Wix Blog: Schrijvers en editors toevoegen in Wix Blog

Leestijd 6 minuten
Het toewijzen van blogrollen aan specifieke mensen is een goede manier om enkele van de verantwoordelijkheden en taken van je blog te delen.
Als je bijvoorbeeld een blog hebt waarvoor schrijvers of editors nodig zijn, kun je ze bepaalde rollen en machtigingen geven als onderdeel van het beheer van je drukke blog. Je kunt ook aangepaste rollen creëren voor elk type rol dat aan je personeelsbehoeften voldoet.
Voeg schrijvers en editors toe vanuit 'Rollen en machtigingen' in de instellingen van je website of vanuit je schrijverslijst. Je kunt de rol van blogschrijver ook toewijzen aan leden van je website in je ledengedeelte
Lees in dit artikel meer over:

Blogrollen en de bijbehorende machtigingen

Je kunt kiezen uit drie verschillende rollen om toe te wijzen wanneer je mensen uitnodigt om mee te werken aan je blog: Blogeditor, Blogschrijver en Gastschrijver.
Tip:
Je kunt ook Beheerde schrijvers aan je blog toevoegen zonder hen machtigingen te geven. Door schrijvers op deze manier toe te voegen, kun je ze eenmalig een specifieke post toewijzen. Lees meer over het toevoegen van Beheerde schrijvers
Elke blogrol heeft verschillende machtigingen. Blogeditors kunnen bijvoorbeeld hun eigen posts en die van anderen schrijven en beheren, terwijl Blogschrijvers alleen hun eigen posts kunnen schrijven en beheren.
Blogeditors, Blogschrijvers en Gastschrijvers worden automatisch als leden toegevoegd aan het ledengedeelte van je website. Beheerde schrijvers worden niet als lid toegevoegd.
De tabel hieronder laat alle rollen en de bijbehorende machtigingen zien:
Actie
Beheerders/Eigenaar
Blogeditor
Blogschrijver
Gastschrijver
Beheerde schrijver
Toegang tot de Editor
Ja
Nee
Nee
Nee
Nee
Toegang tot de blogmanager
Ja
Ja
Ja
Ja
Nee
Een post creëren
Ja
Ja
Ja
Ja
Nee, maar je kunt een post aan hen toewijzen
Een post publiceren
Ja
Ja
Alleen hun eigen
Nee
Nee
Eigen posts schrijven en beheren
Ja
Ja
Ja
Alleen posts schrijven
Nee
Posts van andere schrijvers beheren
Ja
Ja
Nee
Nee
Nee
Posts publiceren
Ja
Ja
Ja
Nee
Posts beheren
Ja
Ja
Alleen hun eigen
Alleen hun eigen
Nee
Posts vastzetten
Ja
Ja
Nee
Nee
Nee
Omslagafbeelding op post instellen
Ja
Ja
Ja
Ja
Nee
Een post markeren als 'uitgelicht'
Ja
Ja
Nee
Nee
Nee
Een categorie toevoegen aan een post
Ja
Ja
Ja
Ja
Nee
Categorieën creëren en beheren
Ja
Ja
Nee
Nee
Nee
Tags creëren
Ja
Ja
Ja
Ja
Nee
Opmerkingen verwijderen
Ja
Ja
Alleen bij hun eigen posts
Alleen bij hun eigen posts
Nee
Posts dupliceren
 Ja
 Ja
Alleen hun eigen
Alleen hun eigen
Nee
Leden verwijderen of blokkeren
Ja
Nee
Nee
Nee
Nee
Belangrijk:
Beheerders zijn websitebezoekers die toegang hebben tot de Editor en het dashboard van de website, maar die de betaalgegevens van je website niet kunnen bewerken, je blog niet kunnen verwijderen, geen nieuwe schrijvers kunnen toevoegen en je website niet kunnen dupliceren. Beheerders hebben toestemming om alle acties op je blog uit te voeren die jij kunt uitvoeren. Lees hoe je beheerders toevoegt

Een schrijver of editor toevoegen vanuit 'Rollen en machtigingen'

Je kunt nieuwe schrijvers of editors aan je blog toevoegen vanuit 'Rollen en machtigingen' in de instellingen van het dashboard van je website. Nieuwe schrijvers verschijnen alleen in de dropdown met auteurs nadat ze de Blog Manager hebben geopend.
Mensen die je toevoegt, ontvangen een uitnodiging op het e-mailadres dat je opgeeft wanneer je hen uitnodigt. Ze kunnen echter met elk e-mailadres accepteren door in te loggen of een nieuw Wix-account aan te maken. De uitnodiging is dertig dagen geldig. Als je medewerker de uitnodiging niet binnen deze tijd accepteert, kun je het opnieuw verzenden
Let op:
  • Als je denkt dat een e-mailadres dat je uitnodiging geaccepteerd heeft verdacht is, kun je deze van je medewerkerslijst verwijderen.
  • Nieuwe schrijvers verschijnen alleen in de dropdown met auteurs nadat ze de Blog Manager hebben geopend.
Belangrijk:
Door een uitnodiging te versturen, ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van Wix

Om toe te voegen vanuit 'Rollen en machtigingen':

1. Ga naar 'Rollen en machtigingen' op het dashboard van je website.
  2. Klik op Mensen uitnodigen.
  3. Voer het e-mailadres van de persoon in onder Email(s).
    Let op: Je kunt meerdere e-mailadressen toevoegen door elk adres te scheiden met een komma.
  4. Selecteer de gewenste rol onder Blogrollen.
Een blogrol selecteren.
  1. Klik op Uitnodiging verzenden.

Voeg een schrijver of editor toe vanuit je schrijverslijst

De schrijverslijst is de plek waar je al je huidige schrijvers beheert en waar je nieuwe schrijvers voor je blog kunt uitnodigen. Je kunt nieuwe schrijvers of editors toevoegen vanuit de schrijverslijst in het Blog-gedeelte van je dashboard.
Mensen die je toevoegt, ontvangen een uitnodiging op het e-mailadres dat je opgeeft wanneer je hen uitnodigt. Ze kunnen echter met elk e-mailadres accepteren door in te loggen of een nieuw Wix-account aan te maken. De uitnodiging is dertig dagen geldig. Als je medewerker de uitnodiging niet binnen deze tijd accepteert, kun je het opnieuw verzenden
Let op:
  • Als je denkt dat een e-mailadres dat je uitnodiging geaccepteerd heeft verdacht is, kun je deze van je medewerkerslijst verwijderen.
  • Nieuwe schrijvers verschijnen alleen in de dropdown met auteurs nadat ze de Blog Manager hebben geopend.
Belangrijk:
Door een uitnodiging te versturen, ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van Wix

Om een blogschrijver of -editor toe te voegen vanuit de schrijverslijst::

1. Ga naar je blog op je dashboard.
  2. Klik links op het Schrijvers-tabblad.
  3. Klik rechtsboven op Schrijver toevoegen.
  4. Selecteer het type schrijver dat je wilt toevoegen en klik op Doorgaan.
  5. Kies wat je wilt doen:

Schrijvers toevoegen vanuit je ledengedeelte

Als je een ledengedeelte op je website hebt, kun je de rol van Blogschrijver toewijzen aan leden van je community.
Belangrijk:
Schrijvers die je toevoegt vanuit het ledengedeelte kunnen alleen hun eigen posts creëren en beheren en de bijbehorende opmerkingen beheren. Ze hebben geen toegang tot de blogmanager op het dashboard van je website.

Om toe te voegen vanuit je ledengedeelte:

1. Ga naar je live website.
  2. Ga naar de pagina van je ledengedeelte:
  3. Log in met de gegevens van je Wix-account.
  4. Klik naast het betreffende lid op het Meer acties-pictogram.
  5. Klik op Schrijver maken.
Een websitelid instellen als schrijver.
  1. Klik op Bevestigen.

De rol van een schrijver wijzigen

Nadat je een schrijver aan je blog hebt toegevoegd, kun je hun rol wijzigen vanuit het 'Rollen en machtigingen'-gedeelte op het dashboard van je website.

Om de rol van een schrijver te wijzigen:

1. Ga naar 'Rollen en machtigingen' op het dashboard van je website.
  2. Klik naast de schrijver die je wilt bewerken op het Meer acties-pictogram.
  3. Selecteer Rol wijzigen.
  4. Scrol omlaag naar het Blogrollen-gedeelte.
  5. Selecteer de rol die je wilt gebruiken.
Blogrollen selecteren in 'Rollen en machtigingen'.
  1. Klik op Opslaan.