Afbeeldingen en galerijen optimaliseren voor SEO (alt-tekst)

Leestijd 4 minuten
Je kunt ervoor zorgen dat je afbeeldingen worden gevonden in zoekresultaten zoals die van Google door er tekst aan toe te voegen. Aangezien zoekmachines een afbeelding niet kunnen 'lezen', zoeken ze in de HTML-code van je website naar tekst die de afbeelding beschrijft. Deze tekst staat bekend als 'alt-tekst'.
Door je eigen alt-tekst aan je afbeeldingen toe te voegen, krijgen zowel je bezoekers als zoekmachines waardevolle informatie over de afbeeldingen van je website. Het helpt zoekmachines om de pagina's van je website af te stemmen op waarnaar je gebruikers zoeken en je pagina's op te nemen in relevante zoekresultaten.
Alt-tekst is ook belangrijk voor toegankelijkheidsdoeleinden. Sommige bezoekers van je website gebruiken mogelijk schermlezers, die de alt-tekst voorlezen om de media op je website te beschrijven. Lees meer over het verbeteren van toegankelijkheid
Om je afbeeldingen voor SEO te optimaliseren, moet je alt-tekst de afbeelding nauwkeurig beschrijven en tegelijkertijd de zoekwoorden van je website gebruiken.
Tip:
  • Je kunt alt-tekst toevoegen aan Wix Blog-afbeeldingen en Wix Stores-productafbeeldingen.
  • Je hoeft geen alt-tekst toe te voegen aan afbeeldingen die geen verband houden met de inhoud van je website, zoals decoratieve afbeeldingen en social media-pictogrammen.
Lees in dit artikel meer over:

Het toevoegen van alt-tekst aan individuele afbeeldingen

Je kunt in de Editor van je website alt-tekst toevoegen aan individuele afbeeldingen op je website.

Om alt-tekst toe te voegen aan individuele afbeeldingen:

1. Klik in de Editor op de afbeelding.
  2. Klik op het Instellingen-pictogram.
  3. Voer een beschrijving van de afbeelding in bij Wat staat er op de afbeelding? Laat het Google weten.
4.  Publiceer je website
Let op:
Momenteel is het niet mogelijk om alt-tekst in bulk toe te voegen of te bewerken vanuit je Editor of website-dashboard. Als dit iets is wat je in de toekomst zou willen zien, kun je stemmen voor die functie.

Standaard worden de titels van de afbeeldingen in je galerijen gebruikt als hun alt-tekst. Met de de Wix Pro Gallery kun je alt-tekst ook aanpassen zodat die anders is dan de titel.

Om alt-tekst aan galerijafbeeldingen toe te voegen:

1. Klik in de Editor op de galerij.
  2. Klik op Media beheren of Afbeeldingen wijzigen.
  3. Klik op een afbeelding om deze te selecteren.
  4. Voer rechts een titel in voor de afbeelding.
  5. (Voor de Wix Pro Gallery) Bewerk de alt-tekst voor je afbeelding onder Alt-tekst als je wilt afwijken van de titel van je afbeelding.
Alt-tekst toevoegen aan een afbeelding in een galerij
  1. Klik op Klaar.
  2. Publiceer je website.
Let op:
Verschillende galerijen hebben verschillende manieren om alt-tekst toe te voegen. Lees meer over de eigenschappen van galerijen

Het toevoegen van alt-tekst aan stroken

In de Editor van je website kun je alt-tekst toevoegen aan stroken.

Om alt-tekst aan stroken toe te voegen:

1. Klik in de Editor op de strook.
  2. Klik op Achtergrond strook wijzigen.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Scrol omlaag naar Tekst afbeelding.
  5. Voer de alt-tekst in onder Wat staat er op de afbeelding? Laat het Google weten.
Alt-tekst aan een strook toevoegen
  1. Publiceer je website.
Belangrijk:
De naam van de strookafbeelding in de Media Manager kwalificeert niet als alt-tekst en je moet deze toevoegen met behulp van de bovenstaande stappen.
Let op:
Het is mogelijk om alt-tekst toe te voegen aan andere achtergrondafbeeldingen, waaronder afbeeldingen in diavoorstellingen, aanwijsvakken, lightboxen, kolommen en meer.

Het toevoegen van alt-tekst aan vector art

In de Editor van je website kun je alt-tekst aan je vector art toevoegen.

Om alt-tekst aan vector art toe te voegen:

1. Klik in de Editor op de vector art.
  2. Klik op het Instellingen-pictogram.
  3. Voer de alt-tekst in onder Wat zie je in de vector art? Laat het Google weten.
Het toevoegen van alt-tekst aan vector art
  1. Publiceer je website.

Wil je meer weten?
Je kunt in de Complete Wix SEO Guide meer lezen over de SEO-functies van Wix en hoe je deze kunt gebruiken.