Google Analytics instellen met Google Tag Manager

Leestijd 3 minuten
Met Google Tag Manager kun je een tagbeheersysteem implementeren, zodat je je tags en codefragmenten van derden op één handige locatie kunt bijwerken en organiseren.
Je kunt je website koppelen aan Google Tag Manager in Marketing integraties om bezoekersgebeurtenissen op je website bij te houden.
Wix zorgt ervoor dat elke keer dat een gebruiker een nieuwe pagina op je website bezoekt een paginaweergavegebeurtenis naar de Google Tag Manager-gegevenslaag wordt verzonden. Volg de onderstaande stappen om een Google Tag Manager-tag in te stellen om paginaweergaven te verzamelen.
Belangrijk:
Door deze dienst te gebruiken kom je rechtstreeks in contact met een externe dienstenprovider. We raden je aan om het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden van de dienstenprovider zorgvuldig door te nemen voordat je dergelijke diensten van derden gebruikt. Je erkent dat wij niet aansprakelijk zijn voor enig verlies of schade die voortkomt uit je gebruik van dergelijke diensten, inclusief enige aansprakelijkheid die voortkomt uit het uitwisselen van persoonlijke gegevens tussen jou en derde partijen.

Stap 1 | Creëer een trigger voor paginaweergavegebeurtenissen

Eerst moet je een trigger instellen voor je paginaweergavegebeurtenissen in je Google Tag Manager-account.

Om je trigger in te stellen:

1. Log in op je Google Tag Manager-account.
  2. Klik in het menu links op Triggers.
  3. Klik op Nieuw
  4. Klik op Kies een triggertype om te beginnen met instellen
  5. Selecteer in de lijst met triggertypes de optie Aangepaste gebeurtenis.
  6. Voer 'Paginaweergave' in onder Naam gebeurtenis.
  7. Klik op Opslaan.
  8. Voer een naam in voor je trigger (zoals Wix Paginaweergaven).

Stap 2 | Maak een variabele voor de pagina-URL

Nadat je je trigger hebt gemaakt, moet je een nieuwe variabele maken in Google Tag Manager waaraan je de trigger kunt koppelen.

Om een variabele te maken:

1. Klik in het menu links op Variabelen.
  2. Klik onder Handmatige configuratie op Nieuw.
  3. Klik op Kies een type variabele om het instellen te starten.
  4. Selecteer Gegevenslaagvariabele in de lijst met mogelijke triggertypen.
  5. Typ 'url' onder Naam gegevenslaagvariabele.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Voer een naam in voor je variabele. (bijvoorbeeld Wix var - pagina-URL)

Stap 3 | Stel je tag in voor Google Analytics

De laatste stap is het instellen van een tag voor Google Analytics die je nieuwe variabelenaam gebruikt.

Om je tag in te stellen:

1. Klik in het menu links op Tags.
  2. Klik op Nieuw.
  3. Voer een naam in voor de tag (bijvoorbeeld Wix Paginaweergaven).
  4. Klik onder Tagconfiguratie op Kies een tagtype om te beginnen met instellen
  5. Selecteer Google Analytics: Universal Analytics in de lijst.
  6. Selecteer Overschrijven inschakelen in deze tag.
  7. Voer de tracking-ID van je Google Analytics-property in onder Tracking-ID.
  8. Klik op Meer instellingen.
  9. Klik op In te stellen velden.
  10. Klikop + Veld toevoegen.
  11. Voer onder Veldnaam 'pagina' in.
  12. Voeg je variabelenaam toe tussen de dubbele haken onder Waarde. Bijvoorbeeld {{Wix var - page url}}.
  1. Klik onder Triggering op Kies een trigger om deze tag te activeren.
  2. Selecteer de trigger die je in stap 1 hebt gemaakt.
  3. Klik op Opslaan.

Belangrijke informatie over het gebruik van Google Tag Manager

• Deze functie is alleen beschikbaar voor websites met een gekoppeld domein hebt.
  • Het is niet mogelijk om gebeurtenissen bij te houden voor pagina's met bedrijfsoplossingen (zoals Wix Restaurants, Wix Bookings, enzovoort)
  • Als je eerder een vooraf ingestelde trackingcode hebt ingesteld met Google Tag Manager (bijvoorbeeld een Facebook-pixel), moet je de trackingcode uitschakelen in je Wix-account. Het uitvoeren van dezelfde code in Google Tag Manager en op je Wix-website kan ertoe leiden dat de code verkeerd wordt gerapporteerd of niet goed werkt.
  • Wix biedt geen ondersteuning voor technische problemen met codefragmenten van derden. Ervaar je een probleem met je codefragment? Neem dan rechtstreeks contact op met de provider.