Variabelen in SEO-instellingen gebruiken

Leestijd 8 minuten
Gebruik variabelen in je SEO-instellingen om dezelfde logica toe te passen op een heel gedeelte van je website zonder elke pagina afzonderlijk aan te passen.
Lees in dit artikel meer over:

Wat is een variabele?

Een variabele is tekst die een waarde vertegenwoordigt of tekst die een tijdelijke aanduiding is voor een waarde. Met behulp van variabelen kun je algemene regels maken die verschillende waarden gebruiken voor elk gedeelte of pagina van je website.

Je kunt bijvoorbeeld een SEO-instelling instellen om "'Productnaam', 'Sitenaam'" toe te passen op elk van je productpagina's. Vervolgens zou elke productpagina een unieke titel hebben, terwijl ze dezelfde titel-instelling volgen, "Product 1, Mijn Site"; "Product 2, Mijn Site".
Een variabele aan een instelling toevoegen

Welke variabelen kan ik gebruiken in SEO-instellingen?

Elk SEO-instelling heeft zijn eigen set beschikbare variabelen die je kunt gebruiken. Sommige variabelen zijn relevant voor alle paginatypen, terwijl andere meer specifiek zijn. Gebruik de onderstaande tabellen om meer te weten te komen over de beschikbare variabelen en hun betekenis.

Paginavariabelen

Naam
Beschrijving
Paginanaam
De naam van de pagina die in je websitemenu wordt weergegeven.
Pagina-URL
De pagina-URL die wordt weergegeven in het zoekresultaat.

Websitevariabelen

Naam
Beschrijving
Naam website
De naam die je aan je website hebt gegeven. Je kunt de naam bewerken in je website-instellingen
Algemene social afbeelding
De afbeelding die wordt gedeeld op sociale netwerken, waaronder Facebook en Twitter. Je kunt de afbeelding instellen in je website-instellingen

SEO-variabelen

Gebruik SEO-variabelen om te verwijzen naar waarden uit de andere SEO-velden van de pagina (bijvoorbeeld de titeltag, metabeschrijving).
Naam
Beschrijving
Titeltag
De titeltag die is gedefinieerd in Basis SEO.
Metabeschrijving
De metabeschrijving die is gedefinieerd in het Basis SEO-gedeelte.

Bedrijfsvariabelen

Naam
Beschrijving
Bedrijfsnaam
De naam van je bedrijf. Je kunt de naam bewerken in de bedrijfsgegevens van je website.
Bedrijfsomschrijving
De beschrijving van je bedrijf. Je kunt het bewerken in de bedrijfsgegevens van je website.
Bedrijfslogo
Het logo van je bedrijf. Je kunt dit wijzigen in de bedrijfgegevens van je website.

Variabelen voor bedrijfslocatie

Naam
Beschrijving
Land
Het land dat wordt weergegeven in het Locatie- en contactgegevens-gedeelte van de bedrijfsgegevens van je website.
Staat
De status die wordt weergegeven in het Locatie- en contactgegevens-gedeelte van de bedrijfsgegevens van je website.
Woonplaats
De stad die wordt weergegeven in het Locatie en contactgegevens-gedeelte van de bedrijfsgegevens van je website.
Straat
De straat die wordt weergegeven in het Locatie- en contactgegevens-gedeelte van de bedrijfsgegevens van je website.
Adresbeschrijving
De beschrijving van je adres die wordt weergegeven in het Locatie- en contactgegevens-gedeelte van de bedrijfgegevens van je website.

Productvariabelen

Naam
Beschrijving
Productnaam
De productnaam zoals je die in de instellingen hebt gedefinieerd.
Productbeschrijving
De productbeschrijving zoals je die in de instellingen hebt geschreven.
SKU product
Als je SKU-nummers voor je producten hebt gemaakt om ze te volgen, kun je de SKU van het product als variabele gebruiken.
Productmerk
De naam van het merk van je product.
Productprijs
De huidige prijs van het product.
Valuta
De valuta voor je productprijs (bijv. USD, EUR, enz.).
Product beschikbaarheid
Geeft aan of het product op voorraad is of niet, afhankelijk van hoe je het hebt gemarkeerd in de productinstellingen.
Hoofdproductafbeelding
De hoofdafbeelding van je product.
Product URL
Een directe link naar de productpagina.
Naast deze variabelen zijn er ook variabelen die je kunt gebruiken in de gestructureerde gegevensopmaak voor je productpagina's
Naam
Beschrijving
Productbeschikbaarheidsopmaak
Geeft aan of het product op voorraad is of niet, afhankelijk van hoe je het hebt gemarkeerd in de productinstellingen.

Op voorraad: "beschikbaarheid": "https://schema.org/InStock"

Niet op voorraad: "beschikbaarheid": "https://schema.org/OutOfStock"
Breedte productafbeelding
De breedte van je hoofdproductafbeelding.
Hoogte productafbeelding
De hoogte van je hoofdproductafbeelding.
Alt-tekst productafbeelding
De alt-tekst die je aan je hoofdproductafbeelding hebt toegevoegd.
Productthumbnail
De thumbnailversie van je hoofdproductafbeelding.
Breedte productthumbnail
De breedte van de thumbnailversie van je hoofdproductafbeelding.
Hoogte productthumbnail
De hoogte van de thumbnailversie van je hoofdproductafbeelding.
Alt-tekst productthumbnail
De alt-tekst die je hebt toegevoegd aan de thumbnailversie van je hoofdproductafbeelding.
Alle productafbeeldingen
Alle afbeeldingen van je product.

Dynamische itempaginavariabelen

Je kunt standaard dynamische itempaginavariabelen en variabelen toevoegen voor elk verzamelingsveld dat je aan je dynamische itempagina hebt gekoppeld. Als je een variabele wilt gebruiken bij het schrijven van aangepaste gestructureerde gegevensopmaak, moet je ervoor zorgen dat het bijbehorende veld van de variabele is gekoppeld aan een pagina-element. Lees hoe je variabelen toevoegt aan je dynamische pagina-URL's
Belangrijk:
Wanneer je een variabele in je SEO-instellingen gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je het bijbehorende verzamelingsveld van de variabele niet verwijdert. De SEO-variabelen moeten verwijzen naar de bijbehorende verzamelingsvelden om goed te werken.
Naam
Definitie
Primair veld
Het veld dat is aangewezen als 'primair' in de gekoppelde verzameling van je dynamische itempagina. Als je het primaire veld in je verzameling wijzigt, wordt de SEO-variabele automatisch bijgewerkt om het nieuwe primaire veld op te nemen.
Primaire afbeeldings-URL
De URL van het eerste afbeeldingsveld in de gekoppelde verzameling van je dynamische itempagina.
Primaire pagina-URL
De URL van de dynamische itempagina.
Aantal items
Het totale aantal items in de gekoppelde verzameling van de dynamische itempagina.
Naam hoofdverzameling
De naam van de verzameling die aan je dynamische itempagina is gekoppeld.
ID
De door het systeem gegenereerde ID van het gekoppelde item van de dynamische itempagina.
Eigenaar
Het door het systeem gegenereerde eigenaarsveld in de gekoppelde verzameling van je dynamische itempagina.
De velden met dezelfde namen als de variabelen in de verzameling zijn gekoppeld aan je dynamische itempagina.

Forumpostvariabelen

Naam
Definitie
Titel
De titel van de post.
Categorienaam
De naam van de categorie.
Postinhoud
De eerste 300 tekens van de post.
Aantal reacties
Het aantal reacties van de post.
Aantal vind-ik-leuks
Het aantal vind-ik-leuks van het bericht.
Aantal weergaven
Het aantal weergaven van de post.
Post afbeelding
De eerste afbeelding in de post
Post-URL
De URL van het bericht.
Postauteur
De auteur van de post.
Publicatiedatum
De datum waarop de post is gepubliceerd.
Datum laatst gewijzigd
De datum waarop de post voor het laatst is gewijzigd.

Forumcategorievariabelen

Naam
Definitie
Categorienaam
De naam van de categorie.
Categoriebeschrijving
De beschrijving van de categorie.
Afbeelding
De achtergrondafbeelding voor de categorie.
Categorie URL
De URL van de categoriepagina.
Totale posts in categorie
Het totale aantal posts in de categorie.
Totale categorieweergaven
Het totale aantal weergaven van de categorie.
Naam
Beschrijving
Item type
Afbeelding, video of tekst.
Omschrijving van het onderwerp
De naam van het galerij-item.
Afbeelding galerij-item
Afbeelding of video thumbnail.
Uitgebreide URL van item
De URL van het galerij-item in de uitgebreide weergave.

Evenementvariabelen

Naam
Definitie
Naam van het evenement
De titel van het evenement.
Teaser van evenement
Korte teaser gedefinieerd door jou bij het maken van het evenement.
Beschrijving evenement
De beschrijving van het evenement.
Afbeelding
Het hoofdbeeld van het evenement.
Laagste ticketprijs
De laagste aangeboden ticketprijs.
Hoogste ticketprijs
De hoogste ticketprijs die wordt aangeboden.

Evenementlocatievariabelen

Naam
Definitie
Naam locatie
De naam van de locatie waar het evenement plaatsvindt.
Evenementenlocatie
Het adres van de locatie waar het evenement plaatsvindt.

Blogpostvariabelen

Naam
Definitie
Titel
De titel van je post
Postbeschrijving
De beschrijving van je post.
Post-URL
De URL van de post.
Post omslagafbeelding
Omslagafbeelding van de post.
Post schrijver
De auteur van de post.
Datum laatst gewijzigd
De laatste wijzigingsdatum van de post.
Publicatiedatum
De publicatiedatum van de post.
Postfragment
Het uittreksel van de post zoals geschreven door jou.

Blogcategorievariabelen

Naam
Definitie
Categorielabel
De titel van de categorie.
Afbeelding
De afbeelding van de categorie.
URL categoriepagina
De pagina-URL van de categorie.
Categorie paginanummer
Het paginanummer van de categorie.
Totaal aantal pagina's
Het totale aantal pagina's van de categorie.

Blogtagvariabelen

Naam
Definitie
Tagnaam
De tagnaam.
Tag URL
De URL van de tag.
Tag aantal posts
Het aantal posts met die tag.
Huidig paginanummer
Het huidige paginanummer van de tag.
Totaal aantal pagina's
Het totale aantal pagina's van de tag.

Online programma's-variabelen

Naam
Definitie
Programma afbeelding
De hoofdafbeelding van je online programma.
Beschrijving programma
De beschrijving van je online programma.
Naam programma
De naam van je online programma.
Registratieprijs
De registratieprijs van je online programma.
Programma-URL
De URL van je online programma.

Portfoliovariabelen

Naam
Definitie
Naam project
De titel van je project in je projectinfo
Naam collectie
De naam van je verzameling in collectiegegevens
Beschrijving:
De beschrijving van je project in je projectinfo
Beschrijving verzameling
De beschrijving van je verzameling
Aantal projecten
Het aantal projecten in een verzameling
Omslagfoto
De omslagafbeelding van je verzameling
Projectomslagafbeelding
De omslagfoto van je project
Project-URL
De URL van je project
Aantal mediabestanden
Het aantal mediabestanden in je project of verzameling
Aantal bestanden in project
Het aantal bestanden in je project
Afbeeldingsopmaak
Deze opmaak helpt zoekmachines te begrijpen dat je pagina afbeeldingen bevat, zodat deze kunnen worden toegevoegd aan de afbeeldingszoekmachine.
Video-opmaak
Deze opmaak helpt zoekmachines te begrijpen dat deze pagina's video's bevatten, zodat ze in aanmerking komen voor [uitgebreide resultaten.

Variabelen voor groepspagina's

Naam
Definitie
Groepsnaam
De naam van je groep
Groepsbeschrijving
De beschrijving van je groep
Tabbladlabel
Label voor de inhoudstabbladen binnen je groep, bijvoorbeeld 'Over', 'Leden', 'Media'
Groepsomslagafbeelding
De omslagfoto van je groep
Groeps-URL
De hoofd-URL van de pagina van je groep
Groepsfeed-URL
De URL van de activiteitenfeed van je groep

Variabelen voor groepsposts

Naam
Definitie
Korte groepspost
Een kort fragment uit de post Het kan de eerste 60 tekens van de post bevatten.
Lange groepspost
Een lang fragment uit de post. Het mag de eerste 200 tekens van de post bevatten
Postauteur
De naam van de auteur van de post
Post-URL
De URL van de pagina van de post
Groepsnaam
De naam van de groep waarin de post is gepubliceerd
Publicatiedatum
De datum en tijd waarop de post is gepubliceerd
Post afbeelding
De URL van de afbeelding die in de post wordt gebruikt

Ledenprofielvariabelen

Naam
Definitie
Voornaam
De voornaam van het lid zoals door hen gedefinieerd.
Achternaam
De achternaam van het lid zoals door hen gedefinieerd.
Bedrijf
Het bedrijf van het lid zoals door hen gedefinieerd.
Functietitel
De functietitel van het lid zoals door hen gedefinieerd.
Bijnaam
De bijnaam van het lid zoals door hen gedefinieerd.
Titel
De titel van het lid zoals door hen gedefinieerd.

Webshopcategorievariabelen

Naam
Definitie
Categorie URL
Een directe link naar je categoriepagina.
Categorienaam
De categorienaam zoals je die in de instellingen hebt gedefinieerd.
Producten in categorie
Aantal zichtbare producten in de categorie.
Categoriebeschrijving
Eerste 200 tekens van de categoriebeschrijving zoals je die in de instellingen hebt geschreven.
Afbeelding
De afbeelding van je categorie.

Boekingsdienstvariabelen

Naam
Definitie
Naam van de dienst
De naam van de dienst zoals je die hebt gedefinieerd in de instellingen.
Dienstbeschrijving
De dienstbeschrijving zoals je die in de instellingen hebt geschreven.
Dienstprijs
De huidige prijs van de dienst.
Valuta van diensten
De valuta voor je dienstenprijs (bijvoorbeeld USD, EUR, enzovoort).
Type dienst
Het diensttype waartoe de dienst behoort (cursus of les).
Hoofdafbeelding dienst
De hoofdafbeelding van je dienst.
Dienst-URL
Een directe link naar je dienstenpagina.

Variabelen gebruiken in dynamische code

Je kunt ook variabelen gebruiken in de gestructureerde gegevensopmaak in SEO-instellingen. Opmaak is een gestandaardiseerd formaat om zoekmachines gedetailleerde informatie over je pagina te geven. Door variabelen aan je opmaak toe te voegen, wordt dynamische code gemaakt om variabele inhoud mogelijk te maken op basis van de beschikbare gegevens op een pagina.
Zo gebruikt de vooringestelde opmaak voor productpagina's van Wix Stores bijvoorbeeld een aantal variabelen, waaronder:
  • Productnaam
  • Productbeschrijving
  • Productmerk
  • Productprijs
De daadwerkelijke informatie die voor deze variabelen wordt gebruikt, is afhankelijk van de inhoud van je pagina. Dit betekent dat de vooraf ingestelde opmaak automatisch wordt aangepast voor elk van je pagina's en voor elk product unieke rijke resultaten oplevert.
Belangrijk:
  • Gestructureerde gegevensopmaak is een geavanceerd onderwerp De Wix Klantenservice kan je niet helpen met eventuele wijzigingen in de opmaak van je website of de inzendingen ervan. Als je echter fouten tegenkomt, kun je onze gids voor het oplossen van problemen met gestructureerde gegevensopmaak bekijken.
  • Je kunt geen opmaak toevoegen aan pagina's van Wix Hotels of Wix Restaurants.
  • Het toevoegen van gestructureerde gegevensopmaak aan de pagina's van je site garandeert niet dat zoekmachines uitgebreide resultaten voor deze pagina's zullen opleveren.

Je kunt de standaard SEO-instellingen herstellen:
  • Om een veld terug te zetten naar de standaardwaarde, verwijder je de inhoud van het veld, klik je op Opslaan en bevestig je.
  • Om de standaardwaarden in één keer te herstellen voor alle velden, klik je op het Standaard instellingen herstellen-pictogram. Vergeet niet op Opslaan te klikken en te bevestigen om de standaard instellingen op te slaan.