Wix Editor: Over ankers

Leestijd 5 minuten
Ankers zijn onzichtbare positiemarkeringen. Plaats ze op je pagina's om belangrijke inhoud te markeren en gebruik vervolgens het menu van je website, een in-page menu of andere elementen (bijvoorbeeld knoppen) om je bezoekers snel door te verwijzen.
Ankers die op een website aangeklikt worden.  Wanneer op een anker wordt geklikt, scrolt de pagina automatisch naar het bijbehorende onderdeel.

Hoe werken ankers?

Ankers zijn markeringen die je op je website aanbrengt om een belangrijk onderdeel te markeren. Ze zijn alleen zichtbaar in je Editor, dus bezoekers kunnen ze niet zien op je live website.
Close-up screenshot van een anker in de Editor.
Je kunt meerdere ankers aan je pagina's toevoegen, wat betekent dat ze vooral nuttig zijn voor websites met één pagina en veel inhoud. Door ankers toe te voegen samen met een manier om ze te bereiken, vinden bezoekers sneller en gemakkelijker wat ze op je website zoeken.
Wanneer je een anker toevoegt, kun je deze een naam geven. Dit helpt je om je ankers te herkennen en te onderscheiden bij het bewerken van je website. We raden aan het anker een naam te geven die past bij de inhoud die het markeert, bijvoorbeeld 'Contact'.
Een anker in de Editor.  Het anker is gemarkeerd en heet 'Mijn verhaal'.  Het zweeft over een onderdeel genaamd 'Wie ben ik?'

Voeg ankers aan je websitemenu toe

Aangezien ankers belangrijke informatie op je website markeren, moet je ervoor zorgen dat bezoekers er gemakkelijk bij kunnen. Je kunt naar je ankers linken vanaf het menu van je website om ze naast andere menu-items weer te geven. Wanneer bezoekers op het ankeritem in het menu klikken, worden ze rechtstreeks naar dat onderdeel gebracht.
Een website in de Wix Editor.  Een item in het menu van de website wordt gemarkeerd, evenals het bijbehorende anker.

Geef ankers weer in een zwevend menu

Een van de beste manieren om bezoekers naar verankerde onderdelen te leiden is door ze toe te voegen aan een zwevend menu. Deze menu's zijn vooral nuttig voor websites met één pagina, maar je kunt ze ook weergeven als aanvulling op een websitemenu op websites met meerdere pagina's.
Een ingezoomde weergave van het in-page menu op een live website.
Je kunt zoveel in-page menu's aan je pagina's toevoegen als je nodig hebt. Omdat ze zweven, kunnen je bezoekers ze altijd zien en erop klikken wanneer ze op en neer door je website scrollen.

Je kunt bezoekers ook naar specifieke ankers leiden door ernaar te linken vanaf elementen op je website, zoals knoppen, afbeeldingen en tekst.
Als je het element linkt naar een knop of tekst, kun je wijzigen wat er wordt gezegd om bezoekers aan te moedigen te klikken en te ontdekken wat je website te bieden heeft.
Het Link-paneel voor een knop in de Editor.  Het 'Galerij'-anker is geselecteerd om aan de knop te worden gekoppeld.

Maak unieke URL's voor ankers

Als je specifieke inhoud buiten je Wix-website wilt laten zien, kun je unieke links creëren die rechtstreeks naar een anker leiden. Wijzig de URL zodat deze eruit ziet zoals jij dat wilt, en deel deze op externe platforms en accounts.
Het Ankerinstellingen-paneel in de Editor.  Het anker-URL-tabblad is geopend.
Anker-URL's zijn een goede manier om je website te delen en meer bezoekers aan te moedigen je bedrijf te bekijken. Bezoekers die op de link klikken, worden rechtstreeks naar het anker op je pagina gebracht, zodat ze niet hoeven te scrollen om relevante inhoud te vinden.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over ankers.