Wix Bookings: Goedkeuring vereisen voor het boeken van afspraken

Leestijd 3 minuten
Vraag klanten om je boekingsaanvragen te sturen in plaats van hen direct afspraken te laten maken. Zo kun je je agenda, buiten de les- en cursustijden, elke dag zelf bepalen.
Je krijgt een melding wanneer iemand een afspraak wil maken. Je kunt de aanvraag dan accepteren of weigeren of een ander tijdstip voorstellen. De klant ontvangt vervolgens je antwoord.
Belangrijk:
Klanten kunnen alleen vragen om afspraken te boeken, geen lessen of cursussen.
Lees in dit artikel meer over:

Goedkeuring voor boeken van afspraken inschakelen

Houd elke dag de controle over je agenda door goedkeuring te vragen voor je afspraken. Zo kun je zoveel klanten accepteren als je op een bepaalde dag aankunt.
Belangrijk:
  • Klanten kunnen niet online betalen voor afspraken waarvoor je goedkeuring nodig is.
  • Deze optie is alleen beschikbaar als de dienst niet gekoppeld is aan een abonnement of een pakket.

Om goedkeuring voor afspraken in te schakelen:

1. Ga naar Diensten op het dashboard van je website.
  2. Selecteer een bestaande afspraak of klik op Nieuwe dienst toevoegen om een nieuwe dienst aan te maken.
  3. Klik onderaan naast Extra instellingen op .
  4. Schakel de Online boekingsvoorkeuren-optie in.
  5. Selecteer Boekingsaanvragen handmatig goedkeuren of afwijzen.
  6. Klik op de Meerdere klanten kunnen aanvragen hetzelfde tijdvak te boeken-schakelaar:
    • Ingeschakeld: Wanneer een klant een boekingsaanvraag stuurt voor een bepaalde dag en tijd, blijft het tijdstip beschikbaar totdat je de boeking goedkeurt.
    • Uitgeschakeld: Wanneer een klant een boekingsaanvraag indient voor een bepaalde dag en tijd, wordt het tijdstip onbeschikbaar.
  7. Klik op Opslaan.
  8. Klik om je afspraakvoorkeuren bij te werken bovenaan op Opslaan

Hoe klanten een boekingsaanvraag doen

Wanneer klanten een afsprakendienst bekijken, zien ze een 'Boeking aanvragen'-knop in plaats van een 'Nu boeken'-knop.
Na het selecteren van een datum en tijd en het invullen van het boekingsformulier, bevestigt je klant de boekingsaanvraag. Zij ontvangen vervolgens een e-mail dat hun aanvraag is ingediend.
Let op:
Klanten kunnen niet online betalen voor afspraken waarvoor goedkeuring nodig is.

Reageren op aanvragen

Wanneer je een aanvraag voor een afspraak ontvangt, krijg je een melding via e-mail en in je dashboard. De afspraak die in afwachting van goedkeuring is verschijnt ook in je boekingsagenda, zodat je kunt zien of past in de rest van je agenda.

Om op een aanvraag te reageren:

1. Ga naar de Boekingsagenda op het dashboard van je website.
  2. Klik op de afspraak die in afwachting van goedkeuring is.
  3. Selecteer een optie:
    • Om de aanvraag goed te keuren: Klik op Goedkeuren.
    • Om wijzigingen te maken voordat je de afspraak goedkeurt:
      1. Klik op Goedkeuren met verzetten.
      2. Wijzig de medewerker, datum of tijd van de boeking.
      3. (Optioneel) Voer een notitie voor jezelf in (niet zichtbaar voor de klant).
      4. Selecteer of deselecteer het Deelnemer informeren via een e-mail-selectievakje.
        • (Indien geselecteerd) Voeg een bericht toe aan je klant waarin wordt uitgelegd waarom de boekingsgegevens zijn gewijzigd.
      5. Klik op Opslaan.
    • Om de aanvraag te weigeren:
      1. Klik op de Weigeren-knop.
      2. Selecteer of deselecteer het Klant informeren via een e-mail-selectievakje.
        • (Indien geselecteerd) Voeg een bericht toe aan je klant waarin wordt uitgelegd waarom de boeking is geweigerd.
      3. Klik op Ja, sessie weigeren.
En nu?
Zodra je een aanvraag voor het boeken van een afspraak goedkeurt of weigert, ontvangt je klant een e-mail die hem of haar informeert over de status van de boeking.
Let op:
Als je de tekst van e-mails aan klanten aanpast, wordt de bijgewerkte tekst niet verstuurd voor afspraken waarvoor goedkeuring nodig is.