Websiteprestaties: Pagina's in cache plaatsen om de laadsnelheid te optimaliseren

Leestijd 4 minuten
Cache je pagina's om hun laadtijd te versnellen. Wanneer een pagina in de cache wordt opgeslagen, worden de inhoud en elementen niet voor elke bezoeker vanaf nul gerenderd. In plaats daarvan zien de meeste bezoekers een opgeslagen (gecachte) versie van de pagina die veel sneller laadt.
Cachen is automatisch ingeschakeld voor de meeste van je pagina's, maar je moet het in sommige gevallen handmatig inschakelen (bijvoorbeeld pagina's die Velo-code bevatten).
In dit artikel lees je meer over caching:

Hoe cachen werkt

Een cache is een tijdelijk opslaggebied waar versies van je pagina's worden opgeslagen, zodat het minder tijd kost om te laden. Wix gebruikt SSR (server-side rendering) om pagina's te cachen of op te slaan in een Content Delivery Network (CDN).
De meeste pagina's worden automatisch in de cache opgeslagen nadat ze hun eerste bezoeker hebben ontvangen. De volgende keer dat een bezoeker de pagina opvraagt, wordt de opgeslagen versie weergegeven. Dit voorkomt dat alle elementen en assets van de pagina vanaf nul moeten worden geladen.
De gecachte versie wordt meestal maximaal een week op onze servers opgeslagen. Wanneer deze duur is verstreken, wordt de pagina gewist en van het CDN verwijderd. De pagina wordt echter weer in de cache opgeslagen nadat deze door de volgende bezoeker is geladen.

Meerdere versies in de cache voor verschillende bezoekers

Verschillende gecachte exemplaren van dezelfde pagina kunnen worden gemaakt op basis van de geografische locaties, apparaattypes en andere parameters van je bezoekers.
Wanneer een pagina in de cache wordt opgeslagen, wordt deze sneller geladen voor toekomstige bezoekers die dezelfde parameters delen als de eerste bezoeker. Als de volgende bezoeker deze parameters niet deelt, ziet hij of zij de normale versie van de pagina en laadt deze minder snel.
Hun bezoek creëert echter een andere gecachte versie op basis van hun specifieke parameters. Alle volgende bezoekers met dezelfde parameters zien de extra gecachte versie die is gemaakt.

Cache- en websiteprestaties

Gecachte pagina's kunnen helpen om je algehele websiteprestaties te verbeteren, inclusief statistieken zoals LCP (largest contentful paint) en FCP (first contentful paint). Dit kan de core web vitals score en de algemene ranking in zoekresultaten verbeteren.
Omdat het grootste deel van de website al op de Wix-servers staat, hoeven de apparaten van je bezoekers niet zoveel verwerking te doen. De website wordt ook weergegeven vanaf het dichtstbijzijnde geografische CDN tot aan het apparaat, wat sneller laden kan stimuleren.

Cachen op je pagina's in- en uitschakelen

Voor de meeste pagina's wordt caching automatisch ingeschakeld. Als je echter aangepaste code op een pagina hebt die geen problemen heeft met paginacaching (het heeft bijvoorbeeld geen toegang tot externe gegevensbronnen), kun je deze handmatig beheren.
Als de pagina aangepaste code en informatie bevat die extern moet worden opgehaald telkens wanneer een bezoeker de pagina laadt, kun je ook voorkomen dat de pagina volledig in de cache wordt opgeslagen.

Om caching in of uit te schakelen:

1. Ga naar de relevante pagina in je Editor:
    • Wix Editor: Klik links in de Editor op Pagina's en menu.
    • Editor X: Klik bovenaan Editor X op Pagina's.
  2. Wijs de pagina aan en klik op het Meer acties-pictogram.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Geavanceerde instellingen
  5. Schakel Beheer de caching voor deze pagina handmatig in en kies wat je wilt doen:
    • Ingeschakeld: Je kunt caching voor deze pagina handmatig beheren.
      • Hoe vaak wil je de cache van deze pagina resetten? Kies in het dropdownmenu hoe vaak je paginacache wordt gereset of selecteer Nooit (cache uitschakelen) om te voorkomen dat de pagina helemaal in de cache wordt opgeslagen.
    • Uitgeschakeld: De pagina wordt automatisch in de cache opgeslagen.
De geavanceerde instellingen van een pagina in de Wix Editor.

Veelgestelde vragen

Klik hieronder om antwoorden te lezen op onze meest gestelde vragen over pagina-caching.