Abonnementen: Klanten toestaan om abonnementen te annuleren

Leestijd 3 minuten
Je kunt klanten de abonnementen zelf laten opzeggen via hun persoonlijke Mijn abonnementen-pagina.
Je moet ze nog steeds handmatig terugbetalen via je betaalprovider als dit onderdeel is van je annuleringsbeleid.
Om deze optie aan te bieden, moet je een Wix Ledengedeelte toevoegen aan je website en een Mijn abonnementen-pagina binnen je ledengedeelte toevoegen Dan kun je opzeggingen inschakelen in je abonnement.
Tip:
Je kunt een respijtperiode inschakelen voor je periodieke abonnementen. Dit geeft klanten meer tijd om de betaling opnieuw in te dienen voordat hun abonnement wordt opgezegd.
In dit artikel:

Klanten toestaan een abonnement op te zeggen

Klanten zelf hun abonnement laten opzeggen is een goede manier om hen meer flexibiliteit en betere service te bieden.

Om klanten toe te staan een abonnement op te zeggen:

1. Ga naar Abonnementenbeheer op het dashboard van je website.
  2. Creëer een nieuw abonnement of bewerk een bestaande.
  3. Scrol omlaag naar het Instellingen-gedeelte .
  4. Klik op de Sta annulering toe-schakelaar om te beslissen of leden hun eigen abonnement kunnen opzeggen:
    • Ingeschakeld: Leden kunnen dit abonnement opzeggen via hun 'Mijn abonnementen'-pagina.
    • Uitgeschakeld: Leden kunnen hun abonnement niet opzeggen.
      Let op: We raden aan om annulering alleen uit te schakelen als het voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving (bijvoorbeeld regels voor betaalnetwerken).
  5. Klik op Opslaan om het abonnement bij te werken.
  6. Herhaal stap 2 - 5 om annulering voor andere abonnementen in te schakelen.
Een screenshot van het Instellingen-gedeelte voor abonnementen op het dashboard van een website.
Belangrijke informatie over het terugbetalen van klanten:
  • Het annuleren van een abonnement leidt niet tot terugbetaling.
  • Eenmalige betaling: Neem contact op met je betaalprovider om een terugbetaling uit te voeren (bijvoorbeeld PayPal, Stripe, enzovoort).
  • Periodieke betaling: Wanneer een klant een periodieke betaling annuleert, zoals een maandelijkse betaling, gaan het gekochte abonnement en de betaling niet door voor de volgende cyclus (bijv. voor de volgende maand).

Hoe een klant een abonnement kan opzeggen

Zodra je klanten toestaat een abonnement op te zeggen, kun je ze naar hun ledengedeelte op je website leiden om hun abonnement op te zeggen met behulp van de onderstaande instructies.

Om een abonnement op te zeggen via het ledengedeelte:

1. Log in op de website.
  2. Klik op je ledenprofiel bovenaan de website.
  3. Klik in de dropdown op Mijn abonnementen.
  4. Klik naast je abonnement op de Meer acties-pijl.
  5. Klik op Abonnement opzeggen.
  6. Klik op Ja, opzeggen om te bevestigen.
Een klant die zijn of haar abonnement annuleert vanuit het ledengedeelte.

Terugbetaling van opgezegde abonnementen gekocht met Wix Payments

Je kunt via je dashboard terugbetalingen doen voor opgezegde abonnementen die met Wix Payments zijn gekocht.
Je kunt klanten terugbetalen voor het geheel of een deel van een betaling die ze gedaan hebben via Wix Payments. Terugbetalingen kunnen tot 3-5 werkdagen in beslag nemen om de creditcard/bankrekening van je klant te bereiken, afhankelijk van de financiële instelling.
Belangrijk:
Voor alle andere betaalproviders geldt dat je alleen terugbetalingen kunt doen via hun websites, niet via Wix.com.

Om opgezegde abonnementen terug te betalen die zijn gekocht met Wix Payments:

1. Ga naar Betalingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betaling om terug te betalen.
  3. Klik op Terugbetalen
  4. Voer het terug te betalen bedrag en een notitie (indien nodig) in.
  5. Klik op Terugbetalen
Een screenshot van het Terugbetaling voor opgezegde abonnementen-paneel.
Let op:
  • Je kunt een terugbetaling niet annuleren of terugdraaien.
  • Nadat je een gedeeltelijke terugbetaling aan een klant hebt overgemaakt, kun je later alsnog de rest van het gehele bedrag terugbetalen.
  • Vanaf 16 november 2020 biedt Wix Payments niet langer de gratis verwerking van terugbetaalde betalingen (de respijtperiode voor bestaande gebruikers van Wix Payments loopt tot 1 december 2020). Standaard verwerkingskosten voor Wix Payments zijn van toepassing. Als je in de EU bijvoorbeeld een terugbetaling van €100,– aan je klant doorvoert, worden de oorspronkelijke verwerkingskosten van €2,90 + €0,30 voor de aankoop van die klant niet teruggestort in je Wix Payments-account. Er worden geen extra terugbetaalkosten in rekening gebracht.