Wix Studio: Automatiseringen beheren

Leestijd 5 minuten
Stroomlijn klantgerelateerde taken met automatiseringen in je Wix Studio-werkruimte. Blijf betrokken bij klanten en bespaar tijd door e-mails voor nieuwe potentiële klanten te automatiseren, klanten te bedanken voor factuurbetalingen, betalingsherinneringen te sturen en meer.
Een screenshot van het automatiseren van e-mails naar nieuwe Marketplace-leads.
Let op:
Automatiseringen zijn van toepassing op je Wix Studio-werkruimte en zijn niet websitegebaseerd (bijvoorbeeld automatiseringen geactiveerd door Wix Forms of Wix Bookings).

De structuur van een automatisering

Alle automatiseringen zijn gestructureerd rond een trigger en een actie. De trigger is de gebeurtenis die de actie initieert en een reactie oproept. Deze actie kan onmiddellijk na de trigger plaatsvinden of kan worden gepland na een opgegeven duur, zoals uren of dagen.

De trigger

De trigger van een automatisering is wat de actie veroorzaakt. Begin met het kiezen van een app voor de trigger, en geef vervolgens aan wat er in de app moet gebeuren om de actie te laten plaatsvinden.
Bijvoorbeeld:
Als Wix Specialist kun je een e-mail sturen naar potentiële klanten wanneer je een nieuwe potentiële klant ontvangt van de Wix Marketplace. Klik op de Marketplace-app en selecteer Nieuwe potentiële klant gemaakt als trigger
Een screenshot van het kiezen van de trigger voor een automatisering.

De timing

De timing bepaalt wanneer de actie na de trigger precies plaatsvindt. Misschien wil je de actie onmiddellijk uitvoeren nadat de trigger is opgetreden, of een vertraging instellen om deze te verzenden nadat een bepaalde tijd is verstreken. Als je geen vertraging toevoegt, wordt de actie uitgevoerd zodra de trigger optreedt. Je kunt ook het aantal keren dat hetzelfde contact de automatisering kan activeren beperken in het Beperk het aantal tot-dropdownmenu.
Bijvoorbeeld:
Stel de actie uit tot drie dagen nadat de trigger plaatsvindt door op Vertraging toevoegen te klikken en 3 dagen na de trigger te kiezen.
Een screenshot van het toevoegen van een vertraging en het aanpassen van de timing voor de trigger om de actie uit te voeren.

De voorwaarde (optioneel)

Nadat je een trigger voor je automatisering hebt gekozen, kun je de functionaliteit ervan verbeteren door een voorwaarde toe te voegen. Met voorwaarden kun je meer ingewikkelde automatiseringsstromen creëren die zijn afgestemd op je zakelijke behoeften door een criterium toe te voegen voor de actie die moet plaatsvinden.
Bijvoorbeeld:
Als Wix Specialist wil je misschien alleen e-mailupdates sturen naar potentiële klanten die aan bepaalde criteria voldoen, zoals dat ze uit een specifiek land komen of een bepaald projecttype hebben. Door een voorwaarde in te stellen op basis van deze parameters, kun je ervoor zorgen dat je automatisering zich nauwkeurig richt op het gewenste klantsegment.
Een screenshot van het toevoegen van een voorwaarde aan je trigger.
Let op:
We zijn momenteel bezig met het uitbrengen van deze functie, dus ze zijn nog niet voor alle triggers beschikbaar.

De actie

Nadat je je trigger hebt ingesteld, kies je de actie die als volgende zal plaatsvinden.
Bijvoorbeeld:
Je kunt automatisch een e-mail sturen naar potentiële klanten wanneer je een nieuwe lead ontvangt van de Wix Marketplace. Klik op de Marketplace-app en selecteer Nieuwe potentiële klant aangemaakt als trigger en selecteer vervolgens E-mail verzenden als actie om dit te doen. Dit verandert ook automatisch de status van het project in 'Gecontacteerd' zodat de lead niet vervalt.
Een screenshot van het kiezen van de actie voor de trigger, zoals het verzenden van een e-mail.
Tip:
Klik onderaan op + Voeg een actie toe om nog een actie aan de automatisering toe te voegen, zoals het maken van een taak voor je team.

Automatiseringen maken

Maak je eigen automatiseringen vanaf nul of kies uit verschillende templates voor specialisten. Je kunt automatiseringen gebruiken om gepersonaliseerde e-mails naar nieuwe potentiële klanten vanuit de Wix Marketplace te sturen, klanten te bedanken voor het betalen van een factuur of het accepteren van een offerte, klanten op de hoogte te stellen van een factuur die verschuldigd is en meer.

Om een automatisering te maken:

1. Ga naar Marketplace-overzicht in je Wix Studio-werkruimte.
  2. Klik links onder CRM-tools op het Automatiseringen-tabblad.
  3. Klik rechtsboven op + Nieuwe automatisering.
  4. Kies hoe je je automatisering maakt:
    • Vanaf nul: Klik op + Nieuw
    • Vanuit een template: Kies een template uit de lijst en klik op Instellen.
  5. Klik op de titel om je automatisering een naam te geven.
  6. Kies een app en stel de trigger en actie in.
  7. Pas je automatisering aan:
    • Klik op + Vertraging toevoegen om te kiezen wanneer de actie moet plaatsvinden.
    • Klik op + Voorwaarde toevoegen om een criterium te kiezen voor de actie.
    • Klik op + Voeg een actie toe om nog een actie aan de automatisering toe te voegen.
  8. Klik op Activeren.

Automatiseringen beheren

Nadat je automatiseringen hebt gemaakt, verschijnen ze in het Jouw automatiseringen-gedeelte. Hier kun je je automatiseringen activeren/deactiveren, bewerken, hernoemen, dupliceren en verwijderen.

Om je automatiseringen te beheren:

1. Ga naar Marketplace-overzicht in je Wix Studio-werkruimte.
  2. Klik links onder CRM-tools op het Automatiseringen-tabblad.
  3. Wijs de betreffende automatisering aan en klik op Samenvatting bekijken.
  4. (Optioneel) Klik op de schakelaarom de automatisering in of uit te schakelen.
  5. Klik op Meer acties en kies een optie (Bewerken, Dupliceren, Naam wijzigen, E-mailstatistieken bekijken of Verwijderen).

Automatiseringsanalyses

Bekijk gedetailleerde statistieken voor elke automatisering die een e-mail naar klanten stuurt. Analyseer je bezorgstatistieken om waardevolle informatie te krijgen over hoe je contacten op je e-mails hebben gereageerd, inclusief het aantal e-mails dat is afgeleverd, geopend, aangeklikt, teruggestuurd en als spam gerapporteerd.

Een screenshot van de e-mailstatistieken van een automatisering.

Om statistieken te bekijken voor automatiseringen die e-mails versturen:

1. Ga naar Marketplace-overzicht in je Wix Studio-werkruimte.
  2. Klik links onder CRM-tools op het Automatiseringen-tabblad.
  3. Wijs de relevante automatisering aan en klik op het Meer acties-pictogram.
  4. Klik op E-mailstatistieken bekijken.