van het item. Gebruikt door machtigingen om te bepalen aan welke gebruiker de rol van auteur voor het item is toegewezen.
Let op:
Tijdvelden in een geëxporteerd CSV-bestand zijn in UTC+0. Ze zijn NIET in lokale tijd.

Wanneer je dynamische pagina's maakt, worden paginalink-velden automatisch in je verzameling gemaakt als systeemvelden. Deze velden creëren links voor je dynamische lijstpagina's en voor de unieke URL van elk item op dynamische itempagina's.

De indeling van het Paginalink-veld hangt af van het type dynamische pagina:
  • Dynamische lijstpagina's: Standaard voegt de Paginalink-URL de naam van de verzameling toe aan het einde van het webadres van de dynamische lijstpagina.
  • Dynamische itempagina: Standaard voegt de Paginalink-URL de primaire veldwaarde toe aan het einde van het webadres van de dynamische itempagina voor elk uniek item.
Tip:
Ga naar de pagina-instellingen van je Editor om de variabelen die in je dynamische pagina's worden gebruikt aan te passen. Als je de URL-waarden in je Editor bewerkt, worden de Paginalink-velden in je verzameling automatisch bijgewerkt.