Wix Blog: De tekstopmaak van je blogposts bewerken

Leestijd 8 minuten
Nadat je een post hebt gemaakt, kun je de tekstopmaak van je post op elk moment in de postmaker bewerken. Gebruik de RTF-editor van de postmaker om wijzigingen aan te brengen, zoals het aanpassen van tekstopmaak, het aanpassen van tekstuitlijning en -afstand, het toevoegen van opsommingstekens en nummering en het toevoegen van links. Om tekst te bewerken, markeer je de tekst en selecteer je de relevante optie (bijv. vetgedrukt).
De rich text-editor in de postmaker.
Tip:
Je kunt de tekststijl, het lettertype en de kleuren van je post tegelijkertijd wijzigen in de Editor. Lees meer over het aanpassen van je postpagina
Lees in dit artikel meer over:

De tekstopmaak van je post aanpassen

Je kunt de stijl, opmaak, letterkleur en markeerkleur van je tekst aanpassen.

Om de tekst op te maken:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de post die je wilt bewerken of maak een nieuw post.
  3. Markeer de tekst die je wilt opmaken.
  4. Pas je tekst aan met de opmaakinstellingen:
    • Klik op het Tekststijl-dropdown om een tekststijl te kiezen en toe te passen.
      Tip: Je kunt er ook voor kiezen de huidige stijl bij te werken zodat deze overeenkomt met de geselecteerde tekst, of de stijl terug te zetten naar de standaardinstelling.
    • Klik op de pictogrammen voor Vet, Cursief of Onderstrepenom de stijl op de tekst toe te passen.
    • Klik op het Tekstkleur-pictogramom een kleur voor de tekst te kiezen.
      Tip: Klik op het pluspictogramom een kleur te kiezen via het hexnummer of klik op Standaardinstellingen herstellen om de tekstkleur opnieuw in te stellen.
    • Klik op het Markeerkleur-pictogram om de tekst met een kleur te markeren.
      Tip: Klik op het pluspictogramom een kleur te kiezen via het hexnummer of klik op Standaardinstellingen herstellen om de tekstkleur opnieuw in te stellen.

Citaten of codefragmenten in je post invoegen

Je kunt delen van je tekst veranderen in citaten of codefragmenten om ze te laten opvallen tussen de rest van je post. Citaten hebben een ononderbroken lijn links van de tekst, terwijl codefragmenten in een grijs kader staan.
Het invoegen van citaat- of codeblokken in je post.
Tip:
Je kunt dezelfde opmaakopties gebruiken voor de stijl, het lettertype en de kleur van tekst in citaten of codefragmenten als voor standaardtekst in je post.

Citaten of codefragmenten invoegen

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de post die je wilt bewerken of maak een nieuw post.
  3. Markeer de tekst die je wilt veranderen in een citaat of codefragment.
  4. Klik op het Citaat-pictogramof het Codefragment-pictogramom de tekst te wijzigen.
Het Citaat-pictogram en het Codefragment-pictogram in de werkbalk.
  1. Klik op Publiceren.

Genummerde lijsten of lijsten met opsommingstekens aan je post toevoegen

Je kunt delen van je tekst omzetten in genummerde lijsten of lijsten met opsommingstekens. Genummerde lijsten zijn een goede manier om stappen toe te voegen die je lezers moeten volgen, terwijl lijsten met opsommingstekens nuttig kunnen zijn voor lijsten met opties of ongeordende items.
Genummerde lijsten of lijsten met opsommingstekens aan je post toevoegen.
Let op:
Het is mogelijk om genummerde lijsten en lijsten met opsommingstekens samen te gebruiken, maar het is niet mogelijk om de nummering na opsommingstekens voort te zetten.

Om genummerde lijsten of lijsten met opsommingstekens toe te voegen:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de post die je wilt bewerken of maak een nieuw post.
  3. Markeer de tekst die je in een lijst wilt veranderen.
  4. Klik op het Genummerde lijst-pictogramof op het Lijst met opsommingstekens-pictogramom de tekst te wijzigen.
De genummerde lijst en de lijst met opsommingstekens.
  1. Klik op Publiceren.

Uitlijning, afstand en inspringing van tekst aanpassen

Je kunt de uitlijning van delen van de tekst van je post aanpassen, de afstand tussen regels instellen en de inspringing van je tekst aanpassen.
Aanpassen van de uitlijning, afstand en inspringing van de tekst

Om de uitlijning, de afstand en het inspringen aan te passen:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de post die je wilt bewerken of maak een nieuw post.
  3. Markeer het tekstblok dat je wilt aanpassen.
  4. Klik op het Uitlijning-pictogramom een linkse, gecentreerde, rechtse of uitgevulde uitlijning te selecteren in het dropdownmenu.
Een uitlijning voor je tekst kiezen.
  1. Klik op het Regelafstand-pictogramom de afstand tussen de regels van je tekst aan te passen. Je kunt opties kiezen tussen 1 en 3 regels afstand of op Afstand kiezen klikken om je eigen afstand te creëren.
  2. Klik op de pictogrammen voor Inspringing vergrotenof Inspringing verkleinenom de inspringing van je tekst aan te passen.
  3. Klik op Publiceren.

Je kunt in je post gelinkte tekst maken waarop lezers kunnen klikken om hen naar andere pagina's op je website of naar externe pagina's te brengen.

Om een link toe te voegen:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de post die je wilt bewerken of maak een nieuw post.
  3. Markeer de tekst waar je een link aan wilt toevoegen.
  4. Klik op het Link-pictogram.
  5. Voeg de URL toe waarnaar je wilt linken.
  6. (Optioneel) Schakel Link opent in een nieuw tabblad in als je wilt dat de link in een nieuw browsertabblad wordt geopend.
  7. (Optioneel) Schakel de selectievakjes in om 'nofollow'- of 'sponsored'-link rel-attributen toe te voegen indien nodig. Lees meer over link rel-attributen
  8. Klik op Opslaan.
  9. Klik op Publiceren.

Notities toevoegen aan je post

Je kunt notities aan je posts toevoegen om problemen te markeren of jezelf eraan te herinneren dat je later iets moet veranderen.
Notities zijn ook een goede manier om herinneringen achter te laten voor de auteurs van je blog om hen te laten weten dat de post misschien moet worden gewijzigd. Je kunt auteurs die de wijziging moet aanbrengen op de hoogte brengen door ze in de notitie te taggen. Lees meer over het toevoegen van notities
Een notitie toevoegen aan een post

Wil je meer weten?
Bekijk de volledige cursus over het bouwen van je blog in Wix Learn. Ga naar de derde video voor meer informatie over het schrijven en opmaken van je posts