Wix Blog: De SEO-instellingen van je blog aanpassen

Leestijd 5 minuten
Een blog maken met Wix Blog is een goede manier om je bedrijf te promoten en contact te leggen met je publiek. Door regelmatig nieuwe inhoud op je blog te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat je website hoger scoort in de resultaten van zoekmachines. Lees meer
Wix voegt automatisch SEO-instellingen toe aan je website zodat zoekmachines en sociale netwerken je pagina's kunnen indexeren en weergeven in zoekresultaten. Deze instellingen worden standaard aan elk van je pagina's toegevoegd en zijn gebaseerd op de informatie van je website en best practices voor SEO.
Je kunt de zoekmachine optimalisatie (SEO)-instellingen van je blogposts aanpassen om ze hoger in de zoekmachineresultaten te laten scoren en verkeer naar je website te leiden. Bewerk de SEO-instellingen van individuele blogposts of gebruik de SEO-instellingen van je website om dezelfde instellingen op al je blogposts tegelijk toe te passen.

De SEO-instellingen voor een enkele blogpost bewerken

Je kunt de SEO-instellingen van een individuele blogpost aanpassen in de SEO-instellingen. Bewerk de URL-slug, titeltag, en metabeschrijving van de post en kies of zoekmachines de post mogen indexeren of niet.

Om je SEO-instellingen te bewerken:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de blogpost die je wilt bewerken.
  3. Klik links op SEO.
  4. Pas de volgende SEO-instellingen aan:
    • URL-slug: Deze tekst is het laatste deel van je pagina-URL. Verander dit alleen als het nodig is om de inhoud van je pagina weer te geven. We raden aan om het kort en gemakkelijk te lezen te houden.
    • Titeltag: Voeg een titeltag toe die de inhoud van de pagina samenvat. Voer de titeltag in zoals deze bedoeld is om te verschijnen in de resultaten van zoekmachines.
    • Metabeschrijving: Voeg een korte metabeschrijving toe van de inhoud op de pagina. Deze beschrijving helpt gebruikers te beslissen of de blogpost relevant voor hen is.
  5. Schakel Laat zoekmachines deze pagina indexeren in om in te stellen of zoekmachines de pagina kunnen crawlen en indexeren of niet:
    • Ingeschakeld: Zoekmachines indexeren je pagina. Mensen kunnen je pagina vinden wanneer ze op zoekwoorden en -zinnen zoeken in zoekmachines.
    • Uitgeschakeld: Zoekmachines indexeren je pagina niet. Mensen kunnen je pagina niet vinden wanneer ze op zoekwoorden en -zinnen zoeken in zoekmachines.
  6. Klik op Publiceren.

SEO-instellingen gebruiken bij je blogposts

Je kunt gebruik maken van de SEO-instellingen van je website om dezelfde instellingen op al je blogposts tegelijk toe te passen in plaats van de individuele instellingen van elk post te bewerken.
Wix maakt automatisch standaard SEO-instellingen voor je blogposts. Deze instellingen zijn gebaseerd op algemene best practices voor SEO en omvatten standaard metatags en andere geavanceerde instellingen. Je kunt deze instellingen aanpassen vanuit het SEO-dashboard van je website
Opties voor SEO-instellingen voor blogposts

De URL van je post bewerken

Wanneer je een pagina voor je website aanmaakt, maakt Wix er automatisch een nieuwe URL voor aan. De URL is gebaseerd op het domein van je website en heeft een unieke naam voor de pagina aan het einde daarvan (de URL-slug). Een voorbeeld-URL van dit type is: 'https://mijnprofessionelewebsite.com/over'.
Wix Blog-posts hebben een unieke standaard URL-structuur die bestaat uit het domein van je website, een 'post'-voorvoegsel en een URL-slug die is gebaseerd op de naam van de post. Bijvoorbeeld 'https://mijnprofessionelewebsite.com/post/mijn-eerste-blog-post'.
Je kunt de URL-structuur van je Wix Blog-posts aanpassen in de SEO-instellingen van je website, inclusief het 'post'-voorvoegsel. Dit kan zoekmachines helpen de inhoud van je pagina's beter te begrijpen.
Belangrijk:
Het aanpassen van de URL-structuur van je website is een geavanceerd onderwerp. Het onjuist aanpassen van je URL's kan je website drastisch veranderen en problemen veroorzaken in zoekmachinerankings. Voordat je wijzigingen aanbrengt in de URL-structuur van je website, is het een goed idee om te overwegen of de mogelijke risico's voor de ranking van je website de voordelen van het aanbrengen van de wijziging waard zijn.

Canonical tags gebruiken bij je blogposts

Wanneer verschillende URL's dezelfde pagina-inhoud gebruiken, kiezen zoekmachines één URL en beschouwen die als de primaire. Dit is de enige URL die wordt weergegeven in zoekresultaten. Andere URL's worden behandeld als duplicaten en krijgen minder aandacht van zoekmachines.
Je kunt bijvoorbeeld een blogpost hebben die je publiceert op je Wix-website en op een externe blogwebsite. Zoekmachines zullen één van deze pagina's beschouwen als de primaire pagina voor zoekresultaten en de andere weglaten.
Wix maakt automatisch een standaard canonical URL voor al je blogposts. Je kunt de canonical tag voor een post wijzigen in het Geavanceerde SEO-tabblad als je meerdere URL's hebt die de inhoud van die post gebruiken. De canonical tag vertelt zoekmachines om alleen deze pagina te indexeren en deze weer te geven in zoekresultaten voor een bepaald zoekwoord
Belangrijk:
Het wijzigen van je canonical tags kan van invloed zijn op hoe je website wordt weergegeven in zoekresultaten. Voordat je hier wijzigingen aanbrengt, raden we je aan meer te lezen over canonical URL's.

Om de canonical tag van een post te veranderen:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de blogpost die je wilt bewerken.
  3. Klik links op SEO.
  4. Klik op Geavanceerd.
  5. Klik op Extra tags.
  6. Klik naast Canonical onder Standaard metatags op het Taginstellingen-pictogram
  7. Voer de URL in het tekstvak onder Tagwaarde in.
  8. Klik op het vinkje
  9. Klik op Opslaan.

Wil je meer weten?
Je kunt in de Complete Wix SEO Guide meer lezen over de SEO-functies van Wix en hoe je deze kunt gebruiken.