Toegankelijkheid: Een website voorbereiden op schermlezers

Leestijd 3 minuten
Sommige bezoekers van je website maken mogelijk gebruik van ondersteunende technologieën, zoals schermlezers, om op je website te navigeren. Schermlezers zijn toepassingen die worden gebruikt door mensen met een visuele handicap. Ze scannen de inhoud van je website en lezen de inhoud hardop voor aan de bezoeker. Bezoekers die schermlezers gebruiken, gebruiken meestal ook de Tab-toets om door je website te navigeren, omdat ze misschien niet kunnen zien waar ze moeten klikken.
De DOM-volgorde van je website is de volgorde waarin schermlezers en de Tab-toets inhoud markeren en/of lezen op je pagina. Het moet een logische volgorde volgen om ervoor te zorgen dat bezoekers de best mogelijke ervaring op je website krijgen en de inhoud ervan kunnen begrijpen.
Let op:
Sommige bezoekers gebruiken geen schermlezer, maar gebruiken wel de Tab-toets om op je website te navigeren, zoals mensen met mobiliteitsproblemen. Daarom raden wij aan er altijd voor te zorgen dat de DOM-volgorde van je website correct is.
Lees in dit artikel meer over:

Over de DOM-volgorde van je website

De DOM is de volgorde van de elementen op je website. Het is vooral belangrijk wanneer websitebezoekers schermlezers en/of de Tab-toets gebruiken, omdat ze in een logische volgorde door je website moeten kunnen navigeren. Het websitemenu moet bijvoorbeeld eerst komen, gevolgd door de rest van de elementen in de koptekst, dan de paginatitel, vervolgens de pagina-inhoud, enz. Als de DOM-volgorde onjuist is, kan dit ertoe leiden dat de schermlezer / Tab-toets pagina-inhoud overslaat of er doorheen springt.
Wix stelt automatisch een DOM-volgorde voor je in. Het gebruikt de visuele volgorde van de elementen, van links naar rechts en van boven naar beneden. Bij de ontwikkeling van onze toegankelijkheidshulpmiddelen testen wij onze producten met de volgende schermlezers:
  • Windows + Firefox of Chrome: NVDA (gratis reader)
  • iOS + Safari: Voiceover (ingebouwde lezer)
Dit betekent dat we de automatische DOM-volgorde van je website hebben gemaakt met de functies van de bovenstaande toepassingen in gedachten. Je kunt de automatische DOM-volgorde van je website testen door de Tab-toets van je toetsenbord of een schermlezer op je live website te gebruiken.

De DOM-volgorde van je website wijzigen

Als je de DOM-volgorde van je website test en merkt dat de volgorde niet logisch is, kun je deze handmatig wijzigen in de Toegankelijkheidswizard. De Wizard is een hulpmiddel dat je website scant, potentiële toegankelijkheidsproblemen opspoort en bruikbare oplossingen biedt om deze problemen op te lossen. Daarnaast kun je de Toegankelijkheidswizard ook gebruiken om geavanceerde toegankelijkheidsinstellingen op je website te wijzigen.
Belangrijk:
Als de Tab-volgorde van je website al logisch is, dan hoef je niets te doen. Het wijzigen van de volgorde wanneer deze al correct is, kan problemen veroorzaken voor bezoekers die schermlezers en / of de Tab-toets gebruiken.

Om de DOM-instellingen te veranderen:

1. Selecteer Instellingen in de bovenste balk van je Editor.
  2. Selecteer Toegankelijkheidswizard.
  3. Selecteer rechtsboven in de Wizard het Meer acties-pictogram.
  4. Selecteer Geavanceerde toegankelijkheidsinstellingen.
  5. Selecteer Automatische DOM-volgorde.
  6. Schakel de schakelaar in het paneel uit.
  7. Selecteer Uitschakelen in het pop-up venster.
  8. Selecteer linksonder in de Editor het Lagen-pictogram.
  9. Controleer de lijst en verwijder overbodige elementen. Dat zijn onder andere dubbele elementen die niet op je website worden gebruikt en die gebruikers van schermlezers in verwarring kunnen brengen.
  10. Sleep en plaats de elementen in de gewenste volgorde.
Het paneel met geavanceerde instellingen van de Toegankelijkheidswizard. De automatische DOM-volgorde is uitgeschakeld.
Let op:
  • Met de Tab-toets navigeer je alleen door de interactieve elementen van een website en niet door statische elementen zoals tekst. Als je een schermlezer wilt testen op statische elementen zoals tekst, volg dan de instructies in het helpcentrum van je schermlezer over hoe je goed navigeert op een website met een toetsenbord.
  • Vastgezette elementen worden automatisch aan het einde van de tabvolgorde geplaatst. Als je wilt dat deze eerder in de volgorde worden weergegeven, raden we aan het element los te maken en in de koptekst te plaatsen.
Volgende stappen:
  • Open de mobiele Editor en herhaal dezelfde stappen.
  • Ga terug naar de Toegankelijkheidschecklist om verder te werken aan de toegankelijkheid van je website.