Het sitemapbestand van je website begrijpen

Belangrijk:
Als je de standaard canonical tag wijzigt voor een pagina, kan de URL van de pagina uit de sitemap van je website verdwijnen. Als je de pagina-URL naar je sitemap wilt herstellen, verwijder de canonical tag dan.
Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst bevat met de URL's van de pagina's op je website. Het bevat ook nuttige informatie zoals de relaties tussen pagina's en wanneer elke pagina het laatst werd bijgewerkt.
Sitemaps kunnen zoekmachines helpen pagina's van grote websites te prioriteren, pagina's te vinden waar niet naar gelinkt wordt, en websites in meer detail te crawlen en indexeren. Zonder sitemap kan het zoekmachines enige tijd duren voordat ze je pagina's vinden in de broncode van je website. Een sitemap geeft deze informatie rechtstreeks aan zoekmachines om de indexeringstijd en nauwkeurigheid te vergroten.
Wix werkt de sitemap van je website automatisch bij wanneer je wijzigingen aanbrengt aan je website.
Lees in dit artikel meer over:

De structuur van de sitemap van je website

Elke website van Wix wordt geleverd met een sitemap-index. Dat is een lijst met alle afzonderlijke sitemaps van je website. De afzonderlijke sitemaps bestaan uit items die informatie bevatten over een groep pagina's op je website. Deze items bevatten informatie zoals pagina-URL's en de laatste keer dat elke pagina werd bijgewerkt.

Als je bijvoorbeeld Wix Stores op je website hebt, heeft je sitemap-index een individuele sitemap voor Wix Stores die een lijst met je productpagina's bevat.

Sitemap-index

De sitemap-index is een lijst van alle individuele sitemaps. Het indienen van dit bestand bij zoekmachines helpt hen om elke afzonderlijke sitemap te detecteren en te crawlen, zodat de pagina's in de zoekresultaten kunnen worden weergegeven.
Hier is een voorbeeld van hoe een sitemap-index eruitziet:
Een voorbeeld van een sitemap-index

Individuele sitemaps

Afhankelijk van de functies die je op je website hebt, kan je index meerdere afzonderlijke sitemaps bevatten. Als je bijvoorbeeld Wix Stores aan je website toevoegt, maakt Wix daar automatisch een extra sitemap voor aan en voegt die toe aan je index.
Hier is een voorbeeld van een Wix Stores-sitemap:
Een voorbeeld van een Wix Stores-sitemap

Sitemap-items

Sitemap-items bevatten pagina-URL's en andere relevante informatie, zoals wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt. Bijvoorbeeld, elk item in een Wix Stores-sitemap vertegenwoordigt een productpagina en heeft de volgende informatie:
  • : De URL van de pagina.
  • : De datum waarop de pagina voor het laatst is bijgewerkt. Dit helpt zoekmachines te begrijpen of een pagina is veranderd sinds de laatste keer dat deze werd gecrawld. Wix houdt je datum automatisch bijgewerkt, zodat zoekmachines altijd de meest actuele informatie over je website kunnen krijgen.
  • : Informatie over de afbeeldingen van de productpagina, zoals hun URL's.
Hieronder zie je een voorbeeld van een item in een Wix Stores-sitemap:
Een voorbeeld van een sitemap-item
Belangrijk:
Momenteel bevat Wix beeldinformatie in de sitemaps voor Wix Stores, Wix Events en Wix Forum. Maak je geen zorgen - we zullen in de toekomst beeldinformatie toevoegen voor meer sitemaps.
Tip:
Bekijk voor mee informatie over sitemaps de hulppagina van Google, van Bing, of de veelgestelde vragen van sitemap.org

Sitemaps bekijken

Je kunt je sitemap-index bekijken door sitemap.xml toe te voegen aan het einde van je domeinnaam in de adresbalk van je browser. Bijvoorbeeld: mijnprofessionelewebsite.com/sitemap.xml.
Om je sitemaps te bekijken, voeg je het relevante URL-pad uit de tabel met typen sitemaps toe aan het eind van je domeinnaam.
Om bijvoorbeeld de sitemap van Wix Stores-productpagina's van je website te zien, voer je het volgende in de adresbalk in: https://mijnprofessionelewebsite.com/store-products-sitemap.xml
De sitemap van Wix Stores-productpagina's bekijken

Typen sitemap die Wix ondersteunt

Elke afzonderlijke sitemap vertegenwoordigt een enkel type pagina op je website Wix ondersteunt momenteel de volgende typen sitemaps:
Naam sitemap
Type sitemap
URL-pad
Index
Start
/sitemap.xml
Pagina's
Secundair
/pages-sitemap.xml
Wix Blog-posts
Secundair
/blog-posts-sitemap.xml
Wix Blog-categorieën
Secundair
/blog-categories-sitemap.xml
Wix Bookings
Secundair
/booking-services-sitemap.xml
Wix Data en router-pagina's
Secundair
/dynamic-{prefix-name}-sitemap.xml
Wix Events
Secundair
/event-pages-sitemap.xml
Wix Forum-posts
Secundair
/forum-posts-sitemap.xml
Wix Forum-categorieën
Secundair
/forum-categories-sitemap.xml
Wix Groups-posts
Secundair
/groups-posts-sitemap.xml
Wix Hotels
Secundair
/hotels-rooms-sitemap.xml
Ledenprofielen
Secundair
/member-profile-sitemap.xml
Online programma's
Secundair
/online-programs-sitemap.xml
Wix Portfolio-projecten
Secundair
/portfolio-projects-sitemap.xml
Wix Portfolio-collecties
Secundair
/portfolio-collections-sitemap.xml
Wix Stores-productpagina's
Secundair
/store-products-sitemap.xml
Anders
(Deze sitemap wordt gebruikt voor alle pagina's die niet tot een ander type behoren)
Fallback
/other-pages-sitemap.xml

Sitemaps rechtstrteeks indienen bij zoekmachines

Wanneer je je SEO-checklist voltooit, dient Wix je sitemap-index automatisch voor je in bij Google. Wanneer je wijzigingen aanbrengt aan je website, zal je sitemap automatisch worden bijgewerkt met de wijzigingen. Je hoeft je sitemap niet opnieuw in te dienen bij Google.
Als je je sitemap zelf wilt indienen, of deze bij andere zoekmachines wilt indienen, kun je de sitemap rechtstreeks indienen.
Je kunt individuele pagina-URL's ook rechtstreeks indienen bij zoekmachines. Als je bijvoorbeeld wijzigingen aanbrengt in een van je blogposts, hoef je alleen de URL van die pagina opnieuw in te dienen. Dat is accurater. Lees hoe je een individuele URL indient