Belastinggroepen instellen met behulp van handmatige belastingberekening

Leestijd 7 minuten
Belangrijk:
Deze belastingoplossing is momenteel beschikbaar voor Wix Stores, Wix Bookings en Wix Restaurants Orders (nieuw). Gebruik je een andere app? Klik op een optie hieronder:
Zorg ervoor dat je voldoet aan de belastingvoorschriften voor artikelen die zijn belast tegen een speciaal tarief. Maak groepen producten of menu-items zodat je ze een ander tarief kunt geven

Stap 1 | Bepaal welke items speciale belastingtarieven hebben

Elke belastinglocatie heeft een algemeen btw-tarief, maar kan bepaalde items lager of hoger belasten. Bovendien kunnen sommige goederen zijn vrijgesteld van belasting.
Het algemene belastingtarief in een land is bijvoorbeeld 10%, maar autostoelen worden belast tegen 5%. Om met deze verschillen rekening te houden, moet een handelaar op deze locatie een belastinggroep voor autostoelen maken, het juiste belastingtarief (5%) invoeren en hun producten voor autostoelen aan de belastinggroep toevoegen.
Belangrijk:
Speciale belastingtarieven verschillen per land en kunnen variëren per staat, provincie, enzovoort. Deze belastingtarieven veranderen ook per periode. We raden je aan een accountant of je lokale belastingdienst te raadplegen om erachter te komen of een van je artikelen tegen een speciaal tarief wordt belast.

Stap 2 Maak een belastinggroep

Je maakt een belastinggroep door deze een naam te geven en op te slaan. Zorg ervoor dat je de groep een naam geeft die je gemakkelijk kunt identificeren. Klant ziet deze naam niet.
Let op:
Belastinggroepen zijn momenteel niet beschikbaar bij Wix Bookings.

Om een belastinggroep te maken:

1. Ga naar je Btw-instellingen op het dashboard van je website.
  2. Scrol omlaag naar Belastinggroepen.
  3. Klik op +Groep toevoegen.
  4. Voer een groepsnaam in (bijvoorbeeld Autozitjes) en klik op Toevoegen.

Stap 3 | Wijs de belastingtarieven van je groepen toe

Nu je je belastinggroep hebt, kun je er een tarief aan toewijzen in elk van je belastinglocaties.
Als je bijvoorbeeld belasting moet innen in Nederland en België, maar alleen Nederland een speciaal tarief heeft voor je belastinggroep, voer je het speciale tarief voor Nederland in en het normale tarief in België.
Als alternatief, als Nederland en België beide verschillende speciale belastingtarieven hebben, kun je de belastinggroep toevoegen aan Nederland en het relevante tarief toewijzen (bijvoorbeeld 5%). Selecteer vervolgens België, voeg daar de belastinggroep toe en voeg het relevante belastingtarief toe (bijvoorbeeld 8%).
Belangrijk:
Wanneer je een nieuwe belastinggroep maakt, wordt deze toegevoegd aan elke locatie en krijgt deze een standaardtarief van 0%. Zorg ervoor dat je het juiste tarief voor elke locatie invoert.

Om belastingtarieven toe te wijzen:

1. Ga naar je Btw-instellingen op het dashboard van je website.
  2. Selecteer een locatie.
  3. Voer het belastingtarief in voor de groep die je hebt gemaakt (bijvoorbeeld Autozitjes).
  4. Klik op Opslaan.
  5. Selecteer elke andere locatie en voer een tarief in voor deze groep.
    Let op: Als je geen tarief invoert, worden de items in de belastinggroep belast tegen 0%.
Na het instellen zie je mogelijk zoiets als de onderstaande voorbeeldafbeelding. Het standaard belastingtarief op deze locatie is ingesteld op 10%. Daarnaast is er een fiscale eenheid voor autostoelen met een belastingtarief van 5%.
Voorbeeld van de lijst met belastingtarieven die iemand op een locatie kan zien. Inclusief producten, verzendkosten en de belastinggroep voor autostoelen

Stap 4 | Voeg items aan de groep toe

Nu je belastinggroepen zijn ingesteld, kun je items aan je groepen toewijzen. Als je bijvoorbeeld een belastinggroep hebt gemaakt voor kinderkleding, kun je alle relevante kinderkledingproducten die je verkoopt aan die groep toevoegen.

Om items aan je belastinggroep toe te wijzen:

Kies de items die je aan een belastinggroep wilt toevoegen:

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over belastinggroepen.