CMS: Een databasemodel plannen

Let op:
Misschien wil je eerst meer lezen over verzamelingen voordat je dit artikel leest.
In dit artikel worden enkele dingen besproken die je mogelijk in overweging wilt nemen voordat je databaseverzamelingen toevoegt.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat het over het algemeen geen goed idee is om informatie te dupliceren. Het verspilt tijd en ruimte, en het vergroot ook de kans op fouten en inconsistenties in je informatie. De beste manier om het dupliceren van je gegevens te voorkomen, is door je informatie op te delen in verschillende verzamelingen op basis van hun onderwerp en toestemmingsniveaus.
Belangrijk:
Lees voor een dieper begrip van hoe verzamelingsmachtigingen een rol spelen in de beveiliging van je website dit artikel.

Besteed wat tijd aan het nadenken over je informatie

Denk goed na over wat je wilt doen en plan je databaseverzamelingen voordat je ze aanmaakt.
  1. Begin met het identificeren van het doel van je website. Wat voor soort informatie ga je opslaan? Ga je gebruikersinvoer verzamelen? Je hebt bijvoorbeeld misschien een website waarop je favoriete recepten staan en waar bezoekers zich kunnen aanmelden om betalend lid te worden.
  2. Denk na over de verschillende soorten gegevens die je wilt opslaan en hoe het allemaal samenwerkt. Hoe ben je van plan je gegevens aan je bezoekers te tonen? Wil je dynamische pagina's maken? Hoe zie je je verzamelingen samenwerken?
  3. Bepaal wie de informatie in elk van je verzamelingen gaat gebruiken, zodat je hun rechten correct kunt instellen. Krijgen je bezoekers alleen de informatie in je verzameling te zien of bied je hen de mogelijkheid om de informatie toe te voegen en aan te passen?

Nu ben je klaar om je verzamelingen te plannen.

Verzamelingen en velden een naam geven

Geef je verzamelingen en velden zorgvuldig een naam. Het is belangrijk dat hun namen duidelijk voor je zijn wanneer je er elementen aan koppelt (of code voor ze schrijft als je Velo by Wix gebruikt). Verzamelings- en veldnamen verschijnen in de Editor wanneer je elementen aan gegevens koppelt, dus het is belangrijk dat ze duidelijk zijn.

Houd er rekening mee dat je verzamelingen geen nieuwe naam kunt geven nadat je ze hebt gecreëerd.
Velo by Wix-gebruikers: Onthoud dat hoewel je de naam van een veld kunt wijzigen, je het veld-ID niet kunt wijzigen. Het veld-ID is wat je gebruikt bij het schrijven van code, dus zorg ervoor dat het gemakkelijk te identificeren is.

Zorg ervoor dat je gegevens unieke identificatiekenmerken hebben

Als je dynamische itempagina's gaat maken voor de gegevens in een verzameling, zorg er dan voor dat je ten minste één veld hebt waarvan de waarden elk item uniek identificeren. Dit zorgt ervoor dat elke pagina een unieke URL kan hebben.

Stel dat je bijvoorbeeld een dynamische itempagina wilt maken met informatie over elk recept in je verzameling. Als je verschillende recepten voor chocoladetaart in je receptenverzameling hebt en ze allemaal 'chocoladetaart' noemt, hebben hun dynamische pagina's allemaal exact dezelfde URL (bijv. mijnsite/recepten/chocoladetaart). Dit betekent dat je niet kunt bepalen welk chocoladetaartrecept op je dynamische pagina wordt weergegeven. Kijk hier voor meer informatie.

Hetzelfde geldt als je van plan bent verwijzingsvelden aan te maken die verwijzen naar een bepaalde verzameling. Zorg ervoor dat het primaire veld in je verzameling unieke waarden heeft, zodat je het juiste item in je verwijzingsvelden kunt selecteren.

Werk in een spreadsheet en importeer vervolgens je gegevens

Als je je gegevens al in een spreadsheettoepassing zoals Excel hebt, kunt je deze eenvoudig opslaan in een CSV-bestand en vervolgens importeren in je verzameling. Op dezelfde manier kun je, als je globale wijzigingen in je gegevens wilt aanbrengen, ze exporteren naar een CSV-bestand, ze bewerken in je spreadsheettoepassing en ze dan weer importeren in je verzameling.

Een aangewezen veld toevoegen om te sorteren

Als je je artikelen in een specifieke volgorde wilt weergeven, maar geen veld hebt waarmee je ze op die volgorde kunt sorteren, kun je een nummerveld toevoegen zodat je de artikelen kunt sorteren. Als je bijvoorbeeld wilt dat je recepten in een specifieke volgorde staan, anders dan alfabetisch, kan een cijferkolom je helpen deze volgorde aan te houden.

Verwijzingsvelden

Verwijzingsvelden creëren een koppeling tussen verzamelingen die in de verzameling zelf is gedefinieerd. Elk verwijzingsveld verwijst naar een specifieke verzameling en geeft een waarde weer die uit die verzameling komt.

Er zijn drie voordelen van verwijzingsvelden. Ten eerste helpen ze de gegevensintegriteit te behouden, omdat hun waarde rechtstreeks wordt overgenomen uit de verzameling waarnaar wordt verwezen. Ten tweede helpen ze gegevensduplicatie te voorkomen. En ten derde, wanneer je dynamisch informatie weergeeft, kun je met verwijzingsvelden zowel informatie in de verzameling waarnaar verwezen wordt, als in de hoofdverzameling opvragen. Hiermee kun je master-detailpagina's creëren.

Overwegingen bij het opslaan van gebruikersinvoer

Als je een formulier wilt hebben dat je gebruikers kunnen invullen, moet je een verzameling maken voor het opslaan van de informatie die zij verstrekken. Best practice is om elk formulier maar aan één verzameling te koppelen en vervolgens elk gebruikersinvoerelement te koppelen aan een veld in die verzameling.

Denk goed na over het soort informatie dat je van je gebruikers wilt hebben, en ontwerp op basis daarvan je formulier en databaseverzameling. Als je een dropdownlijst wilt hebben, bedenk dan waar je de waarden in de lijst wilt opslaan. Als je wilt dat je gebruikers de mogelijkheid hebben om zich aan te melden voor je nieuwsbrief, heb je een Booleaans veld nodig dat je kunt koppelen aan een selectievakje.

Zorg er ook voor dat je verzamelingen die gebruikersinvoer opslaan de juiste machtigingen geeft, zodat je gebruikers hun informatie kunnen opslaan.