Andere pagina's op je website ranken hoger in zoekresultaten dan je homepage

Leestijd 5 minuten
Als je homepage niet de eerste pagina van je website is die in de zoekresultaten verschijnt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om je homepage hoger te krijgen.
Tip:
De beste manier om te begrijpen hoe Google je pagina's crawlt en indexeert, is door Google Search Console aan je website te koppelen
In dit artikel lees je meer over:

Controleren of zoekmachines je homepage kunnen indexeren

Als andere pagina's op je website hoger in de zoekresultaten staan, kunnen zoekmachines je homepage mogelijk niet indexeren
Zorg ervoor dat je ervoor dat zoekmachines je website kunnen indexeren op het Basis SEO-tabblad in de Editor van je website.

Om zoekmachines je homepage te laten indexeren:

1. Ga naar de SEO-instellingen van je homepage:
    • Wix Editor:
      • Klik links in de Editor op het Pagina's-pictogram.
      • Klik naast de homepage op het Meer acties-pictogram.
      • Klik op Basis SEO.
    • Editor X:
      • Klik in de bovenste balk op het Pagina's-pictogram .
      • Klik naast de homepage op het Meer acties-pictogram.
      • Klik op Basis SEO.
  2. Schakel Laat zoekmachines deze pagina indexeren in als dit is uitgeschakeld.
Zoekmachines in staat stellen je homepage te indexeren
Tip:
Zoekmachines zullen de wijziging aan je pagina detecteren wanneer zij deze de volgende keer crawlen en indexeren. Als je dit proces wilt versnellen, kun je de URL van de pagina indienen bij zoekmachines.

Je homepage up-to-date houden

Het is belangrijk om regelmatig nieuwe inhoud aan je homepage toe te voegen. Zoekmachines zoals Google ranken pagina's die regelmatig worden bijgewerkt met inhoud van hoge kwaliteit hoger in de zoekresultaten.
Zorg ervoor dat je je homepage regelmatig bijwerkt met wijzigingen in je bedrijf, nieuwe projecten waaraan je werkt en nieuwe producten of diensten die je klanten kunnen kopen.

Zoekwoorden gebruiken op je homepage

Als een andere pagina op je website hoger scoort dan je homepage, zoeken gebruikers op Google mogelijk naar zoekwoorden of zoektermen die betrekking hebben op de inhoud op die pagina. Identificeer de belangrijkste zoekwoorden in de inhoud van die pagina en probeer ze toe te voegen aan je homepage.
Er kunnen situaties zijn waarin het normaal is dat een andere pagina voor bepaalde zoekwoorden hoger scoort dan je homepage. Je kunt bijvoorbeeld een blogpost hebben over een onderwerp waar veel gebruikers naar zoeken.
In dit geval is het waarschijnlijk dat de populaire blogpost altijd hoger rankt dan je homepage voor een bepaald zoekwoord of een bepaalde zoekterm.

Backlinks (ook bekend als inkomende links) zijn links op andere websites die gebruikers naar je website leiden.
Backlinks zijn een belangrijk aspect van de ranking van je website in de zoekresultaten. Hoe meer backlinks je hebt van kwaliteitswebsites, hoe beter je website wordt weergegeven voor zoekmachines zoals Google.
Als een andere pagina op je website hoger scoort dan je homepage, is het mogelijk dat andere websites naar die pagina linken in plaats van naar je homepage. Overweeg om een deel van de inhoud van de pagina naar je homepage te verplaatsen om websites aan te moedigen in plaats daarvan naar je homepage te linken.

De interne links die je op je website van de ene pagina naar de andere pagina maakt, kunnen ook van invloed zijn op je ranking in de zoekresultaten.
Als een pagina op je website hoger rankt dan je homepage, probeer dan een interne link op die pagina toe te voegen naar je homepage. Een goede manier om dit te doen is door een gelinkte knop toe te voegen.

Lees hoe je een knop met een link toevoegt in:

Het is ook een goed idee om consistent te zijn met je interne links. Zorg ervoor dat je elke keer dat je een interne link toevoegt, dezelfde indeling gebruikt.
Als je homepage-URL bijvoorbeeld 'https://www.mijnprofessionelewebsite.com' is en je gebruikt dit als een interne link op één pagina, zorg erdan voor dat je dezelfde URL gebruikt elke keer dat je een interne link toevoegt.
Wil je meer weten over het optimaliseren van je website voor SEO?
Lees ons artikel over Best practices voor SEO