CMS: Over validatie-instellingen voor invoerelementen

Leestijd 3 minuten
Wanneer je invoerelementen gebruikt om aangepaste formulieren te maken, kun je validaties toevoegen aan elk van de invoerelementen. Je kunt ook validaties toevoegen aan de verzamelingsvelden zelf. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers alleen waarden kunnen indienen die overeenkomen met het juiste formaat dat je nodig hebt in je verzamelingen.

Verplicht

De meeste invoerelementen hebben een 'Verplicht'-optie. Als je een invoerelement instelt op 'Verplicht', wordt het formulier niet verzonden als dat veld geen waarde heeft. Als je het gekoppelde verzamelingsveld van het invoerelement instelt op 'Verplicht', krijgen bezoekers een foutmelding als ze inhoud met lege waarden proberen in te dienen.

Als een selectievakje is ingesteld op 'Verplicht', moet het invoerelement worden geselecteerd om als geldig te worden beschouwd. Schakelaars hebben geen 'Vereist'-optie.

Invoerelementen

Je kunt invoerelementen instellen om verschillende soorten informatie te accepteren. Elk type stelt de gebruiker in staat alleen bepaalde waarden in te voeren en voert een specifiek type validatie uit wanneer de gebruiker klaar is met het invoeren van een waarde en laat je verschillende soorten aanvullende validaties toevoegen.
Invoertype
Validatie
Aanvullende validaties
Tekst
Geen
Beperk lengte, patroon
Wachtwoord
Geen
Beperk lengte, patroon
Nummer
Waarde is een getal
Maximale waarde, minimale waarde, patroon
E-mailadres
Waarde is een e-mailadres
Patroon
URL
Waarde is een URL die begint met "http" of "https"
Patroon
Telefoonnummer
Waarde is een telefoonnummer
Patroon

Lengte beperken

Het instellen van een lengtelimiet betekent dat het formulier niet wordt verzonden als de lengte van de waarde die limiet overschrijdt.

Maximaal en minimaal

Met het getaltype van het invoerelement kun je een maximumwaarde, minimumwaarde of beide instellen. Door een van deze limieten in te stellen, wordt het formulier niet verzonden als de ingevoerde waarde niet binnen de gestelde limieten valt.

Patroonvalidatie

Met sommige soorten invoerelementen kun je extra patroonvalidatie toevoegen in hun instellingen. Patroonvalidatie wordt bereikt met behulp van reguliere expressies, een reeks tekens en symbolen die een zoekpatroon definieert.

Stel dat je bijvoorbeeld een invoerelement hebt waarin je wilt dat gebruikers een gebruikersnaam invoeren. Je regel voor gebruikersnamen is dat ze moeten bestaan uit alfanumerieke tekens en onderstrepingstekens. Ze moeten ook tussen de 5 en 20 tekens lang zijn.

Het volgende is een reguliere expressie die je aan je invoerelement zou kunnen toevoegen, zodat het alleen geldige gebruikersnamen accepteert:
1^[a-zA-Z0-9_]{5,20}$

In deze uitdrukking, zijn ^ en $ respectievelijk het begin en het einde van de tekenreeks. Binnen die symbolen zijn twee secties, een tussen vierkante haken [] en de andere tussen accolades {}. Het gedeelte tussen vierkante haken [a-zA-Z0-9_] komt overeen met kleine letters az, hoofdletters AZ, cijfers 0-9 of underscores _. De sectie tussen accolades {5,20} betekent dat je tussen de 5 en 20 tekens wilt die overeenkomen met de sectie die er direct aan voorafging, namelijk [a-zA-Z0-9_].

Datumkiezers

Met een datumkiezer kun je beperken welke datums kunnen worden ingevoerd. Je kunt de gebruiker beperken in het kiezen van datums uit het verleden, toekomstige datums of datums die vallen op dagen van de week die je opgeeft, zoals weekends. Ze laten je ook het formaat van de datum bepalen, ofwel MM-DD-YYYY of DD-MM-YYYY.