CMS: Velden met meerdere verwijzingen maken

Leestijd 3 minuten
Voordat je doorgaat, raden we je aan om ons artikel over verwijzingsvelden te lezen.
Een verwijzingsveld maakt een verbinding tussen een item in de ene verzameling en een item in een andere verzameling.

Velden met meerdere verwijzingen zijn speciale soorten verwijzingsvelden die een veel-op-veel-relatie tussen items ondersteunen. Ze hebben twee belangrijke verschillen met standaard verwijzingsvelden:
  • Ze kunnen een item koppelen aan meer dan één item in de verzameling waarnaar wordt verwezen.
  • Ze creëren een tweerichtingsverbinding tussen de verzamelingen. Dit betekent dat wanneer je een veld met meerdere verwijzingen in verzameling A maakt dat naar verzameling B verwijst, automatisch een overeenkomstig veld met meerdere verwijzingen wordt gemaakt in verzameling B dat verwijst naar verzameling A.
In dit artikel:

Een voorbeeld van een veld met meerdere verwijzingen

Laten we een voorbeeld van een filmdatabase gebruiken om te zien hoe dit werkt. We beginnen met twee verzamelingen, één voor filmtitels en één voor acteurs. Nu willen we ze verbinden zodat we de acteurs van elke film en ook de films voor elke acteur kunnen opsommen. Om dit te doen, maken we een veld met meerdere verwijzingen. Het maakt niet uit in welke van de twee verzamelingen we dit doen, want zodra we dat doen, wordt er een bijbehorend veld met meerdere verwijzingen aangemaakt in de andere verzameling. Daarna beginnen we met het invullen van de velden. Nogmaals, we kunnen in beide verzamelingen werken, omdat de informatie automatisch wordt weergegeven in de andere verzameling.

De afbeelding hieronder illustreert hoe dit eruit zou kunnen zien. (Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken.)
De afbeelding toont onze Acteurs-verzameling en onze Films-verzameling, met de bijbehorende velden met meerdere verwijzingen. Het eerste dat moet worden opgemerkt, is dat de velden verwijzingen naar meer dan één item bevatten.  In de Acteurs-verzameling heeft het Chris Pratt-item vier films vermeld. In de Films-verzameling heeft het Guardians of the Galaxy-item vier hoofdrolspelers.

Het tweede om op te merken is hoe de informatie in beide verzamelingen wordt gespiegeld. In de Acteurs-verzameling verwijzen de items van Chris Pratt, Vin Diesel, Dave Bautista en Zoe Saldana allemaal naar de film Guardians of the Galaxy. In de Films-verzameling toont het Guardians of the Galaxy-item diezelfde vier acteurs.

Dit spiegelen van informatie gebeurt automatisch. Wanneer je wijzigingen aanbrengt in de informatie in een van de velden, wordt het bijbehorende veld in de andere verzameling ook bijgewerkt. Je vult velden met meerdere verwijzingen op dezelfde manier als gewone verwijzingsvelden.

Een veld met meerdere verwijzingen creëren

Je maakt velden met meerdere verwijzingen op basis van je CMS-verzamelingen. Na het aanmaken wordt een overeenkomstig veld met meerdere verwijzingen gecreëerd in de verzameling waarnaar verwezen wordt.

Om een veld met meerdere verwijzingen te creëren:

1. Ga naar je CMS op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betreffende verzameling.
  3. Klik op Velden beheren.
  4. Klik op Veld toevoegen.
  5. Klik op de Veldtype-dropdown en selecteer Meerdere verwijzingen.
  6. Voer een Veldnaam in.
  7. Klik op de Verzameling waarnaar wordt verwezen-dropdown en selecteer een verzameling.
  8. Klik op Opslaan.