Belastinginning: Een overzicht

Belangrijk:
De belastingoplossing waarnaar in dit artikel wordt verwezen, is momenteel beschikbaar voor Wix Stores, Wix Bookings en Wix Restaurants Orders (nieuw). Gebruik je een andere app? Klik op een optie hieronder:
Of het nu omzetbelasting, belasting over de toegevoegde waarde (btw) of iets anders wordt genoemd, het idee is hetzelfde. Wanneer een klant een artikel koopt int de verkoper, indien nodig, belasting. Vervolgens moeten ze de door hen geïnde belasting afdragen (doorgeven) aan de lokale belastingdienst.
Voordat je begint met het instellen van belasting, raden we je aan de tijd te nemen om erachter te komen welke belastingregels van toepassing zijn op jouw specifieke bedrijf. Op die manier belast je je klanten niet onnodig of nalaat je belastingen te innen van degenen van wie je zou moeten innen.

Belangrijke overwegingen

• Belastinglocaties: Op verschillende locaties gelden andere belastingregels. Raadpleeg een accountant of je lokale belastingdienst voor specifieke informatie die relevant is voor je bedrijf.
  • Belastingwijzigingen: Belastingvoorschriften veranderen van tijd tot tijd. Zorg ervoor dat je op updates controleert.
  • Merchant-accounts: Als je eerder belasting (en verzendkosten) hebt ingesteld in een merchant-account (bijvoorbeeld in PayPal), verwijder deze instellingen dan voordat je begint.

Stap 1 | Uitzoeken van wie je belasting moet innen

In de meeste gevallen moet je belasting innen van:
  • Klanten op jouw locatie: Dit betekent klanten die zich in een regio bevinden waar je fysiek aanwezig bent, inclusief waar je:
    • Een bedrijf geregistreerd bij de belastingdienst
    • Een fysiek fysiek bedrijf
    • Een kantoor
    • Een medewerker
  • Klanten op locaties waar je een minimumdrempel hebt overschreden: Op sommige plaatsen moeten verkopers belasting innen op een locatie als ze een bepaalde verkoopdrempel (een bepaald bedrag of een bepaald aantal transacties) overschrijden.
Als je alleen een online bedrijf hebt zonder andere fysieke aanwezigheid, hoef je in de meeste gevallen alleen belastingen te innen van je locatie (bijvoorbeeld de Amerikaanse staat, je eigen land of staat, provincie, enzovoort)

Stap 2 | Selecteer handmatige of automatische belasting

Ga naar de belastinginstellingen van je website om aan de slag te gaan.
Wix biedt twee methoden voor belastinginning. Je kunt belastingtarieven handmatig instellen of de belastinginning automatiseren met Avalara.
Screenshot van de belastingpagina van Wix met de knop Upgrade to Automate Tax

Automatische belastinginning met Avalara

Avalara is een app van derden die belasting berekent op basis van actuele belastingregels. Wanneer tarieven veranderen, wordt je belasting automatisch bijgewerkt.
Let op:
  • Avalara is beschikbaar voor gebruik op websites die zijn geüpgraded met een Premiumpakket of Studio-pakket dat geautomatiseerde omzetbelasting ondersteunt.
  • Belasting berekenen met Avalara is momenteel niet beschikbaar voor gebruikers in Brazilië en India.

Handmatige belastinginning

Met handmatige berekening selecteer je de locatie of locaties waar je belasting moet innen en voer je handmatig de relevante belastingtarieven in. Als de tarieven veranderen, is het aan jou om deze bij te werken.

Stap 3 | (Optioneel) Maak belastinggroepen

Als je artikelen verkoopt die tegen verschillende tarieven worden belast, kun je belastinggroepen maken om te blijven voldoen aan lokale belastingvoorschriften.
Als het standaard belastingtarief op je locatie bijvoorbeeld 10% is, maar kinderkleding belastingvrij is, kun je een belastinggroep instellen voor kinderkleding en hieraan een tarief van 0% toewijzen.
Je kunt belastinggroepen maken, of je nu handmatig of via de automatische methode belasting beheert.

Stap 4 | Neem belasting op in de prijs of voeg het toe bij het afrekenen

In sommige landen, zoals de VS, tonen prijskaartjes alleen de prijs van het artikel zelf. De belasting wordt toegevoegd tijdens het afrekenen. In andere landen is de prijs al inclusief belasting.