CMS: Unieke URL's voor dynamische pagina's maken

Leestijd 8 minuten
De URL-slug is het deel van het webadres van je dynamische pagina dat een specifieke pagina identificeert. Het is de tekst in de URL die na de domeinnaam komt en helpt mensen en zoekmachines te weten waar de inhoud over gaat.
Zorg ervoor dat elk item uit je verzameling een uniek webadres krijgt door variabelen toe te voegen aan de structuur van de URL-slug. De variabelen die je aan de URL's toevoegt, worden vervangen door de daadwerkelijke veldwaarden van je verzamelingsitems.Je kunt ook specifieke URL's van dynamische itempagina's bewerken en automatische omleidingen instellen voor de oude URL's.
Een screenshot van de URL-slugstructuur op het SEO-tabblad van pagina-instellingen.

Over URL-slugstructuren

Het deel van het webadres van je dynamische pagina dat een specifieke pagina identificeert, staat bekend als de URL-slugstructuur. Het helpt zowel mensen als zoekmachines te begrijpen waar de inhoud van de pagina over gaat.

Standaard hebben je dynamische pagina-URL's de volgende slugstructuur:
  • Dynamische lijstpagina's: https://www.{jouw-domein.com}/{verzameling-naam}
  • Dynamische itempagina's: https://www.{jouw-domein.com}/{verzameling-naam}/{primair-veld}

Dynamische pagina-URL's worden automatisch gemaakt op basis van de eerste waarde die is ingevoerd in het primaire veld van de verzameling. Eenmaal gemaakt, kun je de URL-slugs handmatig wijzigen vanuit de Paginalink-velden van je verzameling die ze weergeven. Indien nodig, kun je een URL-omleiding maken die bezoekers en zoekmachines naar de nieuwe dynamische pagina-URL stuurt voor het geval ze de oude link bezoeken.

In je verzameling kun je de slugstructuren bekijken en bewerken in de Paginalink-velden met de titel:
  • Dynamische lijstpagina's: {Naam verzameling} (Lijst)
  • Dynamische itempagina's: {Naam verzameling} (Item)

Naast je veldnamen geeft een Vlag-pictogramaan dat het het primaire veld is en het woord SLUG geeft aan dat het veld wordt gebruikt als een URL-slugvariabele. Aangezien je primaire veld wordt weergegeven in de standaard URL-slugstructuur van je dynamische itempagina's, moet elke waarde in het veld anders zijn.
Een screenshot met het primaire veld, een ander veld dat in de slugstructuur wordt gebruikt en de paginalink-velden die de URL tonen.

Waarom je variabelen zou moeten toevoegen aan dynamische pagina-URL's

Mogelijk moet je velden toevoegen aan URL's van dynamische pagina's om unieke URL's te maken voor elk item in je verzameling. Als meerdere items in je verzameling dezelfde waarde hebben in hun primaire veld (bijvoorbeeld 'Titel' of 'Naam') en je voegt geen variabele toe aan de dynamische URL, wordt slechts 1 URL gegenereerd. Dit komt omdat het primaire veld standaard in de URL wordt gebruikt. Aangezien er voor beide items slechts één URL wordt gemaakt, heeft slechts één item een dynamische pagina, het andere niet.

Om dit probleem op te lossen, voeg je variabele velden toe aan de URL, zodat elk item een eigen dynamische pagina met een unieke URL krijgt.
Voorbeeld:
Als je URL's van een dynamische itempagina eindigt op /team/{Title}, en 2 items in de verzameling hebben 'Sara' in het primaire Titel-veld, wordt er slechts 1 URL gegenereerd voor /team/sara. Er wordt dus slechts 1 dynamische pagina gemaakt voor 1 van de 2 items in de verzameling.

Om dit op te lossen, kun je een veld toevoegen aan de URL dat uniek is voor elk item. Voeg bijvoorbeeld een 'Telefoon'-veld toe als elk item een andere waarde heeft in een 'Telefoon'-veld. De URL zou dan /team/sara/{Phone} zijn, zodat elk item zijn eigen unieke dynamische pagina-URL krijgt.

Variabelen toevoegen aan de structuren van URL-slugs van dynamische pagina's

Ga naar het SEO-tabblad van je dynamische pagina-instellingen in je Editor om de structuur van je URL-slugstructuur te controleren. Je kunt de structuur vervolgens handmatig bewerken en variabele velden toevoegen die veranderen op basis van de werkelijke veldwaarde van elk verzamelingsitem.
Belangrijk:
Als je de URL-slugstructuur van je dynamische pagina's wijzigt, werken alle bestaande links naar deze pagina's niet meer. Dit heeft invloed op links binnen je website, links die je extern hebt gedeeld, en SEO-links in zoekmachines.
Wix Editor
Editor X
Studio Editor
  1. Ga naar je Editor.
  2. Klik links in de Editor op Pagina's en menu.
  3. Klik op Dynamische pagina's.
  4. Wijs de betreffende dynamische pagina aan en klik rechts op het Meer acties-pictogram.
  5. Klik op SEO.
  6. Klik op het Structuur van de URL-slug-veld.
  7. (Optioneel) Voer tekst- of getalwaarden in om de structuur van de URL-slug te wijzigen. Je kunt tekens invoeren in het URL-voorvoegsel dat verschijnt na https://www.../ en aan weerszijden van een variabele.
  8. Klik op Variabele toevoegen en selecteer het veld uit je verzameling dat je in de URL wilt gebruiken.
    Let op: Je kunt alleen tekst- en getalvelden uit je verzameling als variabelen gebruiken.

URL-slugs bewerken voor specifieke dynamische itempagina's

Vanuit je verzameling kun je het einde van de URL die door specifieke dynamische itempagina's wordt gebruikt aanpassen. Wanneer je de URL-slug wijzigt, werken de oude links niet meer. Je kunt echter eenvoudig een automatische omleiding instellen die bezoekers en zoekmachines van de oude URL naar de nieuwe brengt.
Belangrijk:
We werken aan het vrijgeven van deze functie, maar deze is nog niet in alle Wix-accounts beschikbaar.

Om de URL-slug van een item te bewerken:

1. Ga naar CMS op het dashboard van je website. Je kunt ook in je Editor op CMSklikken en vervolgens op Verzamelingen klikken.
  2. Klik op de betreffende verzameling.
  3. Klik op het Paginalink-veld voor het relevante item met de titel: {Naam verzameling} (Item)
Een screenshot van het klikken op een Paginalink-veld voor de dynamische pagina van een item.
  1. Klik op het URL-slug-veld en bewerk de URL.
  2. Klik op de schakelaar om te kiezen of je de oude URL wilt omleiden naar de nieuwe:
    • Ingeschakeld: (Aanbevolen) Bezoekers en zoekmachines die naar de oude URL gaan, worden automatisch doorgestuurd naar de nieuwe.
    • Uitgeschakeld: Bezoekers en zoekmachines die naar de oude URL gaan, zien een 404-foutpagina
  3. Klik op Opslaan.
Een screenshot van het bewerken van de URL-slug van een dynamische itempagina.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over het maken van unieke dynamische pagina-URL's.