Toegankelijkheid: Afbeeldingen en galerijen voorbereiden

Leestijd 6 minuten
Bezoekers met een visuele beperking kunnen ondersteunende technologie zoals schermlezers gebruiken om door je website te bladeren. Voeg beschrijvingen toe aan je afbeeldingen en galerijen met behulp van alt-tekst om ze toegankelijk te maken voor deze bezoekers.
Alt-tekst geeft informatie over je media en helpt zoekmachines en schermlezers deze te 'lezen'.
Lees in dit artikel meer over:

Alt-tekst toevoegen

Alt-tekst zorgt ervoor dat bezoekers die schermlezers gebruiken de inhoud op je website kunnen openen en begrijpen, dus we raden aan deze toe te voegen aan alle relevante afbeeldingen, inclusief media die verschijnt in apps zoals Wix Stores, Wix Bookings, enzovoort.
Voeg alt-tekst toe aan afbeeldingen en galerijen in je websitebouwer (Wix Editor en Studio Editor). Als je de Wix Editor gebruikt, kun je ook alt-tekst toevoegen in de Toegankelijkheidswizard.
Wizard
Studio Editor
Wix Editor
Gebruik de Toegankelijkheidswizard om alt-tekstafbeeldingen en afbeeldingen toe te voegen die in je Wix Stores- en Bookings-apps verschijnen.

Om alt-tekst aan websiteafbeeldingen toe te voegen:

1. Klik in het bovenste menu van de Editor op Instellingen.
  2. Selecteer Toegankelijkheidswizard.
  3. Klik op Scan mijn website.
  4. Selecteer kaarten met de titel Alt-tekst.
  5. Voer de afbeeldingsbeschrijving in in het Wat staat er op de afbeelding? -veld.
  6. Klik Stel alt-tekst in.
De Toegankelijkheidswizard. Het alt-tekstveld voor een afbeelding is gevuld. De cursor klikt op 'Stel alt-tekst in'.

Om alt-tekst aan app-afbeeldingen toe te voegen:

1. Klik in het bovenste menu van de Editor op Instellingen.
  2. Selecteer Toegankelijkheidswizard.
  3. Klik op Scan mijn website.
  4. Selecteer de Stores / Bookings-dropdown.
  5. Selecteer kaarten met de titel Alt-tekst.
  6. (Alleen voor webshops) Selecteer elke productafbeelding / productvariantafbeelding.
  7. Voer de afbeeldingsbeschrijving in in het Wat staat er op de afbeelding? -veld.
  8. Klik Stel alt-tekst in.
  9. Klik op Klaar.

Het alt-tekstveld voor een Stores-productafbeelding is gevuld. De knoppen 'Stel alt-tekst in' en 'Klaar' zijn gemarkeerd.
Tip:
Zorg ervoor dat je de website publiceert zodat de alt-tekst live is.
Let op:
Het is momenteel niet mogelijk om alt-tekst bulksgewijs aan afbeeldingen / galerijen toe te voegen. Als je deze functie graag wilt zien, kun je er hier voor stemmen.

Afbeeldingen markeren als decoratief

Decoratieve afbeeldingen zijn afbeeldingen die niet bijdragen aan de inhoud van je website, omdat ze er alleen voor esthetische of decoratieve doeleinden zijn.
Als een afbeelding op je website decoratief is en niet relevant is voor de context van je website, hoef je geen alt-tekst toe te voegen. Je kunt een afbeelding als 'decoratief' markeren in de Toegankelijkheidswizard om ervoor te zorgen dat zoekmachines en schermlezers deze automatisch overslaan.

Om een afbeelding te markeren als decoratief:

1. Klink bovenaan de Editor op Instellingen.
  2. Klik op Toegankelijkheidswizard.
  3. Klik op Scan mijn website.
  4. Klik op de kaart met de titel Alternatieve tekst voor de relevante afbeelding.
  5. Selecteer het vakje naast Deze afbeelding is decoratief, er is geen beschrijving nodig..
Schermafbeelding met de decoratieve afbeelding-optie aangevinkt in de Toegankelijkheidswizard.
Let op:
Je kunt afbeeldingen alleen als decoratief markeren als ze nog geen alt-tekst hebben. Om een afbeelding met alt-tekst als decoratief te markeren, verwijder je de alt-tekst uit de Editor en scan je je website opnieuw met de wizard.

Tekst op afbeeldingen

Dit verwijst naar afbeeldingen die afgebeelde of toegevoegde tekst bevatten.
Tekst op afbeeldingen kan niet worden 'gelezen' door zoekmachines of schermlezers. Als de afbeelding echter nodig is en de tekst context heeft voor de website, kun je deze toevoegen aan de afbeeldingsbeschrijving.
Als de tekst geen context heeft of niet bijdraagt aan de inhoud van de website, hoef je deze niet toe te voegen aan de afbeeldingsbeschrijving.
Selecteer hieronder een optie om meer te lezen over afbeeldingstekst die je wel en niet aan de afbeeldingsbeschrijving moet toevoegen.

Afbeeldingen van tekst

Afbeeldingen van tekst bevatten alleen tekst en geen andere afgebeelde elementen. Enkele voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen van lettertypen of logo's die alleen tekst bevatten.
Omdat het geen 'echte' tekstelementen zijn, kunnen afbeeldingen van tekst niet worden gelezen door zoekmachines of schermlezers. We raden je aan deze waar mogelijk te vermijden en te vervangen door echte tekstelementen om de SEO en toegankelijkheid van je website te verbeteren.
Volgende stap:
Ga terug naar de Toegankelijkheidschecklist om verder te werken aan de toegankelijkheid van je website.