Een cookie-banner op je website weergeven

Leestijd 7 minuten
Een cookie-toestemmingsbanner is een melding die je bezoekers informeert over hoe hun cookies op je website worden gebruikt.
Startpagina van de website met weergegeven cookiebanner,
Wanneer een gebruiker je website voor het eerst bezoekt, worden alleen essentiële cookies en scripts geladen. Om andere soorten cookies en scripts te gebruiken (bijvoorbeeld: Functionele, Adverterende, Analytische), moet je toestemming verkrijgen van je bezoekers via de cookie-banner. Bezoekers kunnen alle soorten cookies goedkeuren door simpelweg op Accepteren te klikken, of alleen specifieke soorten toe te staan, door op de cookieinstellingen-knop te klikken.

Om de cookie-banner op je website te laten verschijnen, hoef je alleen de Cookie-banner op site weergeven in te schakelen, en je wijzigingen op te slaan. Zodra je opslaat en publiceert, verschijnt er direct een banner op je website met onze standaardinstellingen, en een ontwerp dat je op elk moment kunt aanpassen.
toggle om cookiebanner in te schakelen,

Om de cookiebanner in te schakelen:

1. Ga naar Privacy en cookies op het dashboard van je website.
  2. Klik naast 'Geef een cookie-toestemmingsbanner weer (AVG)' op Beginnen.
  3. Schakel Cookie-banner op site weergeven in.
  4. (Optioneel) klik op Opslaan en publiceren om de standaard banner op je website weer te geven.

Stap 2 | Pas het uiterlijk en de teksten van je banner aan

Nadat je de cookie-banner hebt ingeschakeld, kun je deze personaliseren door de kleuren en knoppen aan te passen en de tekst te laten passen bij jouw toon en stem. Ook kun je de manier waarop je cookies uitlegt wijzigen, evenals eventuele knoppen die op je banner worden weergegeven.
Opties voor tekst- en weergave-instellingen,

Om je banner aan te passen:

Pas onder Tekst- en weergave-instellingen je banner aan met de volgende opties:
  • Wijzig het kleurenthema van de banner van licht naar donker door het relevante selectievakje te selecteren, of pas de kleuren van je banner aan aan je website. Als je dit aanpast, kun je ook:
    • De knopstijl aanpassen met een keuze uit vierkante, ronde of afgeronde knoppen
    • Het tekstlettertype en de grootte aanpassen
  • Bewerk de teksten op je knoppen en links:
    • Tekst op toestemmingsknop: Bezoekers klikken op deze knop om het gebruik van cookies op je website te accepteren.
    • Tekst instellingknop: bezoekers klikken op deze knop om het gebruik van cookies op je website te accepteren.
    • Linktekst privacybeleid: Bezoekers klikken op deze link om het privacybeleid van je website te bekijken. Dit kan leiden naar een andere pagina of een externe URL.
    • Voeg een 'Allen afwijzen' knop toe: Klik op het selectievakje om een 'Allen afwijzen-knop' toe te voegen aan je cookie-banner. Hierdoor kunnen bezoekers alle niet-kritieke cookies weigeren en hun voorkeur onthouden voor toekomstige bezoeken. Nadat het vakje is aangevinkt, kun je de 'Alles afwijzen'-tekst die je bezoekers zien aanpassen.
    • Voeg een cookie-instellingswidget toe aan alle pagina's: Klik op het selectievakje om een widget voor cookie-instellingen toe te voegen aan elke pagina op je website. Bezoekers klikken op de widget om de geavanceerde instellingen van de cookie-banner opnieuw te openen. Hierdoor kunnen je bezoekers hun cookie-voorkeuren naar wens wijzigen. Zodra het vakje is aangevinkt, kun je de widget tekst aanpassen en zijn positie op je website instellen.
  • Bewerk de tekst met uitleg over cookies in het tekstvak. Tip: Zo nodig kun je altijd op Standaardtekst herstellen klikken, om de tekst die Wix aanbiedt te gebruiken.

Koppel de banner aan een privacybeleid, zodat bezoekers op de hoogte zijn van alle manieren waarop je website hun gegevens verzamelt, gebruikt, openbaar maakt en beheert. Dit helpt bij het beschermen van hun privacy, als er bepaalde informatie is die ze niet met je website willen delen. Je kunt naar een pagina op je website linken, of naar een extern webadres dat de informatie verstrekt.

Om de banner aan je privacybeleid te koppelen:

• Selecteer het selectievakje naast de relevante optie onder privacybeleid:
    • Pagina op mijn site: Selecteer een pagina uit het dropdownmenu.
    • Extern webadres (URL): Plak de link in het tekstvak.
Lees meer over het creëren van een privacybeleid voor je website.

Voordat je het proces kunt voltooien en de cookie-banner aan je website kunt toevoegen, moet je de vereisten bekijken en het selectievakje aanvinken naast Ik heb het bovenstaande gelezen en begrepen
toestemmingsknop voor cookie-beleid,
Hoewel de standaard cookie-banner voorkomt dat bepaalde soorten cookies worden geplaatst, vallen sommige elementen hierbuiten. Voor die elementen moet je afzonderlijk toestemming verzamelen, of ze van je website verwijderen om aan de regels te blijven voldoen.

Over tijdelijke aanduidingen voor elementen

Sommige elementen, zoals Google Maps en Facebook Likes, worden pas op je website weergegeven als je bezoeker de betreffende cookies heeft geaccepteerd. Op het eerste gezicht blijft het element verborgen en wordt alleen een tijdelijke aanduiding weergegeven.
Google maps placeholder die bezoekers uitnodigt om hun cookie-instellingen bij te werken,
De tijdelijke aanduiding-functie is nog niet voor alle gebruikers beschikbaar.

Stap 5 | Pas de geavanceerde instellingen van je banner aan

Ga naar de geavanceerde instellingen van je banner, om de teksten aan te passen die uitleg geven over de cookies van je website. De banner bevat standaardteksten over essentiele, marketing-, functionele en analytics-cookies. Je kunt deze naar eigen wens aanpassen.
Wanneer bezoekers het onderdeel wil bekijken, worden ze uitgenodigd om hun cookie-voorkeuren opnieuw te bekijken en de relevante cookies in te schakelen.

Om je geavanceerde instellingen aan te passen:

1. Klik op Geavanceerde opties.
  2. Klik op Personaliseer de tekst van cookie-categorieën.
  3. Bewerk de volgende tekst:
    • Opslaan knoptekst: De knop waarop je bezoekers klikken om hun toestemming vast te leggen.
    • Tekstinhoud van cookie-categorieën: Bewerk de uitleg over de soorten cookies die je verzamelt. Let op:
      • Je kunt ook de koptekst voor alle soorten cookies wijzigen, behalve voor essentiële cookies.
      • Je kunt altijd op standaardtekst herstellen klikken, om terug te gaan naar de standaardtekst van de banner.

Stap 6 | Sla op en publiceer

Nadat je de banner hebt ingeschakeld en aan je privacybeleid hebt gekoppeld, klik je rechtsboven op Opslaan en publiceren. Zodra je dat doet, verschijnt de banner op je website en begint deze met het verzamelen van toestemming van je bezoekers.
'opslaan & publiceren' knop,
Tip:
Open je toestemmings-logboek om de toestemming te bekijken en te beheren die via je cookie-banner is verzameld. Indien nodig kun je het logboek exporteren en zoeken naar specifieke websiteleden

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder voor meer informatie over cookies en je Wix-website.