Studio Editor: Een responsieve website bouwen

Leestijd 3 minuten
De Studio Editor is de beste plek voor professionals om websites te maken die er op elk scherm en apparaat goed uitzien. In dit artikel onderzoeken we de tools die dit proces gemakkelijker, sneller en efficiënter maken.

Pas je ontwerpen per breekpunt aan

Met de Studio Editor kun je websites aanpassen per breekpunt, zodat ze er altijd goed uitzien. Breekpunten zijn schermbreedtebereiken, die de mogelijke schermen en apparaten vertegenwoordigen die bezoekers meestal gebruiken (bijvoorbeeld: tablet, mobiel).
De Studio Editor gebruikt een trapsgewijs concept als het gaat om het ontwerpen van breekpunten. Wijzigingen die je aanbrengt op grotere breekpunten, sijpelen door naar kleinere breekpunten, maar wijzigingen op kleinere breekpunten hebben geen invloed op grotere breekpunten.
Een GIF die laat zien hoe het ontwerp van de website verandert wanneer je bovenaan op verschillende breekpunten klikt

Laat AI je onderdelen responsief maken

Maak je onderdeel met slechts één klik responsief op alle schermformaten, met behulp van de kracht van AI. De responsieve AI-tool identificeert groepen gerelateerde elementen en past de ideale indelingstool toe voor elke groep (zoals stapel of raster).

De grootte automatisch aanpassen voor verschillende breekpunten

Bij het ontwerpen van een website wil je er zeker van zijn dat de elementen er goed uitzien op elk schermformaat. Bewerk de grootte van het element in pixels en selecteer responsief gedrag om voor de rest te zorgen.
Een GIF die laat zien hoe je de sleepgrepen gebruikt om het formaat van een element op het canvas te wijzigen
Elk element wordt geleverd met een standaard responsief gedrag (zoals Proportioneel schalen), die bepaalt hoe het formaat op andere schermen wordt aangepast. Dit versnelt het ontwerpproces echt omdat je niet elk breekpunt hoeft te doorlopen om de grootte in te stellen.
Vanuit het Inspector-paneel kun je het responsieve gedrag van een element wijzigen zodat het beter voldoet aan je behoeften.
Een screenshot van het Responsief gedrag-dropdownmenu en de beschikbare opties
Wat is px*?
Het is een maateenheid waarmee je de grootte kunt instellen met een bekende meting (pixels), terwijl de eigenlijke meting achter de schermen responsief is.
Een screenshot die laat zien dat het aanwijzen van px* in het infovenster een pop-up opent met de daadwerkelijke berekening

Laat het ontwerp van het element op elk scherm passen

Wanneer je een element instelt om proportioneel te schalen, kun je ervoor zorgen dat het ontwerp er op elk scherm ideaal uitziet. Schakel in het Inspector-paneel Eigenschappen schalen in om dit automatisch te laten gebeuren.
Een screenshot van de Eigenschappen schalen-schakelaar, die alleen verschijnt als je het responsieve gedrag instelt om proportioneel te schalen
Dit is bijvoorbeeld handig als je element een gedefinieerde rand heeft. De rand lijkt misschien te dik en aanmatigend op kleine schermen, of bestaat niet op grote schermen. Met de schakelaar ingeschakeld, hoef je alleen maar het gewenste ontwerp op je desktop in te stellen.

Automatische en handmatige tekstschaling

In de Studio Editor wordt tekst ingesteld om automatisch te schalen in verhouding tot de schermgrootte. Jij kiest de lettergrootte die je op desktop wilt, wij doen de rest. Je kunt minimum- en maximumwaarden instellen om ervoor te zorgen dat de tekst nooit te klein of te groot wordt voor je ontwerp.
Als je preciezere controle over de tekstschaal nodig hebt, selecteer je in plaats daarvan Aangepast. Hiermee kun je het groottebereik voor elk afzonderlijk breekpunt instellen.
Een screenshot van de optie om tekst te schalen in de Inspector, die laat zien waar je het gewenste bereik voor het breekpunt kunt instellen